Gerilla Savaşı - Ernesto Che Guevara

Son güncelleme: 27.04.2009 20:49


  • Gerilla Savaşı - Ernesto Che Guevara - Kitap Tanıtımı - Kitap Özeti






    noimage



    Ernesto Che Guevara'nın Küba Devrimi ardından kaleme aldığı Gerilla Savaşı, geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı. Che'nin bu devrim sürecinde yaşadıkları deneyimlere dayanarak kaleme aldığı kitap, bir tür "Gerilla El Kitabı" niteliğinde.

    Bununla birlikte, Che özellikle şunu vurguluyor: " bir kez daha tekrarlıyorum, benim ağzımdan konuşan Küba Devrimi deneyimimizdir, yeni deneyimler bu kavramları değiştirebilir ve iyileştirebilir. Burada verdiğimiz bir şemadır, bir kutsal kitap değil."

    Dört ana bölümden oluşan kitap, gerilla mücadelesinin temel prensipleriyle açılıp, strateji ve taktiğin yanında gerilla etiğine ilişkin bilgiler de içeriyor. Savaş ortamında yapılması ve yapılmaması gerekenler net çizgileriyle verilirken, profesyonel silahlara karşı nasıl mücadele edileceğinin yöntemleri anlatılıyor.

    Gerilla Savaşı, yaşamı boyunca özgürlük mücadelesinden vazgeçmemiş, ezilen halkın yanında olmuş bir devrimcinin kaleminden, çok değerli bir tarih belgesi.

    Kitaptan...

    "Gerilla aynı zamanda dilsiz olmalıdır. Onun yanında söylenen veya yapılan her şey onda kalmalıdır. Silah arkadaşlarına bile ağzından tek kelime kaçırmamalıdır, zira düşman her an gerilla oluşumuna kendi adamlarını nüfuz ettirerek planları, bulunan mekânları ve yaşam şartlarını öğrenmeye çalışacaktır"

    ERNESTO CHE GUEVARA DE LA SERNA

    14 Haziran 1928'de Arjantin'in Rosario kentinde doğdu. Tıp eğitimini henüz tamamlamamışken, 1953 yılında Bolivya'ya yolculuk etti, buradan da tüm Latin Amerika'yı kapsayan ikinci bir seyahate çıktı. Guatemala'daki devrimci sürece katıldı. Bu sürecin yenilgiye uğramasından sonra ise, meksika'ya gitti. Burada, 2 Aralık 1956 yılında, Küba'da Fulgencio Batista diktatörlüğüne karşı gerilla mücadelesi yürütmek üzere gerçekleştirilen Granma yatı çıkartmasına katıldı. 1 Ocak 1959'da zafere ulaşacak Küba Devrimi'nde, Sierra Maestra'daki mücadelenin ilk aşamalarından itibaren askeri ve politik yönetici olarak üst düzey sorumluluklar üstlendi. 1965 yılında tüm görev ve sorumluluklarından istifa ederek, komutasındaki Kübalı bir birlikle beraber sömürgeciliğe karşı yürütülen mücadeleye destek olmak üzere gizlice Kongo'ya geçti. Kasım 1966'da Bolivya'ya geçti. 8 Ekim 1967'de Quebrada del Yuro bölgesinde ordu bikliklerince yaralı olarak ele geçirilinceye kadar gerilla hareketine önderlik etti. Ele geçtikten bir gün sonra, La Higuera köyünün ilkokulunda katledildi. Yıllar süren aramalar sonucu bulunan kalıntıları, 1997 yılında Küba'ya geri götürüldü

#26.04.2009 20:05 0 0 0
  • "Gerilla aynı zamanda dilsiz olmalıdır. Onun yanında söylenen veya yapılan her şey onda kalmalıdır. Silah arkadaşlarına bile ağzından tek kelime kaçırmamalıdır, zira düşman her an gerilla oluşumuna kendi adamlarını nüfuz ettirerek planları, bulunan mekânları ve yaşam şartlarını öğrenmeye çalışacaktır"

    bu alıntı bile kitabın ne kadar harika olduğuna bir ipucu okuduğum bir kitap tanıtımını yaptığın için teşekkürler arkadaşım ;)
#27.04.2009 20:49 0 0 0