Sedad Hakkı Eldem II, Retrospektif

Son güncelleme: 26.04.2009 14:41
  • Sedad Hakkı Eldem II, Retrospektif" Osmanlı Bankası Müzesi'nde! ..

    Tarih : 8 Nisan - 5 Temmuz 2009
    Yer : Osmanlı Bankası Müzesi
    Şehir : İstanbul Avrupa


    Sedad Hakkı Eldem'in Türkiye gündemini belirleyenler arasında yer aldığı çalışma dönemini ve yapıtlarını ele alan Sedad Hakkı Eldem II, Retrospektif sergisi, Osmanlı Bankası Müzesi'nde açıldı. Türkiye'nin en büyük kişisel mimari arşivine sahip olduğu gerçeğinden hareketle, Eldem'in çalışmalarına odaklanan etkinlik, bir arşiv-sergi kimliğini taşıyor. Sergi, izleyicilerin mimarın çalışmalarına; estetize etmeden, birer resimsel yapıt olduklarını düşünmeden, tarihsel veriler olduklarının bilinciyle bakmalarını hedefliyor. Eldem'i irdelerken, ünlü mimarın çokboyutluluğunun da gerektirdiği, geniş çoğul okuma imkanlarının bulunduğu anlatılmak isteniyor.
    "Sedad Hakkı Eldem II, Retrospektif" sergisi ve aynı adla yayımlanacak kitap, ünlü mimarın tüm çalışmalarının genel bir dökümünü sunarken, etkinliklerinin tümel bir muhasebesini de ortaya koyuyor. Söz konusu arşiv malzemesinin, bu önemli tarihsel figür üzerinde gelecekte yapılacak yeni araştırma ve değerlendirmeleri tetiklemesi umuluyor. Sergi ve kitabın küratörlük ve editörlük hizmetleri Bülent Tanju ile Uğur Tanyeli tarafından üstlenildi, tasarımı Bülent Erkmen tarafından yapıldı. Kitaba, çok sayıda akademisyen de katkıda bulundu.

    Sedad Hakkı Eldem, 1930'lardan 1980'lere uzanan dönemde, Türkiye'de mimarlık alanını en yoğun biçimde etkileyen isim olarak kabul ediliyor. Tasarımcı, hoca ve yazar kimlikleriyle tanınan Eldem, bazıları hâlâ gündemdeki yerini koruyan düşünceler üretti, yapılar inşa etti ve kitaplar yazdı. Ortaya koyduğu rol modeliyle yinelenmesi zor, ancak kimilerine göre itici, kimilerine göre ise gıpta edilecek nitelikte bir kariyer ortaya koydu.

    Mimarın, ortaokul yıllarında başlayan ve 1988'deki ölümüne dek uzanan yarım yüzyılı aşkın uzunluktaki verimli döneminin, başlangıcından ilk yapısını inşa ettiği 1930'a kadarki evresi, Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi tarafından "Sedad Hakkı Eldem I, Gençlik Yılları" adlı sergi ve kitapla geçen yıl ele alınmıştı.

    Sergi, 5 Temmuz 2009 tarihine kadar devam edecek.

    Yer: Osmanlı Bankası Müzesi
    Tarihler: 08.04.2009-05.07.2009
    Telefon: (0212) 334 22 70
    Adres: Bankalar Caddesi No:11 Karaköy
#26.04.2009 14:41 0 0 0