Monopalet Tekniği

Son güncelleme: 24.04.2009 13:39
  • Monopalet Tekniği - Monopalet Tekniği Resimli - Monopalet Tekniği Nedir

    Monopalet ile yüzme tekniği basit olduğu kadar akıcı bir şekilde uygulanmalıdır. Yüzücünün iki ayağı bir büyük paletin içindedir ve iki ayak aynı anda vuruş hareketi yapar. Kollar ise harekete aktif olarak katılmadan başın üzerinden öne doğru uzatılır ve burada sabit tutulur. Eller üst üste konarak su ile sürtünme minimuma indirilir. Nefes, başın ön tarafında bulunan bir şnorkel yardımıyla alınır.

    noimage

    Modern monopalet tekniğinde yüzücü sadece bacak kaslarını kullanmaz, gövdesini de kullanarak, ileri doğru uzanma hareketi yapar. Kollar, gövde ve bacaklar vertikal düzlemde baştanbaşa salınım hareketi yaparlar. Ancak kollar ve gövdenin üst kısmı için bu salınım hareketinin minimum düzeyde tutulması gerekir. Böylece iyi bir hızlanma için gerekli olan stabilizasyon sağlanarak su direncinin yavaşlatan etkisi azaltılmış olur.

    Hareket kalçalarda başlar ve gövdenin sonuna kadar tüm eklemlerde birbiri ardına devam eder. Yapılan genel bir hata, hareketin dizlerde başlatılmasıdır. Bu, hem sürtünmeyi artıracak hem de verimli bir palet vuruşu yapılmasını engelleyecektir.

    Altta ki şekilde monopalet tekniğinin tam bir dairesel kompozisyonu görülmektedir. Monopalet tekniğinde 2 fazdan bahsedilebilir. İkinci faz, 1 ve 4. resimler arasında görülmektedir. Bu fazda, palet bacaklar yardımıyla su yüzeyine doğru kaldırılmaktadır. 5 ve 9. resimler arasında görülmekte olan birinci fazda ise, etkili bir itiş için vücut hazırlanmakta ve aşağı doğru palet vuruşu yapılmaktadır. Dizler çok hafif kırılarak çok kuvvetli olan Quadriceps kasının harekete katkısı sağlanmaktadır.

    noimage

    Su üstü ve su altı yüzüşünde esas olarak bir farklılık bulunmasa da, sualtı yüzüşünde paletin vuruş alanı su yüzeyiyle sınırlanmadığından, su üstü yüzüşe oranla palet yukarıya daha fazla kaldırılabilir.

    Tüplü yüzme tekniğinde ise, yüzücü basınçlı hava sıkıştırılmış tüpü kollarını uzatarak vücudunun ön tarafında taşır. Tüpün tamamen yatay pozisyonda tutulabilmesi oldukça önemlidir.

    noimage

    Nefessiz dip yüzüşünde teknik aynı olmakla beraber, özellikle vücudun üst kısmının pozisyonu ekstra önem taşır. Akış çizgisinin mümkün olduğunca küçültülebilmesi hız ve sürede kayda değer değişiklikler yaratır.

    noimage

    Dönüş :

    Serbest stil yüzme dönüşüyle aynı şekilde yapılır. Yüzücü duvara doğru hızla gelerek, doğru zamanlamayla öne doğru eğilir ve paletini duvara yaslayarak kuvvetli bir itiş yapar. Paletin duvara temas ettiği sırada yüzücünün tüm vücudunu aynı düzlem üzerinde tutması ve düz bir itiş yapması oldukça önemlidir. İtişin hemen ardından suda kayma sırasında iki yada üç palet vuruşu sonra normal yüzüş pozisyonuna gelinmesi gerekir.

    noimage

    Çıkış :

    Monopaletle çıkışta, serbest stil yüzme çıkışı gibidir. Temel amaç; maksimum süratle suya girmek ve sürtünme katsayısını minimuma indirmek, böylece suda daha iyi ilerleme sağlayabilmektir. Ancak tüplü çıkışlar, yüzücü suya elinde bir tüp taşıyarak girmek zorunda olduğu için daha fazla alıştırma ve deneme gerektirmektedir.

    noimage
#24.04.2009 13:39 0 0 0