Monopalet - Tek Palet

Son güncelleme: 24.04.2009 13:30
  • Monopalet - Tek Palet - Monopalet Nedir - Monopalet Tarihi

    Tam Türkçe karşılığı ile 'tekpalet' sporu, malzeme açısından teferruatlı fakat bir o kadar eğlenceli bir spor dalı. Spor, özel olarak fiberglasstan imal edilmiş, geniş yüzeyli, tek parça bir palet ile yapılıyor.

    Sporcunun ayakları sabit kalıyor, yani birbirinden ayrılmıyor. Diğer yüzme stillerinden çok farklı olan bu sporun teknik hareketi, bir yunusun suda süzülüşünü andırıyor. Bu hareketi görünce insan bu sporun hiç de kolay olmadığını hemen anlıyor.

    Monopalet için gerekli olan bir diğer ilginç malzeme ise, bu spora özgü şnorkel. Plastikten yapılan bu malzeme, üzerinde bulunan yay biçimindeki metale bağlı bir lastik ile sporcunun alnına takılıyor. Böylelikle, normal bir şnorkele göre hem önden suyun yaptığı basınç azaltılmış oluyor, hem de sporcunun istediği gözlüğü takabilmesine olanak sağlanıyor.

    Resmi müsabakalarda, şnorkelin ölçülerine aşırı itina gösteriliyor. Buna göre şorkelin kalınlığı 19-23 mm arası, yüksekliği ise maksimum 48 cm olmalıdır.

    Spor, hem sık hem de düzenli antreman gerektiriyor. Antremanlarda, antranörün uyguladığı dril ve setlerden daha fazla bir özene ihtiyaç yok. Paletli yüzme, ilerleme kaydedildiği taktirde gayet kolay ve etkili bir spor dalı.

    Ülkemizde halen yeterli ilgiyi göremeyen bu spor, yabancı ülkelerde iki tür olarak yapılıyor:

    Havuz ve açık deniz müsabakaları. Havuz müsabakaları, su üstü ve su altı olmak üzere iki türde gerçekleştiriliyor. Su üstü yarışlar 50-100-200-400-800-1500 4x100-4x200m olmak üzere sekiz dalda yapılırken, su altı müsabakaları, 50m nefessiz, 100-400-800m tüplü olmak üzere dört dalda yapılmaktadır.

    Açık deniz müsabakalarında ise mesafeler daha fazladır. Erkekler için 3-8 km, bayanlar için 2-5 km şeklindedir. Mesafenin gerektirdiği üzere bu müsabakalar, nehir ve göllerde yapılmaktadır ve suyun soğuk olması, sporcuları dalgıç kıyafeti giymeye zorlamaktadır.

    Türkiye Monopalet (Paletli Yüzme) Şampiyonaları :
    1- Türkiye Monopalet (Paletli Yüzme) Bireysel Şampiyonası.
    2- Türkiye Monopalet (Paletli Yüzme) Büyükler Şampiyonası.
    3- Türkiye Monopalet (Paletli Yüzme) Gençler Şampiyonası.

    Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Merkez :
    Adres : Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Ulus iş hanı - A Blok
    Ulus / Ankara
    Tel : (0312) 310 41 36


    İstanbul Birimi :
    Adres : Fahrettin Kerim Gökay Cad. Ortaklar İş Merkezi No:71 K:7 D:45
    Kadıköy - İstanbul
    Tel : (0216) 348 18 18 - 348 08 08

    Dünya Sualtı Sporları Federasyonu


    Türkiye Monopalet Paletli Yüzme Yarışmaları Genel Kuralları (2007) :

    1- Takımlar müsabakalara en fazla 6 bayan - 6 erkek sporcu ile katılabilir.

    2- Kulüpler arası Şampiyonalarda 5 +1 kuralı uygulanacaktır. Bu kurala göre;

    a) İsteyen kulüpler, kulüpler arası büyükler şampiyonalarında 6. sporcu olarak 17 yaş ve altı yaş grubundan 1 sporcu yüzdürebilirler. 6. sporcu olarak yüzen bu sporcu müsabaka süresince en fazla 2 puanlı yarış yüzme hakkına sahiptir.
    b) Kulüpler arası Gençler Şampiyonalarında ise yarışacak 6.sporcunun 14 yaş ve altı yaş gurubundan olması gerekmektedir. Bu sporcu müsabakalar süresince en fazla 2 puanlı yarış yüzme hakkına sahiptir.
    c) Bir sporcu aynı gün içerisinde 2 ferdi 1 bayrak yarışında puanlı yarışabilir. Bu sporcu yarış isterse aynı yarış gününde de 1 yarışta da tasnif dışı yarışabilir.
    d) Tasnif dışı yüzen sporcu madalya sıralamasına dahil edilmez.
    e) Tasnif dışı yüzen sporcunun kırdığı Türkiye rekorları onaylanır.

    3- Kulüpler arası turnuvalarda (Bayan - Erkek) takım sıralamasında ilk 12 'da yer alan kulüplere harcırah ödemesi TSSF tarafından yapılır.

    4- TSSF tarafından harcırah ödenmesi bayan ve erkek takımlarından puanlı yüzen 5'er sporcuya yapılacaktır.

    5- Kulüpler arası Şampiyonalara (büyükler-gençler) 2 takımla (bayan-erkek) katılan kulüplere 1'er antrenör ve 1 idareci harcırahı ödenir. 1 takımla (bayan veya erkek) katılan kulüplere ise sadece 1 antrenör harcırahı ödenir. Bu takımlara ayrıca idareci harcırahı ödenmez.

    6- Harcırah ödemede en az bir bayrak yarışına katılma (Bayan-erkek) şartı aranacaktır. Bayrak yarışına katılmayan takıma harcırah ödeme sıralaması içersinde yer alsa dahi harcırah ödenmeyecektir. Dereceye giremeyen takımların harcırahları imkanlar dahilinde bağlı oldukları İl Müdürlüklerince ödenebilir.

    7- Sporcuların müsabaka katılım listelerine yazılacak dereceleri istenildiğinde belgelerle ispatlanacak son iki sezon içinde müsabakalarda yüzülmüş gerçek dereceleri olacaktır. İlk defa yarışan sporculara derece yazılmayacaktır.

    8- 800 m tüplü ve 1500 m su üstü yarışmalarına puansız (Tasnif dışı) sporcu yüzdürülmeyecektir. Aşağıdaki zamanlardan daha kötü yüzen sporcuların yarışları hakem kararıyla sonlandırılarak puanlamaya dahil edilmeyecektir.
    1500 m Su Üstü 800 m Tüplü
    Bayan 20.00.00 dk. 12.00.00 dk.
    Erkek 18.00.00 dk. 11.00.00 dk.

    9- Yarışmalarda uygulanacak diğer baraj dereceleri gerektiğinde TSSF Paletli Yüzme Teknik Kurulunca belirlenerek müsabaka talimatnamelerinde yazılacaktır.

    10- Müsabakalar esnasında antrenör, idareci ve sporcular (tüplü yarışmalar dahil) havuz mahallinde bulunmayacak, olası itirazlar yazılı olarak MHK tarafından belirlenen ücret karşılığında müsabaka başhakemliğine yapılacaktır.

    11- Müsabakalar esnasında baş hakem tarafından yapılan son sporcu kontrolünü müteakip 2 dakika içerisinde kulvar çıkış taşında hazır olmayan sporcular beklenmeyecek ve diskalifiye edilecektir.

    12- Her mesafede ilk üçe giren sporcular madalya ile ödüllendirilecektir.

    13- Tüplü ve dip yarışlarına girecek 18 yaş altındaki sporcuların müsabakalara katılabileceklerini belirtir imzalı veli muvafakat nameleri kulüpleri tarafından federasyon yetkililerine teslim edilecektir.

    14- Tüplü müsabakalara 14 yaşından küçük sporcular katılamayacaktır. Son 2 yıl içinde test edilmemiş tüpler ile müsabakaya iştirak edilemeyecektir.

    15- Kulüpler Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından vizeli lisanslarını teknik toplantıda Federasyon yetkililerine teslim edeceklerdir. Tasdikli kafile listesi olmayan kulüpler, lisanssız sporcular müsabakalara alınmayacaktır. Teknik Toplantıya katılamayan ve bu toplantıda istenilen evrakları vermeyen kulüpler yarışmaya alınmayacaktır.

    16- Müsabakaya katılacak idareci, antrenör ve sporcular izinlerini bağlı bulundukları Gençlik ve Spor il Müdürlüklerinden talep edeceklerdir.

    17- Kafileler müsabaka için gerekli malzemeleri (Gözlük, palet, şnorkel, regülatör, tüp "Test edilmiş") yanlarında getireceklerdir. Tüplerin dolumu federasyonca sağlanacaktır

    18- Yarışma listesi Teknik Toplantıda kesin halini alacak olup daha sonraki yapılacak değişiklikler kabul edilmeyecektir.

    19- 50 m Su üstü yarışmalarında şnorkel kullanmak mecburidir.

    20- Bu talimatta yer almayan hususlarda uluslar arası yarış kuralları (CMAS) geçerli olup bu talimatta yer alan ve almayan tüm diğer değişiklikleri yapmaya TSSF yetkilidir.

    Türkiye Monopalet (Paletli Yüzme) Şampiyonalarında Kullanılacak Malzemeler :

    1- Palet :
    a) 13 yaş ve altı sporcular (Bayan - Erkek) çift palet veya klasik monopalet kullanabilirler. (Roket veya benzeri palet kullanamazlar.)
    b) 14 yaş ve üzeri sporcular kullanılacak palet modeli hususunda serbesttirler.

    2- Tüp :
    a) Tüplü yarışlarda CMAS Paletli yüzme Tüp yönetmeliği standartları geçerlidir.
    b) Tüplü müsabakalara 14 yaşından küçük sporcular katılamayacaktır.
    c) Tüplü müsabakalara girecek 18 yaş altı sporculardan veli izin belgesi istenecektir.
    d) Son iki yıl içinde test edilmemiş tüpler ile müsabakaya iştirak edilemeyecektir.
#24.04.2009 13:30 0 0 0