Şükran Moral ' Aşk ve Şiddet'

Son güncelleme: 26.04.2009 14:23
  • Sanatçının açılış günü bir kez gerçekleştireceği performansın videosu sergi boyunca izlenebilecek.

    Tarih : 27 Mart - 3 Mayıs 2009
    Yer : Yapı Kredi Kâzım Taşkent Galerisi
    Şehir : İstanbul Avrupa


    Yapı Kredi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi, çağdaş sanatçı Şükran Moral'ın yeni kişisel sergisi "Aşk ve Şiddet"e ev sahipliği yapıyor. 27 Mart - 3 Mayıs 2009 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek sergide, aile içi ve kadına yönelik şiddet üzerine bir performans/enstalasyon yer alıyor. Sanatçının açılış günü bir kez gerçekleştireceği performansın videosu sergi boyunca izlenebilecek.

    Sergide kadına şiddet konusu bir kız çocuğunun hikayesi üzerinden ele alınıyor. Performansta kız çocuğunun dönem dönem yaşadığı şiddet anlatılırken enstalasyonda aile içi şiddet konusu işleniyor. Dünyanın her yerinde görülen, şiddet ve aşkın içiçe geçtiği, hastalıklı ruh halinden bir kesit sunuluyor.

    Sergi kataloğunda yer alan söyleşide Şükran Moral, Levent Çalıkoğlu'nun sorularından birine şöyle cevap veriyor:

    "Levent Çalıkoğlu: Kişisel etik ile toplumsal etiğin sınırlarının konuşulmadan kabul edilmiş tabuları üzerine çalışıyorsunuz. Bu sınırda sizin ve sanatçının konumu ne olmalı? Neyi, ne kadar gösterecek sorusu modern sanatın, hatta belki de tüm iyi sanatların sorunu. İşleriniz izleyiciyi süzmüyor, tam tersi bıçak saplıyor ki kendisine gelebilsin. Bu yaklaşımın keskinliğini nasıl algılamak lazım?

    Şükran Moral: Benim sanatım toplumla bir diyalog oluşturuyor. Diyaloğun biçimini tartışabiliriz ama bu benim yöntemim. Toplum öyle hale geldi ki bırak bıçak atmayı, atom bombası atsan umurunda değil. Toplumun etiği kolayı seçmekten yana; düz mantık ve ucuz eğlence. Ama toplumun müthiş duyarlı olduğu, dengelerinin bir anda bozulduğu olaylar da var,ben onları yakalamak isterim. Toplumla bir an bütünleşmek müthiş bir tat. Onları altüst edebildiğimde, gözlerini balık gözü gibi değil de, gözlerinde tuhaf bir ışık görüp çok heyecanlanıyorum. Ağlayanları, bana küfür edenleri de severim, önemli olan balık gibi durmasınlar."

    Katalogda yer alan yazısında Roma Üniversitesi Çağdaş Sanat Müzesi (MLAC, Universita di Roma "La Sapienza") direktörü Simonetta Lux sanatçıyı anlatırken şöyle diyor:

    "Şükran Moral, yapıtı yaratma ve kendisini sanatçı olarak kurgulama sürecinde, cesurca davranır ve yasaklara meydan okur. Moral'ın keşfettiği alanlar (zihinsel ya da gerçek) hangileridir? Erişilmez ve gizli, güç yerlerdir; nüfuz edilemez, itici ve iğrenç, duygulandırıcı, kırılgan yerler. Moral'ın bizde uyandırdığı, bize tekrar tekrar yaşattığı, tepki vermemizi sağladığı duygu-heyecanlar hangileridir? Moral'ın sahnesine giren kişi kendisini nasıl hisseder? Keza sahneye bakan kişi kendisini nasıl hisseder? Bütün bu yerler, bütün bu duygu-heyecanlar, Moral'ın olağanüstü yapıtı Speculum'da (yapıtın 1997'de İstanbul Bienali'nde sergilenen biçiminde) iç içe geçer, buluşur ve birbirine açılır. Moral, Gustave Courbet'nin Dünyanın Kökeni'nden sonra, bir monitörü bir vajinayla özdeşleştirir. Gerçekten de, jinekolojik muayene masasına uzanmış olan sanatçı monitörü bacaklarının arasına yerleştirir; monitörde sanatçının İstanbul'un en güç dört yerinde yaptığı çekimler birbirinin ardı sıra geçer: Bir akıl hastanesi; kamerayla erkekler bölümüne girdiği bir hamam; bir genelev, daha doğrusu Türk şehrinin genelevi; sanatçının düşsel bir ölüyü yıkadığı bir gasilhane."

    Şükran Moral kimdir?
    Terme doğumlu Şükran Moral, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü'nden ve Roma Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden mezun oldu. İstanbul'da ve Roma'da yaşıyor ve çalışıyor.

    Yer: Yapı Kredi Kâzım Taşkent Galerisi
    Tarihler: 27.03.2009-03.05.2009
    Telefon: 0212 252 47 00
    Adres: İstiklal Cad. No:161 Beyoğlu
#26.04.2009 14:23 0 0 0