Çok pişmiş ette kanser riski

Düzenli olarak çok pişmiş, neredeyse yanmış et tüketmenin pankreas kanseri riskini artırdığı bildirildi.

ABD'nin Minnesota Üniversitesinden Kristin Anderson ve ekibinin yaptığı araştırma, eti ızgarada ya da tavada pişirirken ısının azaltılması gerektiğini, yanan etin pankreas kanseri riskini yüzde 60 oranında artırabileceğini gösterdi.

Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği yıllık konferansında açıklanan araştırmada, bilim adamları 9 yıl boyunca sağlıklı 62 bin 581 kişinin beslenme alışkanlıklarını inceledi. Bu süreçte 208 pankreas kanserine raslandı.

Eti çok pişmiş tercih edenlerin pankreas kanserine yakalanma riskinin, daha az pişmiş sevenlere ya da hiç et yemeyenlere göre yüzde 60 fazla olduğu belirlendi.

Araştırmanın başındaki Anderson, et sevenlerin pişirme sırasında ısıyı azaltması ya da yanmış parçaları ayırması gerektiğini vurguladı.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 330
favori
like
share
eyLem_güzeLi Tarih: 22.04.2009 22:50
tüm besinlerden olduğu gibi, etden de alınması gereken vitamin enzimler vardır..
önemli olan, kişinin sağlığına ve yaşına uygun bir biçimde tüketmesi..
..
yoksa her çeşit besinin hastalık riski taşıdığı kaçınılmaz..
TMOLOS Tarih: 22.04.2009 22:26
Pişmiş pişmemiş et kanserin davetiyesidir.