Virüsten korunmanın en etkili 10 yolu

Son güncelleme: 15.07.2009 13:31
  • antivirüs, bilgisayar virüsü, E-posta, güncelleme, güvenli yazılım, güvenlik, güvenlik duvarı, işletim sistemi, usb bellek, virüs, virüs programı, virüs taraması, virüsten korunma


    Bilgisayar sistemlerini etkisi altına alan virüs ve tehlikeli saldırılar internetin yoğun kullanımıyla birlikte arttı. Saldırı öncesinde alınacak birkaç basit önlem sizi virüsten koruyabilir.

    Bilgisayar dünyasında "Conficker", "Downadup", veya "Kido" olarak adlandırılan PC solucanının geçen hafta tüm dünyada 15 milyona aşkın bilgisayar sistemine bulaşması, virüsten ve kötü niyetli saldırılardan korunmanın önemini bir kez daha ortaya koydu.

    Kişisel kullanıcıların yanı sıra hastaneler, devlet kurumları ve şirketleri de etkisi altına alan son virüs, Avrupa bölgesinin ardından ABD, Rusya, Çin ve Hindistan gibi büyük kullanıcı kitlelerine sahip ülkeleri de etkisi altına almış durumda.

    Bilgisayar kullanıcıları, bu yönde saldırılardan korunmak için bir dizi önlem alabilir. Özel olarak hazırlanan programlar sayesinde virüslerin sisteme sızması engellenirken aynı zamanda, casus programlar ve hacker atakları da önlenebiliyor. Bu programların bir diğer özelliği de, her an bir tarama yapılarak, bilgisayara virüs bulaşıp bulaşılmadığının da öğreniliyor olması.

    1- İnternette dikkatli sörf yapın
    Bilgisayara sızan virüslerin birçoğu internette sörf yaparken tık"lanan pop-up reklamlar veya linkler üzerinden geliyor. Bu yüzden güvenli olmayan sitelerde gezinti yaparken dikkatli olunması gerekiyor. İlginiz dışındaki linkler ve reklamlar, sizin isteğiniz dışında virüs ve yazılımların bilgisayara yüklenmesine yol açabiliyor.

    2- Kaynağı belirsiz e-postaları açmayın
    Tanımadığınız kaynaktan gelen e-posta"ları açarken dikkatli olun. Postadaki herhangi bir link veya yazılım ileti açıldığında otomatik olarak aktif hale geçebilir.

    3- e-posta eklerinin uzantılarına bakın
    Elektronik postalarla birlikte gelen ekli dosyaların uzantılarında, klasik dosyaların aksine ".exe", ".com", ".vbt" gibi kodlar gördüğünüzde bunları açmayın. Bu yönde uzantıya sahip dosyaların birçoğu, casus program veya bilgisayar solucanın aktif hale geçmesini sağlıyor.

    4- Programları güvenli adresten indirin
    İnternet üzerinden yüklemek istediğiniz programları güvenli sitelerden yükleyin. Programı geliştiren firmanın yönlendireceği adresleri kullanmaya özen gösterin. Paylaşım sitelerinden yüklenen programların içinden yayılan virüs kolaylıkla tüm sistemi etkisi altına alabiliyor.

    5- Güvenlik duvarı kullanın
    Onlarca farklı güvenlik duvarı yazılımı içinden birini seçerek bilgisayarınıza yükleyin.

    6- Antivürüs programı yükleyin
    İnternet üzerinden ücretsiz olarak dağıtılan (free.avg.com) ya da piyasada satılan (avast.com, trendmicro.com, mcafee.com) antivirüs programlarından birini kullanın. Bunlar güvenlik duvarından sızan virüs ve casus programların bulunması ve engellenmesinde etkili rol oynayabilir.

    7- Sık sık virüs taraması yapın
    Kullandığınız antivirüs programındaki "virüs tara" özelliğini belirli aralıklarla denetleyin. Böylece sisteme giren ya da engellenen ataklar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

    8- Antivirüs için güncelleme yapın
    Antivirüs programını bir kez sisteme yükledikten sonra, belirli aralıklarla ana adreslerinden güncelleme olup olmadığını kontrol edin. Gerekli eklentileri yükleyin.

    9-İşletim sistemini güncelleyin
    Windows, MacOS veya kullandığınız işletim sistemi hangi ürün ise güncellemelerini sık sık yapmaya özen gösterin. İşletim sistemlerinin saldırılara karşı etkili korunmasında en önemli araçlardan birisi bu olacaktır. Bilgisayarınızdaki yazılımların da güncellemesini unutmayın.

    10- USB belleklere dikkat edilmeli
    Bilgisayarınıza herhangi bir program, dosya vb. içerik-program-yazılım yüklemek için kullandığınız USB bellek, taşınabilir hafıza deposu ya da telefon gibi cihazlar virüs yayılmasına yol açabilir. Bunun için güvendiğiniz cihazları bilgisayarla birlikte kullanmaya özen gösterin.
#15.04.2009 21:46 0 0 0
  • TSK
#15.07.2009 13:31 0 0 0