Aşkı Memnu - Halit Ziya Uşaklıgil

Son güncelleme: 03.05.2009 16:33


  • Aşkı Memnu - Halit Ziya Uşaklıgil - Kitap Tanıtımı - Kitap Özeti


    ROMANIN KONUSU:

    Bihter ve Behlûl arasındaki yasak aşkı (aşkı memnu) anlatan bir romandır.


    noimage


    · ROMANIN ÖZETİ:
    Olaylar Peyker ve Nihat Beyin evlenmesiyle başlar. Peyker ve Bihter'in annesi Firdevs Hanım duldur ve Adnan Beye gizliden ilgi duymaktadır. Ancak Adnan Bey Bihter'den çok hoşlanmaktadır. Onunla evlenir. Adnan Bey varlıklı , asil bir aileden gelmiştir. Annesi bu evliliği hiç kaldıramaz. Bir gün toplanıp pikniğe giderler, bütün aile oradadır. Adnan Beyin yeğeni Behlûl Peyker'e dayanamaz ve onu ensesinden ateşli bir şekilde öper. Peyker buna çok kızar çünkü kocasına çok bağlı birisidir. Behlûl Bihter'e göz koyar. Ondan çok hoşlanır, onun fiziki görünüşü Behlûl'u çıldırtma seviyesine getirir. Bihter'in kendisinden hoşlanmasını sağlar ve o günden sonra her gece beraber olurlar. Behlûl ve Bihter'in mektupları Nihal tarafından görülür. Nihal bu olaya inanamaz çünkü Behlûlle evlenmeyi düşünmektedir. Nihal'in tam mutluluğu düşündüğü bir sırada bu olayı öğrenmesi hayatını yıkmıştır. Adnan Beyin bu olayı öğrenmesiyle her şey değişir. Adnan Bey ve Nihal eskisi gibi beraber yaşamaya karar verirler. Artık hayatlarında ne Behlûl ne de Bihter olacaktır.
    · ROMANIN ANA FİKRİ: Yasak bir aşk bir ailenin yıkımına neden olabilir, gerçekleri zamanında farketmek sevdiklerinin daha fazla üzülmesini engeller.
#24.04.2009 16:19 0 0 0
  • Aşk-ı Memnu - Halid Ziya Uşaklıgil

    Yayın Yılı: 2009
    520 sayfa
    İthal Kağıt
    12,5x19,5 cm
    Karton Kapak
    ISBN:9754471444
    Dili: TÜRKÇE

    noimage

    Ask-i Memnu

    "Bihter hepsini unutmak isteyerek, kandili hala bütün bütüne yakmadigi için birtakim karartilar yansitan aynanin karsisina geçiyor, çiplak gövdesine bakiyor, nergisçe bir tutumla hazdan sarsiliyordu. Baskalari ne düsünürdü bilmem, ama bu, kendi kendine tatmine giden yol, Bihter'i büsbütün yalnizlikla sarip sarmalardi. Hazlarda söze dökülemeyecek uçurumlar hissederdim. Romanci, Bihter için, 'Evet bu vücudu seviyor...' diye yaziyordu. Genç kadin ayna karsisindaydi, vücuduna sevgiler, vurgunluklar duyuyordu. Gülümsüyor, aynadaki aksinden sevda umuyordu.

    (...) Çünkü Bihter, hayatinda bundan böyle asklarin karsiliksiz kalacagini, daha da yalnizliklarla dolup tasacagini, kendisinden o kadar yasli Adnan Bey'in ne aska, ne ihtirasa yanit verebilecegini sezinlemisti. Islemeli, dantelali yatak örtüleri, bu gece ve her gece, Bihter'e bombos süsler, düzmece incelikler sunacak, ama Bihter süslü döseginde hep ihtiraslarin, genç tenlerin hayalini kuracakti..."
#03.05.2009 16:33 0 0 0