Huzur Sokağı

Son güncelleme: 01.12.2012 13:35
  • noimage




    Huzur Sokağı, satış rekorları kırmış,
    her yaştan ve her kesimden insanımızın
    soluk almadan okuduğu, elden ele dolaşıp,
    adeta kapışılan bir eser olarak haklı şöhret kazanmıştır.
    Birleşen Yollar adıyla film yapılan 'Huzur Sokağı' bu filmle de
    halkımızın büyük ilgi ve teveccühünü kazanmıştır. Hasretiyle kavrulduğumuz huzurlu bir cemiyetin, birçok ana hatlarıyla küçük bir sokakta sembolleşmiş şeklidir 'Huzur Sokağı'. 'Huzur Sokağı', özlenilen huzur için.





    Nesilden nesile üç kuşak bu kitabı okudu: 'Huzur Sokağı'

    ŞEMSİNUR ÖZDEMİR noimage

    Huzur Sokağı artık klasik bir roman. Yıllardır, onbinlerce genç tarafından okunup, satış rekorları kırmış, gençlerin hayata bakışlarını değiştirmiş bir kitap. Şule Yüksel Şenler'in Huzur Sokağı adlı romanını orta 3. sınıfta okumuştum. Okuma zevkini yeni keşfettiğim dönemlerdi. Yaz tatilinde babamın kitaplığını altüst ederken bulmuş, iki kalın cilt gözümde büyüyünce sadece ilk cildini okumak üzere yanımda getirmiştim; ama 2 günde bitirince pişmanlık sarmıştı. Çok merak ettiğim devamını okuyabilmek için en az 1 ay geçmesi gerekiyordu. Huzur Sokağı, ortaokulun başında Çalıkuşu ile başlayan okuma serüvenimde bir dönüm noktasıydı. Bundan sonra dinî içerikli yayın dünyasına dalmış, İslam ile ilgili ne bulduysa okuyan bir kitap oburu haline gelmiştim. Birçok insan için Huzur Sokağı, çocukluktan sıyrılma döneminde farklı şeyler okuma isteği artarken keşfedilen, bir solukta okunan; ama hiç unutulmamış olmasına rağmen sonraki yaşlarda edebi gücünün yetersizliği nedeniyle geri dönüp okumaya değer görülmeyen bir eser özelliği taşıyor. Ancak, kitabın 30 yılı aşkın sürede 80 baskıyı geçmiş olması zamana karşı durma gücünü ve klasik bir eser olduğunu ispat ediyor.

    İlk olarak 1969-70 yıllarında Bugün gazetesinde tefrika edilen Huzur Sokağı, o dönemde büyük yankı uyandırmış, toplum üzerinde yazarının da beklemediği bir etki bırakmıştı. Romanında şehirli, eğitimli, aynı zamanda hayatını İslami kurallara göre şekillendiren alışılmışın dışında genç kadın ve erkek tipleri tasvir ediliyordu. Eser, bugünün gençleri arasında da elden ele dolaşıyor. Kendi türünde sonradan yazılan birçok esere rağmen popülerliğini koruyor. Romanın kurgusu, duygusal ve sosyal yönü, gençlerin hem merakını cezbediyor hem de hayatı aşkla yaşamayı isteyen idealist yönlerini tatmin ediyor. Romanın kahramanı Feyza'nın yalnız bir kadın olarak ayakta kalma ve dininin gereklerine uygun yaşama mücadelesi, kızını okullarda karşısına çıkan sorunlara rağmen inançlı yetiştirmeyi başarması örnek oluyor. Feyza ile Bilal'in arasındaki duygusal bağ öyle yüceltiliyor ki, romanı modern Leyla ve Mecnun hikâyesi gibi okuyan çoğu kişi benzer muhatabını aramaya başlıyor.

    Kitabı, gençlere örnek olması amacıyla yazan Şenler, aradan yıllar geçmesine rağmen yeni nesil tarafından hâlâ okunuyor olmasından mutluluk duyuyor. Bugün olsa daha ılımlı bir üslup kullanmayı tercih edeceğini belirten Şenler, "Bugün kaleme alsam, üniversitedeki birtakım böyle açık kıyafetler, uyumsuz davranışlarda bulunan kızlarımızı öyle resmetmezdim. Biraz şematik buluyorum şimdi. Ama değiştirmeye de imkan yok artık." diyor. 1970'li yıllardan bu yana her yıl standart satışlarını koruyan ve binlerce kişinin hayatının şekillenmesinde önemli basamaklardan biri olan romanın hâlâ satış listelerinin başında yer almasını kitabın gençliğin meselelerine, toplumun ahlak ve inanç meselelerine yer vermesiyle açıklıyor Şenler. Etkileyici atmosferiyle ilk gençlik yıllarında tanışan edebiyat severlere Huzur Sokağı'nı sorduk.
#24.04.2009 20:29 0 0 0
  • çok teşekkürler
#12.10.2009 21:25 0 0 0
  • süper bı kıtap okumayan mutlaka okusun çok seyı deyıştırıyor
#25.10.2009 14:20 0 0 0
  • Şimdilerde dizisi oynasa da kitabından okumak bambaşkaydı..Sürükleyici ve güzeldi.Emeklerinize sağlık olsun :)
#01.12.2012 13:35 0 0 0