TV çocuklarda uykusuzluğa sebep oluyor

Son güncelleme: 26.04.2009 23:51
  • Hacettepe Üniversitesinin araştırmasına göre, aşırı televizyon izleme alışkanlığı çocuklarda uyku bozukluğuna yol açıyor.

    Hacettepe Üniversitesince yapılan bir araştırmaya göre, aşırı televizyon izleme alışkanlığı çocuklarda uyku bozukluğuna yol açıyor.

    Araştırmaya göre, yatmadan önce televizyon izlenmesi sonucunda parlak ışığın uyku/uyanıklık döngüsünü düzenleyen melatonin salgısını baskılaması veya yayında yer alan şiddetin olumsuz etki oluşturması, uyku sorunlarının ortaya çıkmasına neden oluyor.

    Uzmanlar, 2 yaşından küçük çocukların televizyon izlememesi, bu yaştan sonra ise günlük sürenin 2 saatle kısıtlanmasının gereğine işaret edildi.

    Hacettepe Üniversitesince 2 ana okulu ve bir ilköğretim okulunda yapılan bir başka araştırma, ana okulu öğrencilerinin günde ortalama 2, ilköğretim okulu 2. ve 3. sınıf öğrencilerinin 2.5, 7. ve 8. sınıfların ise yine 2 saatten fazla televizyon izledikleri ortaya çıkardı.

    Araştırmaya göre, ana okulundaki çocukların yüzde 65.2'si, ilk öğretimdekilerin ise yüzde 57.7'si günde 2 saatten fazla televizyon izliyor.

    Çocukların yüzde 25.4'ünün 2 yaşından önce televizyon izlemeye başladığı, yüzde 29.1'inin de televizyonu tek başına izlediği belirlendi. Televizyonun çosuklarda yarattığı etkilerin de irdelendiği araştırmaya göre, aileler, televizyonun çocuklarının genel kültürünü artırdığını, eğitimine katkıda bulunduğunu, toplumu tanımasını sağladığını, espri ve dil yeteneklerini geliştirdiğini, görsel algısını artırdığını, gelişimini hızlandırdığını düşünüyor.

    Ailelere göre, televizyon çocuklarda anti-sosyallik, arkadaşlarıyla ilişkilerde olumsuzluk, gereksiz korkular, duygu sömürüsü, şiddete eğilim, uykusuzluk, tembellik, okuma alışkanlığı ve sorumluluk duygusunun gelişmemesi ve yaratıcılığın azalması gibi sonuçlar da ortaya çıkarıyor.
#26.04.2009 23:51 0 0 0