Balık Avcılığında Şamandıralar - Balık Avcılığı - Şamandıralar


Özellikle tatlı su balıkçılığında kullanılan bazı oltaların olta boyu ayarlama, yemi belli bir mesafede tutma, saz diplerine olta oturtma gibi görevleri üstlenir. Balık iğneye ilk tutulduğu zaman sabit bir güç yaratarak iğnenin balığın ağzına oturmasını sağladığı gibi, avcıya da iğnenin ucundaki balığı haber verir.

Şamandıraların tutulacak balığın türüne (ki bu balığın yeme davranışı ile ilgilidir) göre, kullanılacak olta türünün birçok çeşidi vardır.
Tatlısu için iki örnek verecek olursak; kalem kalınlığında, ince uzun şamandıra yeme çok temkinli yaklaşan tatlı su kefalinde kullanılırken, yumruktan az küçük bir şamandıra da turna avı için idealdir.
Tuzlusu yada deniz avcılığında genellikle zargana, melanur, sarpa avlarında sırtı şeklinde, canlı yemle levrek bırakmalarında yine şamandıralı takımlar kullanılmaktadır.


Samandraların Kullanımı

şamandralar yemin suyun içerisinde belirli bi yükseklikte kalmasını sağlamak ve bu esnada balığın vuruşunu görmek için kullanılır... ancak asıl amacı yemin belirli bi yükseklikte kalmasını sağlamaktır...balığın oltaya vuruşu anında şamandıranın verdiği tepki yanıltıcı olabilir ve o anda yapılacak çalma hareketi misinadaki boşluktan dolayı gecikeceğinden şamandıranın hareketi sabırla takip edilmelidir... şamandıralar kurşunun ağırlığı, yemin ağırlığı, misina kalınlığı, av saati, avın kendisi, tatlı su - tuzlusu gözönüne alınarak tercih edilmelidir...

bilinenin aksine şamandralar suda yatık vaziyette durmamalıdır...yukarıdaki veriler göz önüne alınara tercih edilen şamandıra suya 90 derece açıyla dik durmalıdır...balığın oltaya vuruşunda batar ya da suyun üzerinde yatık hale gelir...eğer kurşun dibe geliyorsa yine yatık hale gelir...

at-çek te kullanılan şamandıralar;yukarıdaki verilerle birlikte kamışın atar ağırlığı göz önüne alınarak tercih edilmelidir...

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1101
favori
like
share