Overlock Rehberi

Son güncelleme: 30.03.2010 07:25
  • Overlock Rehberi - Overlock bilgi
    Overclock Nedir?

    Overclock (kısaltması o/c) bir donanımı normal saat hızlarından daha yüksekte çalıştırmaktır. Saat hızları dışında pipeline kilitlerinin açılması, modlama gibi işlemlerde o/c'den sayılabilir. Genel olarak o/c
    1- normal çalışma frekansının daha üstünde bir frekansta çalışmaya zorlamak
    2- donanımın fabrika çıkışında kapalı özelliklerini açmak
    3- daha yüksek performanslı bir donanımın BIOS'unu yüklemek
    şeklinde yapılır.

    Overclock ile ne kadar performans artışı alabilirim?

    Her parçanın o/c potansiyelleri farklıdır. Hatta aynı parça da bile farklılıklar olur. Ancak genel olarak o/c ile genel sistem performansı %50'yi geçmez. Ama şöyle düşünelim yüksek güçlü bir sistenden o/c sonrasında +%30 performans alıyorsanız bu çok önemli bir rakamdır.

    Peki o/c ile riskler neler?

    Öncelikle ürününüz o/c işlemi sonucunda zarar görürse garanti kapsamı dışında sayılabilir. Bunun dışında yanlış ayarlar ile diğer donanımlara da zarar verebilirsiniz. Doğal olarak overclock o parçanın daha yüksek sıcaklıklara çıkmasına sebep olabilir. Bu yönden de sistem zarar görebilir. Son olarak da stabil (kararlı) olmayan bir sistem, işletim sisteminin tekrar açılmaması gibi sorunlar getirebilir.

    o/c için ön gereksinimler neler?

    Öncelikle o/c yapmadan önce sisteminizi test edip aldığınız puanları not etmelisiniz. Böylece o/c sonrası aldığınız performans artışını öğrenirsiniz. Genelde o/c için üretilmeyen anakartlarda yaptığınız ayarlar başarılı olamazsa sistem başlayamabilir. Yapmanız gereken CMOS'u resetlemek olacaktır. Anakartlarda CMOS_CLR yazan jumper ile yapılabilir. Overclock yapmadan önce BIOS'u nasıl sıfırlayacağınızı mutlaka öğrenin.
    Anakartınızın belleklere ve işlemciye verebileceği en yüksek voltajı kontrol edin. O/c için bu iki değeri artırmanız gerekecek, eğer böyle bir imkan yoksa o/c yapamazsınız.
    Son olarak anakartınızın SATA ve PCI saat hızlarını sabitlediğinden emin olun. Aksi takdirde çok hassas olan bu saat hızları yüzünden o/c yapamazsınız.

    Temel Kavramlar


    FSP & Multiplier (Çarpan) nedir?

    FSB işlemci ile bellek arasındaki yolun temel frekansıdır. FSB'yi biz CPU frekansı olarak kullanacağız. Bir başka önemli nokta da FSB bazı anakartlarda sistemin diğer öğelerini de etkiler. Bu rehberde bahsettiğim FSB çarpılmamış olandır. Örneğin gerçekte 400 Mhz FSB 4×100 MHz'i belirtir. Daha da açmak istersek işlemci bir devirde 2 kat veri iletecek. Diğer iki çarpanı ise DDR belleklerden geliyor. Bu sayede işlemci ile bellek arasında 400 Mhz'lik bir köprü oluyor.

    ALU & FPU nedir?

    ALU'nun açılımı Arithmetic and Logical Unit yani Aritmetik ve Mantıksal ünitedir. Bu ünite tamsayı ve mantıksal or, xor (vb.) işlemlerini yapar. AMD işlemcilerde bu ünite Intel işlemcilere göre daha iyidir.
    FPU ise Floating-Point Unit'dir. Bu ünite ise m × 10^n tarzı hesapları yapar. Intel işlemcilerin FPU ünitesi AMD işlemcilerden daha iyidir. Bu ünite genelde Multimedya işlemleri için önemlidir.

    Hyper Transport nedir?

    AMD işlemciler için FSB çarpanıdır. 2-5 arası değerler alabilir. 200 Mhz CPU frekansını beşe katlayarak
    1000 Mhz yapar. DDR bellekler ile de bu sayı iki ile çarpılarak 2000 Mhz gibi büyük bir rakam ortaya çıkar.

    SSE & HTT nedir?

    SSE (Streaming SIMD Extensions) Intel tarafından geliştirilmiş bir FPU ünitesidir. SSE - SSE2 ve SSE3 olarak geliştirilmiştir. Amd'nin Venice kodlu işlemcileri bu üç uzantıya sahiptirler. SSE aslında MMX teknolojisinin geliştirilmişidir.
    HTT (Hyper-Threading Technology) Intel tarafından geliştirilmiş tek işlemci üzerinde birden fazla iş parçacığının aynı zamanda çalıştırılmasıdır.

    CL nedir?

    CL açılımı CAS (Column Access Strobe) Latency (Gecikme) demektir. İleri bir konu olmakla beraber şöyle açıklanabilir.

    Erişim süresi = CL × Saat devir süresi
    Saat devir süresi = 1 / FSB

    Buradan-> Erişim süresi = CL / FSB

    Birimlere gelirsek FSB Mhz cinsinden olduğundan büyük bir rakam denk gelir. Bir hertz 1/saniye demektir. Erişim sürelerini on üzeri eksi terimlerde ifade etmek yerine nanosaniye kullanacağız. Megahertz on üzeri altı nanosaniye on üzeri dokuz olduğundan kısaca förmülümüzü 1000 ile çarparsak nanosaniye cinsinden erişim süresini ulaşırız.

    Sonuç olarak -> Erişim süresi (ns) = 1000 × CL / FSB (Mhz)
    Bulduğumuz bu förmüldeki erişim süresi ne kadar az olursa o kadar hızlı belleğimiz var demektir. Ancak burada dikkat etmemiz gerekn daha çok parametre var. Trcd, Tras, Trp de eklenerek gerçek erişim süresini buluruz.

    Gereken Programlar


    Genel programlar

    SiSoft Sandra -> Sistemi genel olarak test etmekte kullanın.
    PC Mark 2005 -> Sistemi genel olarak test etmekte kullanın.

    Bellek için programlar

    Memtest -> o/c yaptıktan sonra belleklerin stabiletisini kontrol etmekte kullanın. %200'ü bulana kadar çalıştırın. Hata almazsanız o/c başarılı olmuştur.
    SuperPi -> o/c yapmadan önce bir 1M hesabı yapıp süreyi not alın. o/c sonrasında yine 1M hesabı yapıp karşılaştırın. Belleklerin stabiletisini kontrol etmek için 32M hesabı yapın.

    İşlemci için programlar

    Central Brain Identification -> AMD işlemciler için detaylı bilgi veren bir program.

    İşlemcinin stabiletisini kontrol etmek için 3dMark'tan daha iyisi olamaz. Eğer sistem CPU testlerinde donuyor ya da görüntü gidip geliyorsa o/c'yi kaldırmamış demektir.

    Anakart & BIOS


    Aşağıda yazacağım ayarlar sizin anakartınızda bulunmayabilir. Ya da anakartınızda bazı ayarlar doğrudan BIOS üzerinden ayarlanmıyor olabilir.
    Overclock yaptığımızda başarımız iki kriter ile ölçülebilir.
    1- Windows açan: O parçayı Windows'un açılabileceği son noktaya kadar o/c etmektir. İşlemci uzun süre tam yük altında kararsızdır. Ancak sistem bunun dışında düzgün çalışır. Bu duruma yarı stabil de denir.
    2- Tam stabil: Overclock sonrası yaptığımız testlerde hiç donma ya da benzeri hatalar ile karşılaşmıyorsak sistem tam stabil durumda çalışıyor demektir.

    Anakartta overclock için hangi ayarları değiştirmeliyim?

    1- CPU Frequency - System Bus - Main Bus: Bu üç isimden biri olabilir. Bu ayar ile FSB'yi değiştiriyoruz. Daha önce belirttiğim gibi burada ele aldığımız FSB çarpılmamış olandı. FSB'yi artırarak sistemimizin genel performansını da artırmış oluruz. Ancak FSB'yi artırmak sadece işlemci hızını artırmak anlamına gelmez. Diğer sistem bileşenlerinin de hızı artacaktır. En başta da bellekler.

    2- PCIe / AGP Clock: Eğer BIOS'unuz da böyle bir ayar var ise anakart ekran kartı veri yolunun hızını sabitleyebiliyor demektir. Bu veriyolu Sata ve PCI gibi veriyolları gibi hassas olmasa da artırmak hem önemli performans artışları getirmediği gibi sistemin stabiletisini de etkiler. PCI 33.25 Mhz'i, AGP 67 Mhz'i ve PCIe saat hızı anakartın varsayılan ayarlarında 100 Mhz'i geçmez.
    Bazı anakartlarda bu ayar için "sync to CPU" diye yazabilir. Bunun yerine bir üstteki paragrafta belirtiğim ayarları kullanın.

    3- Memory Frequency / Memory Multiplier: Bu ayar ile bellekler ile FSB arasındaki çarpanı değiştirebiliriz. Çoğu kez o/c potansiyeli yüksek bir işlemci ile düşük o/c potansiyelli belleklere sahipsek bu ayar kullanılarak sistem o/c edilir. Anakrtlarda bu ayar iki farklı şekilde karşımıza çıkar.

    100 Mhz (1/2)
    133 Mhz (2/3)
    166 Mhz (5/6)
    200 Mhz (1/1)

    4- CPU Clock ratio: Bu ayar ile işlemcinizin çarpanını değiştirebilirsiniz. Hem Amd hem de Intel işlemcilerde çarpan artırma kiliti bulunduğundan ve bu kilit çoğu kez yalnızca donanımsal yollardan açıldığından bu ayarı çok kullanmayacağız.

    5- CPU Voltage: Bu ayar işlemciye giden potansiyel farkı değiştirebiliriz. Bu ayar da anakarttan anakarta değişiklik gösterir. İki farklı şekilde bulunur. +0.125V gibi veya doğrudan 1.6V gibi. İlk ayar belirtilen rakamı varsayılan potansiyel farka ekler. İkinci ayar ise doğrudan sizin istediğiniz ayarı gönderir. Bu ayarı değiştirirken eğer tecrübeli bir kullanıcı değilseniz, şu iki kurala kesin kesinkes uyun:
    a- 1.7V'u asla geçmeyin.
    b- +%15'den fazla voltaj vermeyin.

    6- DIMM Voltage: Bu ayar ile belleklere giden potansiyel farkı ayarlarız.ÇOğu anakartta limit 3V veya altında bir rakamdır. Örneğin 450 Mhz'de bellekleri çalıştırmak için 2.9V yeterli olcaktır. Neyseki bu ayar işlemcideki kadar hassas değildir.

    7- DRAM / DIMM Configuration: Bu bölümden belleklerin zamanlamasını ayarlarız. Bellekler bölümünde ayrıntılı olarak anlatacağım.

    8- HT Frequency: Hatırlarsanız HT'ye Hyper Transpport demiştik. FSB'nin bu sayı ile çarpıldığını anlatmıştık. Overclock sonucunda HT'nin 1200MHz'i geçmemesine dikkat edeceğiz. Örneğin FSB'yi 200Mhz'den 245 Mhz'e çektiğimizde HT 245×5=1225Mhz olacaktır. Bu sistemin stabiletisini çok etkilediğinden HT çarpanını 5 yerine 4 yapıyoruz.
#23.04.2009 17:47 0 0 0
  • emeye saygi tsklerrr
#30.03.2010 07:25 0 0 0