Jiri Kobos

Son güncelleme: 26.04.2009 15:20
  • Tablolarım, hayatın yaratıcılığının, serbest ve kısıtlanmamış fırça darbeleriyle ortaya çıkan renklerle dışa vurumudur."

    Tarih : 15 Mayıs - 14 Haziran 2009
    Yer : İlayda Sanat Galerisi
    Şehir : İstanbul Avrupa


    1958 yılında, Çek Cumhuriyeti, Bohemya'da doğan Jiri Kobos, İstanbul'da yaşamakta ve çalışmaktadır. Babasının artistik yeteneklerini izleyerek büyümüş ve sanata karşı olan ilgisi gerçekten açığa çıkana kadar, babasına çıraklık yaparak resmi olmayan bir sanat eğitimi almıştır. Gençliğinin ilk yıllarını, Münih'te, resim yaparak ve sanat çevrelerinde, ressamların stüdyolarında, sanat galerilerinde gözlemler yaparak geçirmiştir. Eserleri, son 30 senede yaşadığı ve çalıştığı 14 değişik ülkenin, hayatın günlük akışıyla çelişen kültürel zenginliklerinin birleşimini yansıtmaktadır. Yeteneği ilk olarak, 1970'li yıllarda, Floransa ve Münih'te açtığı özel sergilerde tanınmıştır.

    Kobos, 1987 yılında Asya'ya taşınmış ve aynı dalda eserler veren Frans Kline, Willem de Kooning ve Lee Krasner'in başarılarının ışığında, "Soyut Ekspresyonizm" dalını seçmiştir. Alman olmasına rağmen, Hans Hoffman ve öğretileri, yıllar boyunca, Kobos'un gelişiminde ve tutkusunun peşinde koşmasında etkili olmuş; görsel ve duygusal dışavurumlarını, tamamen kendi algılarının ışığında, renklere dökmesi için yol göstermiştir. Tüm eserlerinde kullandığı cesur ve kontrastlarla dolu renk paleti, bu modernistin kullandığı alanı soyutlama ve hareketli sanatının prensiplerini ve özelliklerini oluşturmaktadır. Büyük alanlarda uyguladığı fırça darbeleri, renklerin yoğunluğu ile derinlik ve hacim yaratmakta ve görenekçilikten yola çıkıp, gerçekliğin bilinçaltında algılandığı formunun soyut şekillere dönüşmesini tasdik etmektedir.

    Kobos'un eserleri, Japonya, Singapur, Vietnam, Endonezya, Hindistan, Güney Afrika, Dubai, Amerika, Almanya, İtalya ve Rusya'da özel koleksiyonlarda yer almaktadır.

    Jiri Kobos'un 30'u aşkın resmi 16 Mayıs - 12 Haziran tarihleri arasında Teşvikiye, Ilayda Sanat Galerisi'nde sergilenecektir.

    Galeri Pazar günleri hariç, her gün 10:00 ile 19:00 arasında açıktır.
    Galerimizin altında ve karşısında otopark mevcuttur.

    Tarih: 15 Mayıs - 14 Haziran 2009
    Yer: İlayda Sanat Galerisi
    Adres: Hüsrev Gerede Cad. No:29
    Teşvikiye İstanbul
    Tel: 0 212 227 92 92
#26.04.2009 15:20 0 0 0
  • Jiri Kobos Konusuna Benzer Konular
  • Böyle bir şey olamaz.! Hiç alakalı konu bulamadık.
  • Plastik Gıda Ambalajı 26.04.2009 15:20