Evde Balıklar İçin Pul Yem Yapımı - Pul Yem Yapımı

Pul Yem Yapımı

Malzemeler:

500 gr Bezelye
10 Yaprak Ispanak
10 Dal Isırgan Otu
2 Kırmızı Dolmalık Biber
1 Havuç
5 Diş Sarımsak
200 gr Ton balığı konservesi (Karides veya çimçim de olabilir ancak kilosu 50 ytl)
4 Yemek kaşığı Mısır Unu veya Buğday Unu
4 Yemek kaşığı Soya Unu veya Buğday Unu
4 Bemiks Vitamin Tablet
5 Spiruluna Tablet
4 Yemek kaşığı Mısır özü yağı (Balık veya karides yağı bulamadığımdan)
2 Tatlı kaşığı iyotsuz tuz
2 Tatlı kaşığı toz şeker
Toz Jöle (az miktarda) (Aktarlardan bulunabilir)
Aliminyum Gıda Folyosu
Ufak boy Spatula

Hazırlanışı:

* Ispanak, Isırgan Otu, Bezelye, Kırmızı dolmalık biber, Havuç bir tencerede az miktarda su ile ağır ağır kaynatılarak haşlanır. Haşlama suyunu dökmeyin.
* Elde edilen haşlanmış malzemeler mikserde parçalanarak inceltilir.
* Mısır ve Soya unu, Mısır özü yağı, Tuz, Şeker eklenir.
* Sarımsaklar dövülerek inceltilir.
* Bemiks tabletler, Spriluna tabletler havanda dövüldükten sonra bütün malzemeler karıştırılır.
* Ton Balığı mikserde inceltilir, karışıma eklenir.
* Bütün malzemeler karıştırıldıktan sonra macun kıvamına gelmesini sağlayın; artan haşlama suyu ile inceltebilirsiniz. Macun çok koyu veya çok sulu olmamalı.
* Yemi parçalara bölerek buzluğa kaldırın (o gün kullanacağınız kadarını bir çorba kasesine ayırın)
* Yarım çay bardağı suya 2 çay kaşığı toz jöle ilave edin, iyice karıştırın. Ayırdığınız yemle jöleli suyu karıştırın. 1 tatlı kaşığı mısır özü yağını karışıma ekleyin.
Elde edeceğiniz kıvam çok önemli, çok sulu olmamalı. Örneğin; bebek maması kıvamında olmalı. Çok koyu bir kıvamda da olmamalı, gerekirse biraz daha jöleli suyla ve yağla inceltin. Çok sulu ise çok az un ekleyerek kıvamı bulun.
* A3 genişliğinde aliminyum folyo kesin, yemi ince bir tabaka olarak folyaya yayın. Ufak bir Spatula yardımıyla tüm yüzeye eşit dağılacak şekilde sıvayın. Sıvama işlemi sabırla folyonun yüzeyi görünmeyecek şekilde yapılmalıdır. Sert darbeler yemin bazı bölgelerde daha yoğun bazı bölgelerde daha seyrek olmasına sebep olur. Spatulayı folyo üzerinde yemi okşarcasına gezdirin. Yem bütün yüzeyi kaplamalı, alttaki folyo görünmemeli.
* Kurumaya bırakın. Hava sıcaklığına göre 2-4 saat sürebilir.
* Yem kuruduktan sonra parmağınızla üzerine bastırarak sıyırabilirsiniz. Eğer kolaylıkla sıyrılmıyorsa folyoyu rulo yaparak katlayın ve hafifçe üzerine kuvvet uygulayın. Yemler kendini bırakacaktır. Eğer sürdüğünüz yem tabakası çok inceyse folyonun yemi bırakması daha zor olur. Kalan yemleri bir çay kaşığı ile hafifçe kazıyabilirsiniz. Yem rahatlıkla sıyrılmıyorsa kıvamla ilgili bir hata yaptınız demektir. Yem kuruduğunda ilk sürdüğünüzden daha ince bir tabaka olur. Jöle çok gelmiş olabilir veya un/yağ oranı yanlış olabilir. Unu fazla kullandıysanız kurabiye gibi kolayca dağılan bir yeminiz olur. Jöleyi fazla koyarsanız yem kuruduğunda çok sertleşir, yenmez! Yemin içinde yeterli miktarda yağ varsa kolayca kabuk kabuk sıyrılacak hatta dökülecektir. Aşırı yağlı bir yem elde ettiyseniz kağıt peçete üzerine serin, bir süre bekleyin, yağ kağıda geçecektir. Yağlama işlemi yem kuruduktan sonra yapılmamalıdır.

Not: Her ne kadar tarife bağlı kalmaya çalışsanız da %100 başarılı olmazsınız. Deneme yanılma yoluyla en ideal kıvamı ve oranları bulabilirsiniz.
Kullanılan besin çeşitleri isteğe göre değiştirilebilir. Akvaryum balıkları için sıcak kanlı hayvanların etleri önerilmez, karides veya balık etleri kullanabilirsiniz.
Balıklarınız yeme 1-2 gün içinde alışacaktır. İlk etapta azar azar yemleyin. Marka yemlerde kullanılan karides ve kabuklu hayvan etleri balıklara çok çekici geldiğinden balıklarınız yaptığınız yemi yadırgayabilir. Ancak besin değerleri olarak marka yemlerden hiçbir eksiği yoktur. Maliyet hesabı kullanacağınız malzemelere göre değişiklik gösterecektir. Benim hesabıma göre marka yemlerden 6-7 kat daha ucuza geliyor.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1477
favori
like
share
duygulu43 Tarih: 25.04.2009 21:27
çok ilginç paylaşım için teşekkürler canım