GLÜTENSİZ DİYET
Glutensiz diyet hayatta birçok önemli değişiklik gerektirir. Sağlıklı beslenmeye dönüş bunları en önemlisidir. Bu rahatsızlık, ömür boyu pahalı ilaç, tıbbi müdahale gerektirmez. Sadece diyetle kontrol altına alınabilir. Ancak glutensiz diyet, riskli bir diyettir.

Hayat tarzını değiştirirken, hem kendine, hem de etrafındakilere karşı sabırlı ve anlayışlı olunmalıdır. Sevdiklerini, arkadaşlarını ve çevrendekileri bu konuda eğitmek de bu tedavinin bir parçasıdır. Yakın çevredeki insanların pozitif davranışları ve anlayışlı olmaları diyete geçişi ve uygulamayı kolaylaştırır.

Bitkisel bir protein olan glutenin içindeki amino asitler başka bir çok gıdadan alınabilir. Glutensiz bir diyet, kişi için sadece çok daha sağlıklı bir hayat demektir.

- Kasaplardan, marketlerden hazır kıyma almayın. Bazı kıyma makinalarında hazır köfte hazırlamak amacıyla ekmek de çekilebilir.

- Buğday, arpa, yulaf, çavdar ve bunları içeren gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir.

- Mısır, pirinç, patates, soya fasulyesi yenilebilir.

- Gıdaların içerikleri çok iyi okunmalıdır ve firmalardan yazılı teyid istenmelidir.

- İlaçlar doktora, veya üreticisine danışılmadan kullanılmamalıdır.

- Başlangıçta 2 ay kadar süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. Daha sonra bunlar tek tek denenerek diyete dahil edilebilir. Keçi sütü ve ürünlerinde bir sakınca yoktur. Bazı çölyaklılarda inek sütünün içinde bulunan laktoza (süt şekeri) karşı da hassasiyet olabilir. Bunu da Laktaz süt ve normal sütü deneyerek görebilirsiniz. Bazı çölyaklılara inek sütünden yapılan tüm ürünler (peynir, yoğurt, vs...) de dokunabilmektedir.

- Bira, şarap, viski, likör ve brendi gibi içeceklerden sakınılmalıdır.

- Yemeklerin içeriği kadar mutfakta glutenle temas olmaması da çok önemlidir. Glutenle bulaşma (contamination) olmamalıdır: ekmek kırıntıları sıçramamalı, unlu gıdaların kızartıldığı yağda pişirilmemelidir, unlu bir yemekte kullanılan aynı kaşık / bıçak yıkanmadan kullanılmamalıdır, aynı ızgarada iyice temizlenmeden pişirilmemelidir (örnek: köfte ile aynı yerde pişmemelidir). Kısaca unlu bir "zerre" bile yemeğe karışmamalıdır.

- Açık büfe gibi yemeklerde, servis kaşıkları diğer yemeklere de kullanılabilmektedir. Bu gibi durumlarda, kaşıklar karışmadan servisinizi almanızda fayda var.

- Mutfakta gluten içeren ve içermeyen gıdalar ayrı yerlerde saklanmalıdır. Unun tozları uçabildiğinden, aynı fırında yemek pişirilmeden önce temizlenmelidir. Ekmek makinası kullanılıyorsa, bu makina sadece glutensiz ürünlere ayırılmalıdır.

- Teflon, tahta kaşık gibi mutfak aletleri ne kadar iyi temizlenseler de gözeneklerinde gluten kalıntıları kalabilme riski olduğundan, bunlar ayrılmalıdır.

- Hazır salça, konserve, hazır çorba, soslar, bulyon, tuzot gibi gıdalarda gluten, katkı maddesi & kıvam verici olarak kullanıldığından, bunlar tüketilmemelidir (örneğin "Monosodium Glutamate" gluten içerebilmektedir).

- Sirke, çikolata, sakız, ketçap, moyonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce üreticisine danışılmalıdır.

- Tuzlu kuruyemişler glutenle yapıştırılmaktadır. Açıkta satılmayan, teyid veren firmaların tuzsuz kuruyemişlerini yiyin. Soslu kuruyemişler zaten yasak.

- Baharatınızı kendiniz çekin, ya da teyid veren, güvenli markaların baharatlarını satın alın.

- Kozmetikler, şampuanlar ve ev temizleyici maddelerde yer alan glutenin ağıza kaçma riski taşıdığından, bu malzemelerin glutensiz olanları seçilmelidir. Özellikle rujun glutensiz olanı seçilmelidir. Bazı makyaj malzemeleri, kremler de hassas çölyaklara dokunabilmektedir.

- Amerika ve Avrupa'da günde 50-60 gr. yulaf diyete eklenmeye başlandı. "Kesin olmamakla" birlikte, bu miktar çölyaklar için emniyetli görünmektedir.

- Eşiniz bira içtikten, ekmek yedikten sonra onu öpmemelisiniz.

- Kenarları yapışkanlı mektup zarflarında da gluten var. Bunları yalamayın.

- Kenarları kıvırık karton bardakları kullanmayın, bunların kıvırık kısımlarında gluten var.

- Diğer aile bireyleri eğitilmeli, anlayışlı ve sabırlı olmalıdırlar.

- Çekinmeden, bunu etrafınızdaki insanlarla paylaşın, anlatın. Sizi anlayışla karşılayıp, yardımcı olacaklardır. Sonuçta bu sağlığınız için bir diyet. Gittiğiniz restaurantlarda da anlatın, bilgi verin. Unutmayın, ne kadar çok kişi çölyağı bilirse, bizim için hayat o kadar kolay olur. Ayrıca, belki karşısnızdaki de çölyak olup, bunun farkında olmuyor olabilir. Bu sayede başka gizli çölyak hastalarının da ortaya çıkmasına yardımcı olup, hayat kurtarabilirsiniz.

- Bu kurallara kesinlikle uyulmalıdır. En ufak bir yanlışlığın, veya kaçamağın nelere mal olabileceği unutulmamalıdır.

Glutensiz diyetin en önemli noktası kendini yönetmektir, yani evde ve dışarıda sağlıklı seçimler yapmaktır. Hayat tarzı bu esasa göre uygulanırsa çok sağlıklı bir yaşam demektir.
GLUTENSİZ YEMEK TARİFLERİ
Tavada Pratik Ekmek (Sandviç yapılabilir)

Malzemeler:

1+1/3 Bardak Pirinç Unu (250 gr.)
1/3 bardak Soya Unu (40 gr.)
1 paket kabartma tozu
1+1/5 bardak süt (250 gr.)
Tuz
Şeker
1 yumurta (hafifçe çırpılmış)
1 çay kaşığı margarin



Unları ve kabartma tozunu büyük bir kaba boşaltın. Ortasına boşluk yapıp, oraya karıştırılmış süt ve yumurtayı dökün. İyice karışana kadar çırpın. Margarini 24cm.'lik bir tavaya sürün. İçine karışımı dökün. Üzerine kapak kapatıp, çok kısık ateşte üzeri kuru oluncaya kadar pişirin. Bu arada altınına da yanmaması için belki biraz altını kapatıp, kendi ısısında bekletin. Üzeri kuruyup, altı da pişince, ters çevirip diğer tarafını pişirin. Soğuyunca, dörde bölüp, sandviç ekmeği şeklinde de kullanabilirsiniz.



Patates Unlu Bisküvi

(yaklaşık 6 adet için)

Malzemeler:Patates Unlu Bisküvi

1/2 Bardak Pirinç Unu
1 yemek kaşığı patates unu
1 çay kaşığı şeker
1/8 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karbonat
1/3 bardak yoğurt
1 kaşık margarin, veya tereyeğı (erimiş)



Yoğurt ve yağı iyice çırpın. Diğer malzemeleri de katıp, yoğurun. Hamura elinizde şekil verip yağlı tepsiye yerleştirin. 15 dak. kadar 185°C'de pişirin.

Yukarıdaki ölçüyü çoğaltabilirsiniz. (Tipi pek güzel değil, ama çok lezzetli...)
Balkabaklı ve Kuru Üzümlü MuffinMuffin



(yaklaşık 18 muffin için)

Malzemeler:

4 yumurta
500 ml şeker (2 bardak) şeker (ben 1 bardak kullandım)
375ml. (1 1/2 bardak) sıvı yağ, veya 250ml. (1 bardak) tereyağ
500ml. taze haşlanmış ezilmiş balkabağı
750mg. un (3 bardak) (=1 bardak soya unu + 1 bardak patates nişastası + 1 bardak pirinç unu)
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zencefil
1 paket kabartma tozu
2 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
250mg. (1 bardak) kuru üzüm

Yumurtaları hafifçe çırpın. İçine şeker, yağ ve balkabağını ilave edin. İyice karıştırın. Un, tarçın, zencefil, kabartma tozu, karbonat ve tuzu ilave edin. Pütürsüz bir kıvam olana kadar karıştırın. Daha sonra, unladığınız üzümleri ilave edin, ama çok karıştırmayın. Yağlanmış muffin kaplarını veya kağıtlarını 2/3 oranında doldurun.

Yaklaşık 15-20 dakika 200°C'de pişirin. Afiyet olsun...

Ekmek (Mayasız)

Ekmek Malzemeler:

2 bardak Pirinç Unu
1 bardak Patates Nişastası
1/2 bardaktan biraz az Mısır unu,
1/2 bardak Soya Unu (1 kaşık Humus Unu, veya 1 kaşık Patates Unuyla 1/2 bardağa tamamlayın)
1/2 bardak Glutensiz un (Sinangil, Glutano, vs...) = Yani toplam 4+1/2 bardak un (daha fazla un karışım alternatifleri için "Haberler" bölümüne tıklayınız)
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 yumurta (çırpılmış) oda sıcaklığında
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat (istenirse)
2,5 bardak süt (veya su) oda sıcaklığında

Ekmek makinasına sırayla en altta süt, yumurta, tuz, şeker ve yağ olarak, üzerine un karışımı, kabartma tozu ve karbonat eklenir (unları ve kabartma tozunu önceden bir yerde karıştırırsanız daha iyi olur). Ekmek makinasında, karıştırma esnasında, bir spatula ile karışıma yardım edin, un iyice karışsın. Mayalanma olmadığından, en az bekleme süresi olan programda pişirilir. (Mutlaka bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır...)


Patates Böreği
Malzemeler:

3-4 adet patatesPatates boregi
3 yumurta
1 çay bardağı un (soya unu, veya pirinç unu)
Tuz, karabiber
İstenilen börek iç malzemesi

Patatesleri haşlayınız. Püre haline getiriniz. Yumurtaları, tuz, karabiber ve unu ekleyip yoğurunuz. Oluşan bu püre halindeki hamuru ikiye ayırınız. Yağlanmış bir tepsiye, veya fırına uygun cam kalıba hamurun bir parçasını elinizle bastırarak yayınız. Üzerine istenilen börek içini koyup yayınız. Diğer hamur parçasını da iç'in üzerine yayıp, yumurta sarısını sürünüz. Orta hararetli fırında pembe renkte oluncaya kadar pişirip, servis yapınız.


Kadın Budu Köfte
Malzemeler:

500 gr. Yağsız Koyun, veya Dana KıymasıKadin budu kofte
50gr. Baldo Pirinç
2 yumurta + 1 yumurtanın akı
1 ortaboy soğan
1 kaşık sıvıyağ
1/2 demet maydanoz, doğranmış
Tuz, karabiber
Mısır Unu

Soğanı rendeleyip, sıvıyağla pembeleşinceye kadar kavurun. Ayrıca, pirinci haşlayıp, süzün. Kıymanın yarısıyla birlikte soğanı 5 dakika kadar kavurunuz. Fazla yağını süzerek, içine doğranmış maydanozu, 5 dakika sonra pirinci ve biryumurtanın sarısını koyup, istenilen miktarda tuz, karabiber ekleyerek 10 dakika yoğurun. Bir kapta kalan bir yumurta ile beyazı kalan yumurtayı çırpın. Hazırladığınız harçtan, yassı ve oval şekilde hazırladığınız köfteler hazırlayın. Bu köfteleri önce una, sonra yumurtalara, sonra tekrar una batırılır. Hazırlanan köfteler kızgın yağda kızartılır. Yumurta akları köftelere saçaklı bir görünüm verir. İyice kızaran köfteler kağıt havlu üzerinde bir/iki dakika bekletilirse daha iyi olur.

Çikolatalı Kek
İçinin Malzemeleri:

1/2 bardak sıvı yağCikolatali pasta
1/2 bardak şeker (orijinalde 2 bardak)
3 yumurta
1 paket vaniya
1/2 su bardağı yoğurt+1 yemek kaşığı erimiş katıyağ
1 3/4 pirinç unu
1/3 bardak patates nişastası
1/3 bardak soya unu
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1/2 paket Dr. Oetker Kıvam verici (içinde modifiye patates nişastası, pudra şekeri ve kıvam verici (ksantan gum) var)
1/4 bardak kakao
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1/2 çorba kaşığı tuz
1 bardak sıcak su

Üzerinin malzemeleri:

1/2 bardak erimiş tereyağ
1/2 bardak kakao
1 paket vanilya
1 bardak pudra şekeri (orijinali 3 bardak)
1/4 bardak süt

İçinin hazırlanması:

Sıvı yağ ve şekeri çırpın. İçine yumurtaları ve vanilyayı ekleyin. Yoğurt ve tereyağı da karıştırın. Ayrıca bir kapta unları, nişastaları, kakaoyu, kabartma tozunu, karbonatı karıştırın. Önceki karışıma ekleyin. İyice çırpın. Suyu bir kerede ilave edin ve çırpın. Yağlanmış (24cm. civarında) kalıba dökünüz. 175°C'de pişiriniz.

Üzerinin hazırlanması:

Erimiş tereyağı ve kakaoyu karıştırın. Vanilyayı ve daha sonra pudra şekerini ilave edin. En son sütü de ilave ederek, iyice çırpın. Fırından çıkardığınız kek soğuyunca üzerine sürünüz.

Uzun olduğuna bakmayın, çok kolay ve çok lezzetli...!

Tuzlu Kurabiye (Tarif Sn. Seda Sayın)
Malzemeler:

Tuzlu kurabiye2 adet yumurta
1 fincan yoğurt
1/2 fincan sıvı yağ
2 yemek kaşığı katı yağ
1 paket kabartma tozu
Un, tuz

Derince bir kabın içine 1 yumurtanın bütününü ve 1 yumurtanın sadece beyazını, yoğurt, sıvı yağ ve, katı yağı konulup çırpılır. Daha sonra un, tuz ve kabartma tozunu katıp, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Elde edilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp, ister elle, ister kalıplarla şekil verilir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilip, üzerlerine daha önceden ayırdığımız yumurta sarısı sürülür ve susam serpilir. Daha sonra 150°C'lik fırında pişirilir. (İstendiğinde bu hamurun içine peynir, zeytin, sosis de konulabilir).

Mantı (Tarif Sn. Seda Sayın)
Hamurunun Malzemeleri:

Manti1 yumurta
1 kase un
Birazcık sıvı yağ
Tuz, su

İçinin Malzemeleri:

Kıyma
Soğan rendesi
1 diş sarımsak rendesi
1 çay kaşığı nane
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 yemek kaşığı salça
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz

Sosunun Malzemeleri:

Yoğurt
Sarımsak rendesi
Sıvı ve katı yağ (birarada eritilecek)
Salça

Derince bir kabın içine 1 kase unu boşaltırız. İçini havuz gibi açtıktan sonra, 1 yumurtayı kırarız. Daha sonra sıvı yağ ve tuzu katarız. Bunları su katmadan önce yoğururuz. Eğer unumuz yumuşamamışsa, su katar tekrar yoğururuz (Genelde su katmaya gerek aklmıyor, hamur hemen kendini buluyor). Hamurumuzu açma tahtasında unlayarak açarız (Normal unlar gibi açılmasa da değişik bir şekilde açılır, korkmayın). Normal mantı hamuru inceliğinde açıp, kare şeklinde keseriz ve içlerini hazırladığımız iç harcıyla doldurduktan sonra keseriz. İçlerini harçla doldurduktan sonra dört köşesini birleştirerek bohça şeklinde kapatırız. Daha sonra kaynar tuzlu suda pişene kadar haşlarız. Haşlandıktan sonra bir tavada sıvı ve katı yağ, salça ile birlikte eritilir. Haşlanan ve suyu süzülen mantımızın üzerine dökülür.

Tabağa alınan mantının üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp servis yapılır.

Not: İstenirse yaptığımız çiğ mantıyı (pişmemiş olarak) mantıyı buzluğa koyup istediğiniz zaman çıkartıp haşlayabilirsiniz.

Tuzlu çörek

Hamurunun Malzemeleri:

Tuzlu corek1+1/2 bardak pirinç unu
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
2 yumurta + 1yumurta sarısı
1/3 bardak sıvı yağ
1/4 bardak un
Bulabilirseniz ksantan gum (ya da Dr. Otker'in kıvam vericisi)

Un, kabartma tozu, tuzu ve ksantan gumu (ya da kıvam vericiyi) bir kapta karıştırın. Ayırın. Ayrıca bir kapta, yumurta, yağ ve sütü karıştırın. Un karışımını ilave edin ve çatalla / elle yoğurun. Yağlanmış tepsiye, şekil vererek dizin. Üzerlerine yumurta sarısı (azıcık yağla karıştırın) ve çörek otu, ya da susam serpin. 150°C fırında pişirin. Yaklaşık 12 adet çıkıyor.

Dilerseniz oklavayla açıp, incelterek, bisküvi şeklinde de yapabilirsiniz.

Peynirli Sebzeli Kek

Malzemeler:

3 yumurta (birinin sarısını ayırın)Peynirli Sebzeli Kek
3 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
1/ demet dereotu
Beyaz peynir
2 adet patates
1 adet havuç
2 diş sarımsak
Karabiber, pul biber
Tuz
Alabildiği kadar glutensiz un ve mısır unu
Kabartma tozu

Bir kapta beyaz peyniri ezin. Üzerine yumurtaları, sıvı yağı, yoğurdu, ince ince kıyılmış dereotunu, rendelenen patates ve havuçu, ezilmiş sarımsağı, baharatları, unu ve kabartma tozunu ekleyip karışrırın. Kalıba, veya borcama yayın. Ayırdığınız yumurta sarısının içine biraz zeytinyağı ekleyin ve hamurun üzerine sürün. Üzerini çörek otu, veya susamla süsleyerek 190°C�de pişirin.

Dereotlu Poğaça

Malzemeler:

2 yumurtaDereotlu Kurabiye
1'er kahve fincanı yoğurt, tereyağ (eritilmiş) ve sıvıyağ
1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1 çay kaşığı tuz
1/2 demet ayılanmış ve doğranmış dereotu (istenirse, 1 tatlı kaşığı da nane)
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı pirinç unu + 1 su bardağı patates nişastası

Yumurtalardan birinin sarısını poğaçaların üzerine sürmek için ayırın. Yumurtanın akını ve diğer yumurtayı bir kabın içinde çırpın. Üzerine yoğurt, erilmiş tereyağı, sıvıyağ, rendelenmiş peynir, tuz, dereotu ve naneyi ekleyip karıştırın. Ayrı bir yerde karıştırdığınız unları ve kabartma tozunu da ekleyip iyice yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yağlanmış fırın tepsisine sizin. Poğaçaların üzerine yumurta sarısını (içine biraz sıvıyağ koyarak) sürün. Dilerseniz çörekotu serpin. 180°C fırında pişirin.

Kaynak:[url]www.glutensiz.com[/url]

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 5235
favori
like
share
BiR-DOST Tarih: 09.10.2013 00:43
Eline sağlık