Uyluk kemiği ve omuz kırıklarında ÖLÜM riski...

Son güncelleme: 07.11.2022 14:59
  • Uyluk kemiği ve omuz kırıklarında damar ve sinirler de zedelenebilir. Beyin ve akciğere kemik iliğinden yağ pıhtısı sıçraması bu küçük olayları ölüme kadar götürebilir.

    Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof.Dr. Ali Baktır, trafik kazalarında, şiddetli düşmelerde omurga ve bel kırıkları oluşabileceğini, bu gibi durumlarda hastayı hareket ettirmeden hastaneye ulaştırmak gerektiğine dikkati çekti.

    Omurilik zedelenmelerinde boyun, bel ve bacakların, bel kemiği zedelenmelerinde bacakların felç olabileceğini söyleyen Baktır, "Uyluk kemiği ve omuz kırıklarında ise damar ve sinirler de zedelenebilir...

    "Beyin ve akciğere kemik iliğinden yağ pıhtısı sıçrayabilir. 'Yağ embolisi' denilen bu olay, ölüme de neden olabilir. Damar ve sinirlerin zedelenmesi sonucu da felç gelişebilir" dedi.

    Burkulmalara buz tedavisi

    Baktır, burkulmalarda da burkulan bölgeye mutlaka buz tatbik etmek gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi: "Burkulmada hissedilen ağrı basınç ağrısıdır. Bu nedenle burkulan bölgeye 20 dakika buz tatbik edilmelidir...

    "20 dakikadan fazla buz tatbik edilirse ciltte 'buz yanığı' oluşabilir. Burkulan bölge bandajla sarılırsa şişme önlenir. Üç, altı hafta ayağın üzerine basmamak gerekir. Ancak, gerekirse yürüme alçısı yapılabilir."

    Burkulmalarda eklem bağı koparken bazen kemiği de kırabileceğini belirten Baktır, bu nedenle burkulmalarda da röntgen çekilmesinin gerektiğini kaydetti.
#11.04.2005 10:56 1 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
    HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#28.12.2005 00:29 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Emeğine Sağlık
#07.11.2022 14:59 0 0 0