Ege bölgesinin şirin köyü

Son güncelleme: 15.04.2009 23:07
  • noimage




    Selçuk'un kuzeyinde dağlar arasındaki vadide kurulu Şirince Köyü ilçe merkezinden 8 kilometre uzaklıktadır. Zeytin ve meyve bahçeleri ile çevrili kıvrım kıvrım uzanan yolda yemyeşil bir ortamda yapılan yolculukla ulaşılır bu büyülü köye.


    Tarihi 150 yıl öncesine kadar uzanır Şirince'nin.

    Rivayete göre derebeyinin azat ettiği 7 Rum ailesince kurulmuştur. Derebeyi, azat ettiği ailelere "Köyünüz güzel mi" diye sorar; onlar ise fazla aile gelmesin diye 'çirkin' derler. Böylece adı Çirkince kalır.


    Zamanla adı Şirince olarak değişir. Eski tarihi evlerden 160'ı halen ayaktadır. Adı gibi şirin bu köy, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir. Eski evler restora edilerek pansiyona dönüştürülmektedir.


    Otantik köy mutfakları, şarap evleri, lokantalar vardır. Tarih ve doğa ile iç içe bir yaşam sevenler için bozulmamış otantik yapısı, temiz havası ve buz gibi soğuk suyu ile ideal bir yerdir.


    ŞİRİNCE SOKAKLARINDAN GÖRÜNÜM




    noimage




    noimage






    Şirince şarapları

    noimage



    noimage



    İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı tarihi evleriyle meşhur Şirince, 12 çeşit meyve şarabı ve zeytinyağıyla da yerli ve yabancıların ilgisini çekiyor


    Selçuk ilçesine bağlı tarihi evleriyle ünlü Şirince köyü, meyve şarapları ve zeytinyağı ile de yerli ve yabancıların ilgisini çekiyor. Şirince Muhtarı Levent Apak, 560 nüfuslu, 200 haneli köyün giderek turizmden aldığı payı artırdığını anlattı.

    Tarihi evleri, doğal ortamı, şarabı ve zeytinyağıyla Şirince'nin artık bir marka haline geldiğini belirten Apak, köyde şeftali, üzüm ve zeytin başta olmak üzere birçok ürünün yetiştirildiğini, 12 çeşit meyve şarabı yapıldığını kaydetti.



    Köye gelen turistlerin özellikle şarap ve zeytinyağına büyük ilgi gösterdiğini, Şirince'de şarap fabrikasının bulunduğunu ifade eden Apak, "Buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin yüzde 90-95'i muhakkak Şirince şarabı alır. Şirince şaraplarının ünü dünyaya yayılıyor. Şarap, köy ekonomisinin bel direği. Bunun yanında zeytinyağına da rağbet var" dedi.


    GÜNDE 2 BİN TURİST AĞIRLANIYOR


    Şirince'de 20'den fazla tarihi evde pansiyonculuk yapıldığını dile getiren Apak, doğal ortamı nedeniyle özellikle yaz aylarında günde 2 binin üzerinde yerli ve yabancı turist ağırladıklarını sözlerine ekledi.

    Şarap evi işletmecisi Barış Morkaya, turistlerin beğendiği meyve şaraplarının yalnızca bu bölgede üretildiğini ifade ederek, "12 çeşit meyve şarabımız var. Yabancı turistlerden Koreliler bol miktarda alıyor. Fransızlar, Almanlar ise genelde Türkiye'de tüketecekleri kadar alıyor. Onun dışında yerli turistler şarap almadan gitmiyor. Kendisi içmese bile bir yakınına, arkadaşına şarap alıyor" dedi. (aa)


    Çok Güzel Bir Köy Ege'ye yolunuz düşerse muhakkak Şirince köyüne uğramadan geçmeyin.. Hele ki şaraplarının tadına bayılıcaksınız..


#15.04.2009 23:07 0 0 0