Çemberli İğnelere Yem Takılması

Son güncelleme: 16.04.2009 16:37
  • Çember iğnelere yem takarken dikkat edilecek en önemli husus yemin sert kısımlarının iğnenin ağzı açıklığına gelmemesidir. Elbette iğnenin ağız açıklığının yemle dolu olmasıda arzu edilmez tasvip görmez.
    Büyük balıklar için ölü yemlerin takılması gayet sıradandır. İğne alt ve üst gagasından geçirilir iş biter.

    noimage

    Ama her yem için bu aynı şekilde kolay olmayabilir. Örneğin zargana için. Zira zargananın bir gagası vardır neresine iğne takacağız kırsak kalan tarafı iğne takmaya gene yetmez..
    Basitçe şöyle bir formül uygulanabilir:
    Buradan zargana vs. ölü yemleri nasıl takacağımızı detaylıca öğrenebiliriz.
    Ama canlı yem takılması biraz daha değişik bir yaklaşım gerektirir. Zira canlı yemde iğnenin balığın boyundan geride olması arzu edilir. Bu nedenle en iyi yöntem iğneyi balığın kafasının üstüne takmaktır..

    noimage

    Önce bir dikiş iğnesi alınır iğneye geçirilen iplik diğer yandan balık iğnesine şekildeki gibi bağlanır.

    noimage

    Dikiş iğnesini balığın gözünün şekildeki gibi üst arka tarafından göze teğet olacak şekilde geçirin. Balığın burası boş ve sert kemikli bir noktadır. Yeme zarar vermediği gibi onu tutacak kadar sağlamdır da..

    noimage

    İğneyi 2-3 kez geçirdikten sonra şekildeki gibi iğneyi döndürerek iplerin boşluğunu alın..

    noimage

    İğnenin ucunu iplerin altından tekrar geçirip iğnenin iyice kasmasını sıkı olmasını sağlayın..

    noimage

    İğnenin bedenini ileri sürerek şekilde görüldüğü üzere yerine oturtun.
    Elbette bunlar büyük balıklar için. Merlin köpekbalığı ton kocaman levrekler vs. gibi. Biraz daha bize uyan bütün değilde parça yem kullanımına uyan yöntemlere geçelim.
    Akyemler klasik önce fleto çıkarma sonra dikine kesme yoluyla çember iğnelerde pek verimli olmazlar. Olmaz değil elbette. Velakin çember iğneler için yemleri bütün halde ince ince kesip küçük silindirler haline getirmek daha faydalıdır. Sonra da iğneye yem şöylece takılır:

    noimage

    Karidesleri de kabuklarını soyup başlarını attıktan sonra kalan taraflarını 5-6 mm silindir şeklinde kesip aynı şekilde iğneye takabilirsiniz.
    Ama siz ben illa fileto yem takacağım diyorsanız:

    noimage

    Bu resim size yardımcı olacaktır. Tamam lüfer için nasıl takacağımızı bulduk demeyin. Lüfer iğneden sallanan yeri alır gider sizde anlamazsınız. Lüfer için farklı hırsızlı bir sistem gerekir. İğneleri çember iğneyle yapın ama hırsızı tek bir yerden yeme saplayın. Klasik geçir sonra bir daha geçir şeklinde yöntemi uygulamayın. Bu resimdeki gibi takılmış yemler lüfer dışındaki çoğu balık mesela palamut için uygundur. Tatlı suda yayın ve turnaları da unutmamak gerekir.
#16.04.2009 16:37 0 0 0