Kenger Otu - Kenger Otu Hakkında

Kenger Otu (Gundelia tournefortii) nisan-mayıs aylarında çiçek açan, 40-50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli ve otsu bir bitki.



Gövdeleri basit veya az dallı, kısa ve kalındır. Yapraklar derimsi, damarlı beyazımsı tüylü, gövdedekiler sapsızdır. Çiçek durumu küreye bir baş şeklindedir. Çiçekler morumsu-kırmızı renklidir. Baş kısmı olgunlukta sarımsı-yeşil renk alır ve dikenler hariç 1 cm kadar uzunlukta olup serttir. Türkiye'de yetiştiği yerler: Orta, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesinde Manisa'nın Sarıgöl ilçesine bağlı Çanakcı meralarında bolca yetişir. Köylüler kengeri genelikle taze dallarının kabuklarını soyarak tüketirler.


Kullanılışı

Gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı hazırlanır. Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır......

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 569
favori
like
share
paye Tarih: 25.04.2009 09:43
bizim bildiğimiz kengere benziyor. toprak altındaki kısmı köküne kadar olan yeri baya lezzetlidir üstelik doyurucu özelliğide vardır.
SU-PERISI Tarih: 22.04.2009 12:19
Bilgiler için saol MİSS-FENER kengerin sapından turşusuda yapılıyor.