Yelda Kaymakçı Reynaud - Yelda Reynaud - Yelda Kaymakçı Reynaud Kimdir

Yelda Kaymakçı Reynaud (d. 1972, Viyana), Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. 1972'de Avusturya'da doğdu. Almanya'da ilk öğretimini gördü. Almanya'dan Mısır'a gitti.



Mısır'da üç yıl dalgıç hocalığı yaptı. Daha sonra, ABD'ye gitti ve bir yıl araştırma yaptıktan sonra Fransa'ya yerleşti. Paris'in en ünlü tiyatro okullarında 6 yıl eğitim gördü.[1] Çeşitli tiyatrolarda dört yıl boyunca zaman zaman oynadı. Almanya, Türkiye, İsveç ortak yapımı olan, Yılmaz Arslan'ın Yara adlı sinema filminde başrol oynadı.
Yara filmindeki rolüyle Antalya Film Festivali'nde "En iyi kadın oyuncu" Altın Portakal ödülünü aldı. Hala eğitimi devam etmektedir. Akıcı olarak Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca konuşabilmektedir. Ayrıca orta derecede Mısır Arapçası, İtalyanca ve İspanyolca bilmektedir.[2]
Özlem Düvencioğlu ile birlikte Başıbozuk Ltd. adlı bir yapım şirketi kurdu. Başıbozuk ismini Tenten dergisi okurken gördü ve daha sonra "savaşta cephenin en önünde yer alan toplama, maaşsız Osmanlı ordusu" anlamına geldiğini öğrendi. Bu kelimeyi kendisiyle ilişkilendirip/özdeşleştirerek; şirkete bu adı verdi.


Ödülleri

2005 Uluslararası İstanbul Film Festivali - En İyi kadın oyuncu (Anlat Istanbul)
2004 SİYAD - En İyi Kadın Oyuncu
2000 SİYAD - En İyi Kadın Oyuncu
1999 Uluslararası İstanbul Film Festivali - Jüri Özel Ödülü
1999 ÇASOD - En İyi Kadın Oyuncu.
1998 Uluslararası Alexandria (Mısır) Film festivali - En İyi Kadın Oyuncu
1998 Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Kadın Oyuncu.
1998 Mar Del Plata (Arjantin) Uluslararası Film Festivali - En İyi Kadın Oyuncu.



Filmografi

2007 Parmaklıklar Ardında - Aliye (tv dizisi)
2007 Ölümle Dans - Det. Catherine Pulliam
2007 Yaşamın Kıyısında - Emine
2005 Sessiz gece, Reyhan (tv dizisi)
2004 Anlat İstanbul - Banu
2004 Hoş Geldin Hayat
2004 Yolda - Tezer Hanım.
2004 Kasabanın İncisi – İnci (tv dizisi, TRT)
2004 Gece 11:45 – Zeynep
2003 Çamur – Ayşe
2002 Amnesia - Anais
2002 Sony-Fransa - Ticari Reklâm
2001 Roberto Succo - Mylene
2000 Les Filles Ne Savent Pas Nager [Girls Can't Swim]
2000 Journey Out My Room - Laura
2000 Nefes Nefese (TV filmi)
1998 Yara – Hülya

Tiyatro

İki Kişilik Bir Oyun - Bülent Erkmen - DOT
Toi et Et tes Nauges -1997
Jock 1996
Before Breakfast -1996
Tartuffe -1994
Jean Bete -1993
The Stolen Letter -1992

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 665
favori
like
share