Tapu Kadastro Bölümü

Son güncelleme: 17.04.2009 00:08
  • Tapu ve sicillerin tutulması ve kadastro çalışmaları için gerekli harita ölçümünü ve harita yapımını iş edinmişlerdir. Arazide çalışabilmeyi engelleyecek bedensel ve ruhsal özürlü olmamalıdırlar. Matematik, trigonometri ve hukuk konularından hoşlanmaları gerekir. Eğitim süresi 2 yıldır.

    Programın Amacı:
    Tapu kadastro programı, tapu sicillerinin tutulmasına ilişkin temel kurallar ile tapu sicilinin oluşturulmasını amaçlayan kadastro çalışmaları için gerekli arazi ölçümü ve harita yapım teknikleri konusunda çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:
    Tapu kadastro programında, öğretimin ilk yılında genel matematik, teknik bilimler (ölçme bilgisi), teknik resim, anayasa ve idare hukuku, medeni hukuk ve borçlar hukuku gibi temel dersler verilir. İkinci yılda ise medeni hukuk, tapu sicil hukuku, imar ve kamulaştırma mevzuatı gibi hukuk dersleri ile fotogrametri, kartografya, bilgisayar programlama, tapu kadastroda bilgisayar kullanımı gibi teknik dersler okutulur. Ayrıca her iki öğretim yılında genel uygulama çalışmaları yapılmaktadır

    Gereken Nitelikler:
    Bu programa girmek isteyen öğrenciler matematik, fizik, trigonometri gibi teknik derslerde iyi yetişmiş olmalı ve bilgisayar ile hukuk konularına ilgi duymalıdırlar. Tapu ve kadastro mesleği, arazi üzerinde ve büroda ekip çalışmasını gerektirir. Bu nedenle mesleğe girmek isteyenlerin ekip çalışmasını sevmeleri ve doğadan hoşlanmaları beklenir. Ayrıca bu kimselerin doğada çalışmalarını engelleyecek ruhsal ve fiziki özürlerinin olmaması gerekir.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler:
    Bu programdan mezun olanlara "Tapu Kadastro Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Tapu kadastro teknikeri tapu sicil müdürlükleri hizmetlerinde, kadastro hizmetlerinde ve yol, kanal, baraj yapımı ile her türlü harita yapımında teknik eleman olarak görev yaparlar.

    Çalışma Alanları:
    Tapu kadastro mezunları Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Karayolları, DSİ, TEK, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, İller Bankası, belediyeler gibi kamu kuruluşları ile harita, parselasyon, imar planı, yol, baraj gibi hizmetler yapan müteahhit firma ve şirketlerde kolaylıkla iş bulma olanaklarına sahiptirler. uruluşlarda görev alabilirler.


    Tapu Kadastro Bölümü Olan Üniversiteler ve İlgili Fakülteleri

    GAZİ - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
#17.04.2009 00:08 0 0 0