Haritasız: Medya Sanatlarında Kullanıcı Çerçeveleri

Son güncelleme: 26.04.2009 14:12
  • santralistanbul, 21 Mart-16 Ağustos 2009 tarihleri arasında, "Haritasız: Medya Sanatlarında Kullanıcı Çerçeveleri" sergisini sunuyor. "Haritasız" sergisi izleyicileri birer kullanıcı, katılımcı ve yaratıcı olmaya davet ediyor.

    Tarih : 21 Mart - 16 Ağustos 2009
    Yer : santralistanbul
    Şehir : İstanbul Avrupa



    Sanat ve kültürel çalışmalar alanında eğitim, araştırma, üretim ve sergileme olanaklarını tek bir çatı altında buluşturan santralistanbul, Avrupa'nın en önemli kültürel enstitülerinden biri olan ZKM Sanat ve Medya Teknolojileri Merkezi'nin de katkılarıyla gerçekleştirilen "Haritasız" isimli sergiyi sunuyor.

    Dijital ve etkileşimli medyaların geniş ölçekli kullanımını gerektiren bir çağdaş sanat seçkisi sunacak olan "Haritasız" sergisi, dünyanın farklı yerlerinden, önemli ve tanınmış sanatçıların yanı sıra öncü ve yenilikçi sanatçılar ile sanatçı kolektiflerinin çalışmalarına yer veriyor. İzleyicilerin dikkat çekici sanatsal biçimlerini ve izleyici ile sanat yapıtı arasındaki ilişkinin kökten değişimini keşfetmelerine imkân tanıyacak eserlerin etkileşim, katılım ve sürükleyicilik nitelikleri ön planda. Serginin, ZKM tarafından sunulan "YOU_ser: Tüketicinin Çağı" bölümünde değişen sanat yapıtı ve duruşu üzerinden bu yeni kullanıcı odaklı sanatın öncül sınırları sergileniyor.

    Sergi kapsamındaki eserlerin bir kısmı dünyada ilk defa sanatsal bağlamda sergileniyor. Örneğin İzlandalı müzisyen Björk tarafından Volta albümünde kullanılan reactable isimli dokunmatik arayüze sahip enstrüman izleyicilerin beraberce Björk'ün albümde kullandığı ses ve metotlarla müzik üretmesine olanak veriyor.

    Bu eserlere bir diğer örnek de Evelina Domnitch ve Dmitry Gelfand'ın Camera Lucida isimli eseri. Belaruslu ikili, ses görselleştirme amacıyla yaptıkları araştırma sonucu geliştirdikleri sıvı ile Avrupa çapında önemli sanat festivallerinde beğeni ve ödül toplamakla kalmayıp aynı zamanda NASA gibi önemli bir bilim kurumunun da dikkatini çekmişler. Camera Lucida santralistanbul'da sergilendikten sonra NASA desteğiyle gerçekleştirilecek bir araştırma projesinin konusu olacak.

    "Haritasız" sanat ve bilimi buluşturmakla kalmayıp her gün gelişmekte olan teknolojilerle güncellenen sanatsal kavramları da tartışıyor. İzleyicisini kullanıcı, yaratıcı ve katılımcı olmaya davet eden sergi, bu kavramları sanat tarihinde detaylı bir şekilde incelemiş Marcel Duchamp, Peter Weibel gibi önemli isimlere de yer veriyor.

    Sergi Şili, Brezilya, Kore, Japonya, ABD ve Avustralya'nın yanı sıra Avrupa'dan 80'in üzerinde sanatçının çalışmalarını bir araya getiriyor. Sergide yer alan genç sanatçılar, dijital platformda teknolojik gelişmelere ön ayak olan ve Avrupa'da hem teknoloji geliştiren şirketler hem de sanat akademileri tarafından ilgiyle takip edilen medya festivallerine farklı kapsamlarda katılım göstermiş ve çeşitli ödüllere layık görülmüş öncü isimlerden oluşuyor.

    "Haritasız" sergisi, aynı zamanda, uluslararası çağdaş sanat platformunda Türkiye'nin ve Türk sanatçıların varlığına da dikkat çekiyor. Genç Türk sanatçıların çağdaşlarıyla aynı çatı altında yer aldığı serginin Türkiye'nin genç nüfusu için bilişim-teknoloji-sanat üçgeninde var olan potansiyel iş sahaları konusunda da bir açılım yapacağı düşünülüyor.

    Çağdaş sanat alanında kalıcı ve referans niteliği taşıyabilecek kaynaklar oluşturmayı hedefleyen santralistanbul "Modern ve Ötesi" adlı Türk Modern sanatını konu alan sergiden sonra bu defa küresel ölçekte bir medya sanatları sergisi ile bu alana katkıda bulunmayı hedefliyor. santralistanbul, "Haritasız" sergisiyle Türkiye'de henüz profesyonel anlamda örnekleri izleyiciyle buluşmamış medya sanatları için kalıcı bir kaynak sergi oluşturmayı hedefliyor. Sergi kapsamında hem teknoloji geliştiren kurumlar hem de akademik faaliyetler için kalıcı bir kaynak niteliği taşıyacak bir kitap da hazırlanıyor.

    Kültür-sanat izleyicilerinin yanı sıra, bilişim, iletişim ve teknoloji meraklılarının, öğrencilerin, ailelerin ve çocukların da ilgiyle katılabilecekleri "Haritasız" sergisi, atölye çalışmaları, festival ve performans gibi yan etkinliklerle de desteklenerek beş ay süresince santralistanbul Ana Galeri'de ziyaret edilebilecek.

    Yer: santralistanbul
    Tarihler: 21.03.2009-16.08.2009
    Telefon: 0212 444 0 428
    Adres: Kazım Karabekir Caddesi No.1 Eyüp-İstanbul
#26.04.2009 14:12 0 0 0