Antep İşi El İşlemesi

Son güncelleme: 18.04.2009 01:01
  • Antep İşi - Antep İşinin Yapılışı - Antep İşi Modelleri - Antep İşi Nerelerde Kullanılır


    noimage

    noimage

    noimage


    Antep işi bölgemizin en eski ve en çok ilgi gören el sanatlarından biridir. Genellikle ipek kumaşa ipek iplikle işlenen, emek yoğun, zarif bir el sanatıdır. Eskiden Gaziantep'te her evde ve her genç kızın çeyizinde mutlaka Antep işi bulunması vazgeçilmez bir gelenekti. Ancak el emeğinin çok yoğun olması nedeniyle maliyetinin yüksek olması insanları daha ekonomik ürünlere yönlendirmiş ve bu sanatın değer kaybetmesine neden olmuştur. Ev eksenli çalışan ve Antep işi üreten kadınların örgütsüz ve standartsız çalışmaları nedeni ile bu sanattan yeterli geliri elde edememektedir. Oysa maddi ve manevi değeri yüksek olan Antep işi bu kadınlar için önemli bir gelir kaynağı oluşturabilecek bir sanattır.
    YAPILIŞI
    Antep işi iplikleri sayılarak ve belli motif özellikleri dikkate alınıp kumaşın en ve boy ipliklerinin kesilerek çeşitli ajurların işlendiği ve motif kenarlarının susmalarla zenginleştirildiği bir tekniktir.Antep işinde ajurlar yapılmadan önce hesap işi antikası, sarma yapılarak ipliklerin atması engellenir. Ajur özelliğine göre fon, bir kes bir bırak, iki kes bir bırak şeklinde hazırlanabilir. Antep işi tekniğinde desen sayılarak kumaşa geçirilir. Deseni kumaşa geçirme çok önemlidir ve direct işlemenin kalitesini etkilemektedir. Eğer desen kumaşa geçirilirken hata yapılırsa, fonun kesiminde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğabilir. İplikleri kesilerek hazırlanan fonlar;
    1.Mercimek ajuru
    2.Örümcek ajuru
    3.Kartopu ajuru
    4.Cigerdeldi
    5.Cemelyan ajuru a)Çitime b)Badem Ajuru teknikleriyle yapılır.
    Ajur dışında kalan kısımlar çeşitli susmalar ile süslenir. Desenler genellikle sayarak kumaşa geçirilir. Antep işi giyim süslemeleri, dekoratif ürünler, oda ve yatak takımları gibi pek çok ürünlerde kullanılır.
    kullanılmaktadır
#18.04.2009 00:55 0 0 0
  • Cok agir modeller eline saglik hayatim.
#18.04.2009 01:01 0 0 0