Frizbi - Frisbee

Son güncelleme: 25.04.2009 17:50
  • Frizbi - Frisbee - Frizbi Hakkında - Frizbi Oyunu

    Ultimate Frisbee (Yeni Nesil Frizbi) Sporu:

    Pasta tabaklarını fırlatmaktan ilham alan bir takım Amerikalı üniversite öğrencilerinin başlattığı bir oyundur. 7 kişilik takımlarla oynanan ve dünyanın 50 ülkesinden fazla yerde federasyonu bulunan bu sporun esas adı Ultimate Frisbee.

    Ultimate Frisbee temassız oynanan sürükleyici bir takım sporudur. Futbol, basketbol, amerikan futbolu ve hentbol sporlarının karışımı gibi oynanan stratejik ama basit kuralları mevcuttur.

    Üst seviyelerde oynayabilmek için hızlı, dayanıklı ve atik olmak gerekmektedir. Her spor dalında olduğu gibi kondisyon oyuncunun sahada kalabilmesini sağlar. Tabii çok iddialı olunmadıkça Ultimate Frisbee oldukça eğlenceli ve basit kurallarıyla spora yeni başlamış oyuncuları oyuna davet eden bir spordur.

    Bu oyun yedi kişiden oluşan iki takım arasında, 100m-37m büyüklüğündeki dikdörtgen çim sahada oynanır. Bu oyunda kullanılan Frisbee' nin ağırlığı 175 gramdır.

    Bu sahanın ortadaki 64m'lık alanı oyunun aktif olarak geçtiği bölgesidir. Her iki tarafta da 64m'nin bittiği çizgiye Endzone çizgisi denir (Amerikan futbolunda olduğu gibi).

    noimage

    Endzone çizgisiyle sahanın sınırlarının arasında kalan alan skor alanıdır. Frizbi bu çizgiyi geçip frizbiyi atan oyuncuyla aynı takımda olan herhangi bir oyuncu tarafından skor alanında yakalanırsa bu takıma skor sayılır.

    Oyuncular ellerinde frizbiyle koşamazlar; en fazla 3 adım atabilirler. Oyuncu frizbiyi yakaladığında durmalı ve diğer takım arkadaşına pas vermelidir (Hentbolda olduğu gibi).

    Oyunun esas amacı frizbiyi paslaşarak, tüm sahayı kat ederek Endzone'a gelip skor elde etmektir. Eğer frizbi yere düşer veya diğer takım oyuncusu tarafından yakalanır ya da yere çarptırılırsa frizbi karşı takıma geçer. Bu olaya Turnover ya da türkçesiyle devir denmektedir. Frizbi oyun sahasının dışına çıktığında da frizbiyi oyun sahasının dışına çıkartan takımdan diğer takıma geçer.

    Savunma oynayan takımın esas amacı atak oynayan takımı durdurarak frizbiyi ellerinden almaktır. Futbol ve basketboldaki gibi savunma oyuncusu atak yapan oyuncuyu el ve kol hareketleriyle durdurmaya çalışır.

    Bu oyunda faul yok mudur derseniz cevabı tabii ki var. Ultimate Frisbee oyunun kuralları gereği temassız oynanan bir oyundur. Dolayısıyla oyunda oluşacak her temas faul sayılabilir. Oyunda faule neden olan çok çeşitli başka minör ihlaller de bulunmaktadır ancak temas en önemli olanıdır.

    Diğer sporlardan farkı bu oyunun hakemsiz oynanmasıdır. Bütün oyuncular hareketlerinden kendileri sorumludur. Bir diğer bir farkı ise oyunun bitiminde her iki takımın da rakip takımları için, var olan bir şarkının sözlerini değiştirerek şarkı söylemelidir. Genelde sözler oynanılan oyunu özetleyen ve yorumlayan; oyuncuları diğer maçlara teşvik eder nitelikte olmaktadır.


    Dog Frisbee (Köpekli Frizbi) Sporu :

    Köpeklerle yapılan frisbee aktivitesinin geçmişi 1970'li yılların başlarına uzanır.

    Dünyadaki en prestijli köpekli frisbee yarışması, yılda 1 kere A.B.D.'de düzenlenen "Ashley Whippet Invitational" 'dır.

    Günümüzde frisbee yarışmaları 4 kıtada düzenlenmektedir, sadece A.B.D.'de 1 milyon 'dan fazla frisbee sporu yapan ve 250.000 kayıtlı yarışmacı köpek olduğu tahmin edilmektedir.

    Avrupa ise köpekli frisbee sporunu yeni yeni tanımaktadır. Her yıl Mart-Ekim ayları arasındaki sezonda, kıta çapında düzenlenen 60 yarışma ve ortalama Avrupa çapında 500 yarışmacı ve 300 civarında sürekli yarışmacıyla Hollanda, Belçika, Almanya ve Polonya önde gelen ülkelerdir.

    Toplam 7 katılımcı Avrupa ülkesi arasında, 2006 yılı itibarıyla Türkiye'de yer almaktadır. Bu durum ülkemiz isminin, köpek yetiştiriciliği ve köpekli sporlarda ileri kabul edilen birçok Avrupa ülkesinin önüne yer almasını sağlamıştır.

    Genel yapısı koşu, zıplama ve atılan bir objeyi getirme üzerine kurulu olduğundan, küçük ve orta boy ırklar için ideal bir spordur.

    Aslen fiziksel ve mental bir rahatsızlığı olmayan her köpeğin yapabileceği, hatta bu ve buna benzer aktivitelerle köpeklerde birçok davranış bozukluklarının düzeltilmesinde olumlu sonuçlar elde edildiği bilinmektedir.

    Frisbee köpek tarafından ağız yoluyla tutulduğundan kullanılan frisbeelerde bu duruma uygun olarak tasarlanırlar.

    Yarışmalarda kullanılması kabul gören marka ve modeller;
    1- Hyperflite K-10 (98 gram, 22.2 cm) Competition Standart, Frost Bite, Jaws, Midnight Sun, SoftFlite
    2- Wham-O (104 gram 22.5 cm) Standart Fastback, superflex, Glow in Dark, Micro.
    "frisbee" isminin kullanım hakkı Wham-O firmasına aittir.
    3- Hero (105 gram 23.5 cm) Model 235
#25.04.2009 17:50 0 0 0