Balıklarla İlgili İlginç Bilgiler

Son güncelleme: 02.05.2009 23:42
  • noimage

    Elektrik Balığı

    Elektrik Balığı,bir doğa harikası olup,Karadenizin dışında tüm denizlerimizde yaşar.Kıyıların 2-3 kulaç sığlıklarına kadar yaklaşır.vücudu daire şeklindendir,dipte yaşadığından yassı bir görüntü almıştır.Yüzgeçleri,gemi dümeni şeklinde biten kamçı kuyruğunun üzerinde,üstte bir çift yanlarda birer adet olmak üzere 4 tanedir.
    Elektrik Balığının yetişkinleri 60-80 cm. boyunda,2,5kg.ağırlığında olur.Derisinin rengi kahverenginin çeşitli tonlarındadır;kirli sarı benekleri ve dalgalı bir deseni vardır.İki yanında yer alan ve Elektrot özelliği olan organlarıyla 45-200 volt gerilimli bir statik elektrik üretir.Tehlike anında elektrik şarjı yapan bu canlı akümülatörün,enerji dolduğu renginin kızarmasından anlaşılır.Dokunan biri olursa,balık bu enerjiyi bir anda boşaltır.Elektrik akımı zararsız olmasına rağmen, dokunanı şiddetle sarsar.Eti yenmeyen bir köpekbalığıdır



    Fener Balığı

    Vücut koni şeklinde olup arkaya doğru küçülmektedir. Gözleri gövdesinin yarısından fazlasını oluşturan kafanın üzerindedir. Ağız çok geniş ve yukarı doğru kalkık olup, içinde kesici, tutucu ve batıcı dişler sıra halinde oluşmuştur. Baş üstten yassılaşmıştır. Sırt yüzgecinin önünde 2 tane büyük diken vardır. Vücut ince pullarla kaplıdır. Sırt yüzgeci iki tanedir. 1'incisi anten durumundadır. Yan yüzgeç gelişmiştir. Renk sırtta koyu esmer, karında beyazdır. 300-350 m. kadar derinliklerde, kırma taşlık yerlerde ve dipte yaşarlar.


    noimage

    Liproz(iskorpit) Balığı

    Kafa büyük olup, vücudun yarısı kadardır. Kafasında sayısız diken ile girinti ve çıkıntı vardır. Vücut rengi koyu kırmızıdan, açık pembeye kadar değişme gösterir. Göğüs yüzgeci fazla geniş ve yuvarlaktır. Birinci sırt yüzgecinin onbir, anüs yüzgecinin üç, karın yüzgecinin bir dikeni zehir taşır.


    noimage

    Pisi Balığı

    Ortalama 30-40 santimetre boy ve 250-350 gram ağırlıkta olabilen, ekonomik değeri yüksek balıklardan biridir. Denizlerin kumlu, çakıllı diplerinde, kabuklular ve yumuşakçalarla beslenip, 15-18 yıla kadar yaşar. Sıcak ayları diplerde geçirip, kışın sahillere yaklaşır. Acı sulara, nehir ağızlarına kadar sokulur. Bir diğer türü de tatlı sularda yaşar. Üremelerini ocak-mart arasında 5-6° C. sularda yapar. 800,000-1 milyon yumurta verir.


    noimage

    Rina Balığı

    Köpekbalığı ailesinden olup, şeklen vatoza benzer. Sahillerin 60 metreden 200 metreye varan derinlerin kumlu, çamurlu diplerinde hareketsiz yatarak avlanır. Boyları 150 santimetreye ulaşabilir. Çeşitli balıklar ve omurgasızlar başlıca gıdasıdır. Kışları derinlerde geçirip yaz aylarında kıyılara, tatlı sulara ve lagünlere yaklaşır. Çiftleşerek ürer. Gebelik süresi 15-18 aydır. 78 yavru yapar. Eti lezzetsizdir. Tüketim değeri yoktur. Kamçı benzeri kuyruğu yaralayıcı, dikenleri ise tehlikeli şekilde zehirlidir.


    noimage

    Trakonya Balığı

    Denizlerimizde yaşayan en zehirli balıklardandır. Ortalama 17-18, en çok 35-40 santimetre boya erişir. Hareketsiz bir balıktır. Fakat deniz dibinde avlarına karşı çok süratlidir. Zehirleri bir insanı sakat bırakabilir. Bu nedenle dikkat edilmelidir. Denizden çıktıktan, hatta öldükten sonra dahi zehirliliği devam eder. Özel olarak avcılığı yapılmaz. Aynı zamanda çarpan balığı olarak adlandırılan trakonya, küçük balık ve kabuklularla beslenir. Kış aylarında derinlere çekilir. Eti lezzetli olmakla beraber az avlandığından ekonomik değeri yoktur.


    noimage

    Üzgün Balığı(Üst taraftaki)

    Renklerinin güzelliğinden ötürü mine balığı adıyla da tanınır. Boyları 25 santimetre kadar olabilen bu balık; karides, yengeç, deniz kestanesi, deniz yıldızı, omurgasızlar ve yosunlar gibi çeşitli besinlerle yaşar. Sığ sulardan 300-350 metre derinliklere inebilir. Denizlerimizde yaygın olarak bulunur. Etinin kıymetli olmayışı, dikenlerinin az da olsa zehirli oluşu ile herhangi bir ekonomik yönü yoktur.


    noimage

    Yayın Balığı

    Akarsu ve göllerde yaşayan balıkların en büyüğüdür ve aynı zamanda en uzun yaşayanıdır. Ortalama 1-2 m'den 3 metreye kadar boy ve 150 kilogram ağırlığa erişebilir. 35-40 yıldan 100 yıla kadar da yaşayabilir. Yavaş akan nehirlerde, göllerde, dipte hareketsiz yatarak yaşar. Etobur bir balıktır. Sualtındaki bütün hayvanları yiyebilir. Mayıs-haziran arasında gece sessizliğinde yumurta dökerler. Dişileri ağırlığına oranla kilogram başırıa 7,000-25,000 yumurta döker. Tatlı su balıkları içinde eti en lezzetli balıklardan biridir. Ekonomik değeri çok yüksektir
#14.04.2009 23:27 0 0 0
  • balıklar hakkında bilmedikleriniz - balıklarla ilgili bilgiler
    En büyük deniz balığı
    Bir balinanın uzunluğu yaklaşık olarak 15 m.'dir. Balina köpekbalığının uzunluğu ise 12 m.'dir.

    En küçük balık
    Filipinler'de yaşayan bir kaya balığı 1 cm. boyundadır.

    En uzun yaşayan balık
    Karadeniz'de yaşayan Mersinmorina'ların 120 yıl kadar yaşadığı görülmüştür. Bu balıkların ağırlıkları bir tondan fazladır.

    En az yaşayan balık
    Afrika ve Güney Amerika nehirlerinde en fazla bir yıl yaşayan 26 cins balık vardır. Yağmurlu mevsim sonunda nehirler kuruduğu zaman ölürler. Ölmeden önce, kuraklığa dayanıklı yumurtalarını yumurtlarlar. Yağmurlu mevsim başladığı zaman yumurtalardan yavrular çıkar. Bu balıklar bir yıldan daha az yaşarlar.

    En hızlı balık
    Yelken balığının saatte 68 mil (109 km.) hızla yüzdüğü bilinmektedir.

    En zehirli balık
    Hint Okyanusu'nda ve Büyük Okyanus'ta yaşayan taşbalıkları en zehirli balıklardır. Son derece acı veren zehirleri altı saat içinde ölüme sebep olur. Fakat bütün sokmalar öldürücü değildir.

    Elektrikli yılanbalığında kaç volt elektrik vardır?
    Elektrikli yılanbalığında 550 voltluk elektrik vardır.

    En yükseğe sıçrayan balık
    Bir Tarpo'nun 5 m. yükseğe sıçradığı ve 9 m.'lik yay yaptığı bilinmektedir.

    En süslü balık
    En süslü balık hindi balığıdır.

    En çirkin balık
    En çirkin balığın taşbalığı olduğu söylenir.

    En büyük balık sürüsü
    Ringa balığı sürüsünde 300 milyon balık bulunur.

    En uzun isimli balığın adı nedir?
    Çütre balığı Hawai'de
    humuhumunukunuku-apuaa adıyla tanınır.

    Balık yağmuru nedir?
    Kasırga ve hortumlarla denizden taşınan balıklar, gökyüzünden yağmur gibi yağarlar. Bu duruma, balık yağmuru denir. 1806'da Almanya'nın Essen kentinde büyük bir dolu tanesi bulundu. Dolunun içinde 4 cm. uzunluğunda bir sazan vardı. 2.7 kg. ağırlığında bir başka balık gökten, Hindistan'daki Jelapur'a düştü.

    Kılıçbalığını tanıyor musunuz?
    Bir kılıçbalığı kılıcının; bakır zırhı 10 cm.'lik levhayı, 30 cm.'lik beyaz meşe kerestesini, 65 cm.'lik sert meşeyi delip geçtiği bilinmektedir.

    Oltayla tutulan en büyük balık
    1959'da Güney Avustralya açıklarında 1.208 kg. ağırlığında bir büyük beyaz köpekbalığı yakalandı.

    Köpekbalıklarında kaç tane solungaç bulunur?
    Her ne kadar köpekbalıklarında beş tane solungaç yarığı varsa da bazılarında altı solungaç yarığı bulunur. Yedi solungaç yarıklı köpekbalıkları da vardır.

    Solungaç nedir?
    Balıkların solunum organıdır. Solungaçlardaki ince deri tabakasının altında kan damarları bulunur. Kan çevresindeki sudan oksijen alır, artık olan karbondioksiti dışarı verir.

    Balıklar suda nasıl haraket eder?
    Sandıkbalığı ve denizatlarının dışında bütün balıklar vücutlarını ve kuyruklarını sallayarak yüzerler. Balığın bu haraketi, yılanın karadaki haraketine benzer. Onun için buna yılankavi haraket denir. Yılan, yerde haraket ederken vücudunun farklı kısımlarını yer üzerindeki ufak çıkıntılara bastırarak vücudunu öne iter. Balıklar da vücudunu kıvırırken suyu bastırır ve böylece kendini öne götürür.
#30.04.2009 17:48 0 0 0
  • Bilgiler için sağol :)
#01.05.2009 01:08 0 0 0
  • rica ederim efem...:)
#01.05.2009 01:11 0 0 0
  • Çok güzel bilgiler bunlar çok teşekkürler kankam
#02.05.2009 23:42 0 0 0