Sinekli Bakkal - Halide Edip Adıvar

Son güncelleme: 24.04.2009 10:17
  • Sinekli Bakkal - Halide Edip Adıvar - Kitap Özeti - Kitap Tanıtımı





    KİTABIN KONUSU:

    Sinekli Bakkalın konusu kısaca,İstanbul'un Sinekli Bakkal mahallesinin Sinekli Bakkal sokağında doğup büyüyüp evlenen Rabia adlı bir hafız kızının ve çevresindekilerin hayatıdır.



    noimage


    KİTABIN ÖZETİ:

    Olaylar, II. Abdülhamit dönemi istanbul'unun Aksaray semtinde, Sineklibakkal sokağında, geçer. Mahalle imamının kızı Emine, babasının karşı çıkmasına rağmen belli ve sürekli bir işi olmayan, karagöz oynatan, ortaoyununda "zenne" (kadın) rolüne çıkan Tevfik'le evlenir. Babası, bu olay üzerine Emine'yi evlatlıktan reddeder.
    Tevfik'in dayısı ölünce dayısının bakkal dükkanı ona kalır. Eşinin diretmesi üzerine dükkanı işletmeye başlar. Bu iş onun sanatçı yaratılışına uygun değildir. Emine, bir gün kocasının, arkadaşlarına kendi taklidini yaptığını görür, buna katlanamaz, baba evine döner. Tevfik'ten boşanır. Bu arada Tevfik, Gelibolu'ya sürgün edilir.
    Emine'nin Tevfik'ten bir kızı olur. Adını Ra-bia koyarlar, imam, kızını atfetmiştir. Torununa sıkı bir dini eğitim verir onu hafız yapar. Rabia'nın sesi çok güzeldir. Cami ve konaklarda güzel sesiyle mevlit okur. Zaptiye Nazırı Selim Paşa'nın karısı da sesini çok beğenecek, onu korumasına alacaktır. Paşa da kızdaki yeteneğe hayran kalır. Ona Mevlevi dervişi Vehbi Dede ile italyan müzisyen Peregrini'den ders aldırtır. Rabia ile Peregri-ni birbirlerinden çok hoşlanırlar.
    Günün birinde Rabia'nın babası Tevfik sürgünden döner. Sineklibakkal'daki eski bakkal dükkanını yeniden açar. Rabia da dedesinden ayrılır, babasıyla oturmaya başlar. Kızın sanatına hayran olan Vehbi Dede ve Peregrini Tevfik'in evine gidip gelirler. Rabia Kur'an'ı, hele Mevlid'i öylesine güzel okumaktadır ki Doğu musikisinde âdeta bir çığır açmıştır.
    Aynı yıllarda Jön Türkler Abdülhamit'in baskıcı yönetimini ortadan kaldırmak için gizli gizli çalışmaktadırlar. Selim Paşa'nın oğlu Hilmi de bir Jön Türk'tür. Ortaoyununda zenne rolüne çıkan Tevfik Hilmi'nin isteği üzerine bir gün kadın kılığına girip Jön Türklerin Avrupa'dan gelen gazetelerini Fransız postanesinden almak ister. Gazeteleri alırken yakalanır. İşin içyüzü anlaşılınca Hilmi ile Tevfik, Şam'a sürgün edilir.
    Babası sürgün edilince yalnız kalan Rabia, bakkal işletir, hafızlık yaparak geçimini sürdürür. Bu arada Rabia'yı çok seven Peregrini Müslüman olur, Osman adını alır ve İstanbul'a yerleşir. Ra-bia'yla evlenir. Bu yıllarda Rabia'nın imam olan dedesi ölür. Rabia ve Peregri'ni dedesinin evine yerleşirler.
    II. Abdülhamit'e tam bir görev duygusuyla bağlı olan, padişah aleyhinde çalışanlara türlü işkenceler ettirmekten çekinmeyen Selim Paşa, kendi oğlunu da sürdükten sonra yavaş yavaş değişmeye başlar. Babalık ve insanlık duyguları uyanır, görevinden ayrılır.
    1908′de Meşrutiyet ilan edilir. Tevfik, sürgünden döner. Rabia'nın bir çocuğu olmuştur. Sineklibakkal'da güzel günler yeniden başlar
#24.04.2009 10:17 0 0 0