Paris - İstanbul

Son güncelleme: 26.04.2009 15:10
  • Fransız fotoğraf sanatçısı Sophie Bassouls'un fotoğraflarının yer aldığı "PARİS-İSTANBUL" başlıklı kişisel sergisi 17 Mart-26 Nisan 2009 tarihleri arasında BEŞİKTAŞ ÇAĞDAŞ'da açılıyor.

    Tarih : 17 Mart - 26 Nisan 2009
    Yer : Mustafa Kemal Kültür Merkezi



    Türkiye'den 11 seçkin sanatçının Fransa'da Paris - Arles - Saint Remy - Saint Maries De la Mar - Barbizon/fontainblue - ve Auvers sur Oise'de gerçekleştirdikleri "Vincent van Gogh'un Peşinde/Modernizmin İzinde" başlıklı proje kapsamında yapmış oldukları çalışmalardan oluşan sergi ile etkinliği belgeleyen ünlü Fransız fotoğraf sanatçısı Sophie Bassouls'un fotoğraflarının yer aldığı "PARİS-İSTANBUL" başlıklı kişisel sergisi 17 Mart-26 Nisan 2009 tarihleri arasında BEŞİKTAŞ ÇAĞDAŞ'da açılıyor.
    "Vincent van Gogh'un Peşinde/Modernizmin İzinde" projesi etkinliğini Benşah Tekstil (İbrahim Benli) , sergiyi ise Fransa'da yaşayan sanatçı Ahmet Onay Akbaş ile Ekrem Kahraman birlikte organize ettiler.

    9-16 haziran 2009 tarihleri arasında Türkiye'den 11 seçkin sanatçı (A. Onay Akbaş, Özdemir Altan, Tomur Atagök, Habip Aydoğdu, Bedri Baykam, İbrahim Çiftçioğlu, Adem Genç, Ekrem Kahraman, Bünyamin Özgültekin, Barış Sarıbaş, Utku Varlık) ile bir grup yazar, sanat tarihçi ve entelektüel (Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen, gazeteci Mehmet Basutçu, gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Coşkun Aral, sanat tarihçisi ve yazarları Ümit Gezgin, Prof. Dr. Kıymet Giray, Abdülkadir Günyaz, Çetin Güzelhan, İbrahim Karaoğlu, Prof. Dr. Kaya Özsezgin, etkinlik sponsoru İbrahim Benli, Gül Ar, şair Sunay Akın, AKUT başkanı dağcı ve yazar Nasuh Mahruki, belgesel filmciler ve kameramanlar Mustafa Asım Dinçer, Serkan Koç, Fransız fotoğraf sanatçısı Sophie Bassouls) 25 kişilik bir topluluk Hollanda asıllı ünlü sanatçı Vincent van Gogh'un peşinde, modernizmin izinde Türkiye'de ve Fransa'da bir araya geldiler. Türkiye'de başlayıp Fransa'da devam eden bir dizi oturumda günümüzde insanlığın ve sanatın yaşıyor olduğu tarihsel krizin durumu, muhtemel gelişimi ve çözüm önerileri üzerine birlikte düşündüler. Van Gogh ve modernlik üzerinden dünyada ve Türkiye'de düşüncenin ve sanatın durumunu tartıştılar; bir dizi sanatsal çalışma gerçekleştirdiler. Tartışma metinlerinin kitap haline getirilme hazırlıkları devam ederken, yapılan Van Gogh yorumu çalışmalar ise 17 MART-26 NİSAN 2009 tarihleri arasında Mustafa Kemal Kültür Merkezi BEŞİKTAŞ ÇAĞDAŞ'da sergileniyor.

    Sergide katılımcı sanatçıların Van Gogh ve modernlik yorumlarının yanı sıra kendi özgün işlerinden birer örnek yer almaktadır.

    Bugüne kadar Türkiye sanatı ve entelektüelleri hep Batı'ya, Avrupa'ya, modernizm'e, Van Gogh'a bakan bir konumda olmuştu. Yani çift taraflı bir alışveriş yerine tek taraflı bir etkileşim söz konusuydu Bu girişim ise o tek yanlı alışa dayalı bu müzmin kompleksi aşmaya çalışan, bu kompleksle ve kaynağı Batı bağnazlığı ile hesaplaşmaya girişmekten kaçınmayan bağımsız entelektüel bir niyet olarak öne çıkıyor.

    Modernizm-postmodernizm üzerinden yürütülen bir tartışma ile Türkiye'de ve bütün dünyada sanatın yönlendirilmeye çalışıldığı günümüzde sergideki sanatçılar acaba Van Gogh'a ve modernizme nasıl yaklaşmaktadırlar? Bu yaklaşımın dünyadaki benzerlerinden ve Türkiye'deki diğer yaklaşımlardan farkları nelerdir? Doğu-Batı, Türkiye-AB, sivil-resmi söylem, çağdaş sanat-güncel sanat vb. kavramları ve sanat tartışmalarının sürekli gündemde tutulduğu bir süreçte entelektüel yüklemli bu sergi aynı zamanda yukarıdaki tartışmaları da yeni bir gözle gündeme taşımayı amaçlıyor.

    Her sanatçının farklılıklarının özellikle öne taşındığı sergi aynı zamanda özgün, özgür, sahici, bağımsız ve yaratıcı eski/yeni bir zemini işaret ediyor. Sergi salt bu yönüyle bile alışılmış bir karma sergi olmaktan çok entelektüel bir deneyim, çalışma olarak değerlendiriliyor. Çünkü bu sergi/çalışmanın entelektüel niyeti, samimiyeti ve iddiası, bu kapsamda ve bir ilk olmanın yanı sıra bu sanatsal/entelektüel dışavurum ve itiraz en az sergide yer alan çalışmalar kadar önemli görünüyor.

    Tarih: 17 Mart - 26 Nisan 2009
    Yer: Mustafa Kemal Kültür Merkezi
    Adres: Uğur Mumcu Cad. No: 8
    Akatlar İstanbul
    Tel: 0212 351 93 94
#26.04.2009 15:10 0 0 0