Yemek Yemeyen Bebekler İçin Tavsiyeler

Son güncelleme: 19.04.2009 14:28
  • Niğde Dr. Doğan Baran Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Bahri Elmas,

    yemek yeme sorunu olan bebeklerin beslenmesi için dikkatlerinin başka yönlere sevk edilmesi gerektiğini söyledi.

    noimage

    Bebeklerle ilgili en önemli sorunun beslenme olduğunu ve bunun dönem dönem ebeveynler için sıkıntılı bir hal aldığını ifade eden Elmas, çocuk gelişiminde beslenmenin çok fazla yer tuttuğunu, ancak yaşanan beslenme sıkıntılarının küçük birkaç tedbirle aşılabileceğini kaydetti.

    Bebeklerde beslenmenin yapılabilmesi için ve bunun ileri yaşlarda da devamlılığını sağlamak için öncelikle beslenmeyi bir oyun haline getirmek gerektiğinin altını çizen Elmas, "Bebeğiniz yemek yemenin bir eğlence olduğunu algılamalı. Bunun için de yapılması gereken küçük ama etkili birkaç yol var. Öncelikle bebeğiniz yemek yemiyorsa, bebeğinizle birlikte televizyonun karşısına oturun ve reklamları bulun. Reklamlarda resim karelerinin hızlı geçmesi, ritmi değişen müziklerin kullanılması bebeklerin ilgisini çekmektedir. Bu nedenle bir elinizle kanalları tarayarak tüm reklam kuşaklarını takip edin, diğer elinizle de çocuğun beslenmesini yapın. Bu çok zor oluyorsa reklam kuşaklarını videoya kaydedin ve yemek zamanı izlettirin. 6 aylık ve 3 yaş arası tüm bebeklerin hayran olduğu bazı çocuk programları var. Bebeğinizin mama saatlerini mümkünse o saatlere denk getirin. Ya da yemek saatinde eşinizin veya bir arkadaşınızın evde olmasını sağlayın ve bebeğinizin dikkatini dağıtacak hareketler, sesler çıkartmasını sağlayın" dedi.

    Hiç yemeyen çocukların bile çok severek yediği bir şeylerin mutlaka olduğunu vurgulayan Bahri Elmas, "Bu çikolata bile olsa bunu 3 öğün yedirin. Nasılsa bundan bıkacak ve başka şeyler yemek isteyecektir. Eline en sevdiği oyuncakları tutuşturun. Oyuncağını fırlatamayacağı, kıyamayacağı için kaşığa vuracak boş eli kalmayacaktır. Eski bilgisayarınızı satmayın, atmayın. Bebeğinizle karşısına geçin. O klavyeye vurmaya çalışırken yemek yediğinin farkına bile varmayacaktır. Elinizden yemediği her şeyi sehpanın üstüne bırakın. Odadan çıkın, 'Bunu ellemek yasak, sakın bunu yeme' demek olayı hızlandıracaktır" şeklinde konuştu.

    Çocuklarda beslenme saatlerinin anneleri çıldırma noktasına kadar getirebileceğine değinen Elmas, "Yemek yerken çok ağlıyorsa ve sizi çıldırma noktasına getiriyorsa, onu ilk kucağınıza aldığınız anı hayal edin. Her şeye rağmen yemiyorsa bırakın aç kalsın. En fazla 8-10 saat sonra kendi gelip 'anne mama' diyecektir. Şişman çocuklara bakıp imrenmeyin. Onun yerine kendinize benim çocuğum zayıf ama sağlıklı diye telkinde bulunun. Her öğünden önce 3-4 ayrı çeşit yemek hazırlayın. Yedirme şansınız bir anda 4 katına çıkacaktır. Yüzde 100 garantili yiyeceklerden haftada bir gün yedirin. En azından haftada bir gün mutlu olun. Yemeklerle oyun oynamasına izin verin. Oyun oynayabileceği yiyecekleri verin. Zeytin alırken çekirdeksiz olsun" şeklinde konuştu
#18.04.2009 13:34 0 0 0
  • benim kuzen de yemiyodu büyüyeli yemeye başladı
#19.04.2009 14:28 0 0 0