Pipo Koleksiyonu

Son güncelleme: 16.04.2009 20:14
  • Pipo Koleksiyonu, Pipo Çesitleri

    noimage
    noimage

    Geçmiste ve günümüzde pipo yapiminda birçok madde kullanilmistir. Gül kökü ve Lületasi günümüzde pipo yapiminda en yaygin olarak kullanilan maddelerdir. Ancak bunlarin yani sira pipo yapiminda kullanilan degisik maddeler de vardir. Bunlardan biri de; Cam Pipo` lardir.

    Cam pipolar, renkleri ve görünüslerinden dolayi daha çok süs esyasi olarak kullanilmaktadir. Pipo kullanicilarinin pek de tercih etmedigi bir türdür. Ancak az da olsa kullanici kitlesi vardir. Piposeverler, kullanmaktan çok koleksiyon amaçli olarak tercih etmektedir.
    Lületaşı

    Dünya rezervinin yüzde 70'i Türkiye'de bulunan 5000 yillik bir doga harikasi mineral. Yüzyillardir disariya ihraç ettigimiz, tanimadigimiz ve kiymetini bilmedigimiz bir cevher. Usta ellerde yeniden hayat bulan bu gizemli tasi ne kadar taniyoruz? Iste Avrupa ülkelerinde deniz köpügü adiyla bilinen lületasinin öyküsü

    Lületasi magnezyum ve silisyum esasli ana kaya parçalarinin yerin degisik derinliklerindeki baskalasim katmanlari içinde, hidrotermal etkilerle hidratlasmasi sonucu meydana gelir.

    Lületasinin bilimsel ismi sepiyolittir. Sepiyolit 2 MgO, 3 SiO2, 2 H2O bilesiminde magnezyum silikat mineralidir. Kuru iken suda yüzer. Sertligi 2-2,5, yogunlugu 1-2gr/cm3 arasinda degismektedir. Nemli oldugunda kaygan görünümlü, çok ince taneli, kile benzer, kompakt ve beyaz krem renklidir. Lületasinin toprak içindeyken temizligini, çikarildiktan sonra kolay islenmesini gözenekli yapisinin tuttugu bu dogal nem saglar. Dogrudan ya da islendikten sonra kurutulan lületasi kaybettigi nem arasinda hafifler ve önemli bir direnç kazanir.
    Elektromikroskop çalismalari sonucu iki türlü sepiyolite rastlanmistir; Alfa ve Beta sepiyolit. Alfa sepiyolit olan lületasi bir yari kiymetli tasken, beta sepiyolit olan sepiyolitik kil bir sanayi madenidir.


    Lületasi uzun yillarin denemeleri sonucu 6 cinse ayrilmistir. Bu cinslerde aralarinda çesitli türlere ayrilmis bulunmaktadir. Bu ayrimin ana cinsleri önem cinsleri söyle siralanabIlir.

    1-SIRALAMALI- Pipo yapiminda kullanilir.
    2-BIRIM BIRLIK- Biblo ve pipo yapiminda kullanilir.
    3-PAMUKLU- Kadin piposu yapiminda kullanilir. (Pipo yapimina en elverisli türdür)
    4-DANELI- Kadin piposu yapiminda kullanilir.
    5-ORTADÖKME- Tespih yapiminda kullanilir.
    6-CILIZ- Nikotin emici astar yapiminda kullanilir.

    Ciliz disinda kalan çesitler kendi aralarinda da ayrica 12 ser çeside ayrilirlar. Her cinsin 1'den 7'ye kadar olan türleri iyi 7-10 arasi orta 10-12 arasi türler düsük kalitelidir.

    Lületasi Pipolar


    Lületasi pipolar kesfinden bu yana, tiryakiler arasinda lüks pipo olarak görülmüstür. Gerçek bir tiryaki bir gün ona sahip olmak ister. Görünüm ve lezzet açisindan sarap gibi zaman geçtikçe gelisir ve eskidikçe degerlenir. Çok hafiftir ve kendine özgü bir kokusu vardir.

    Lületasi nasil islenir?
    Madenden çikarilan lületasi temizlenir. Özel bir süreçle yumusatilan lületasi, özel bir biçakla oyularak pipo haznesi haline getirilir, özel bir cins su kamisiyla parlatilir. Daha sonra ispermeçete ve balmumuna daldirilarak sertlestirilir. Son asamada da pipo haznesine sapi takilir.


    Pipo denice,yanindaki aksesuarlari da unutmamak gerekir ki baslica malzemeler sunlardir:

    1-Filtreler
    2-Kasik
    3-Cakmak
    4-Canta
    5-Temizlik kitleri
    6-Tütün Cüzdani
    7-Koltuk
    8-Kültablasi
    9-Dolap-Raf


    Yaygin olarak kullanilan 7 tip/çesit pipo filtresi vardir.
    Bunlar:

    1. ****L FILTRELER
    2. AKTIF KÖMÜRLÜ ( AKTIF KARBONLU ) FILTRELER
    3. NATURAL ( BALSA, BAMBU ELYAFI, KURU SISTEM ) FILTRELER
    4. KÂGIT ve FALCON FILTRELER
    5. ALUMINIUM PIPOLAR IÇIN ÇEMBER FILTRELER
    6. DIP TAS FILTRELER ( LÜLETASI, SILIS, VB. )
    7. LÜLETASI FILTRELER
#16.04.2009 20:14 0 0 0