Toprağın Fiziksel Özellkileri

Son güncelleme: 27.04.2009 16:05
  • Topragın Fiziksel Özelliği - Topragın Bünyesi - Toprak Strüktürü Toprağın Rengi

    .1. TOPRAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

    Toprağın fiziksel özelliklerini toprağın katı fazını oluşturan maddelerin boyutları bunların birbirlerine bağlanma durumları agregat sistemleri agregat veya toprak parçalarının diziliş ve duruş şekilleri teşkil etmektedir. Toprağın fiziksel özellikleri toprakta havalanma suyun toprağa sızması ve alıkonulması köklerin nüfuzunu toprakta bitki besin maddelerinin tutulmasını önemli ölçüde tayin etmektedir. Mesela kil gibi ince unsurlu maddelerden oluşan toprak kütlesinin havalanması ve suyun sızması güç olmaktadır. Buna karşılık taneli bir yapı gösteren topraklarda havalanma ve su dolaşımı mükemmel olarak cereyan eder.

    2.1.1. Toprağın Bünyesi

    (Tekstür) Toprağın katı fazını kil mil ve kum boyutundaki malzemeler oluşturmaktadır. Bu boyuttaki malzemelerin toprak içindeki nispi miktarları ve bunların birbirlerine göre oranları toprağın tekstürünü ifade etmektedir. Toprağın tekstür sınıflarına ayrımında toprağın kimyasal bileşimi renk ağırlık ve diğer özellikleri gözetilmeksizin sadece farklı boyuttaki parçaların toprakta bulunan parçaları esas alınmaktadır. Toprağı oluşturan parçaların boyutu küçüldükçe 1 gr. da ki parçacık sayısı artmakta ve parçaların işgal ettikleri yüzey de genişlemektedir. Özellikle kilin parçacık sayısı ve yüzey alanının aşırı derecede geniş olması dikkat çekicidir. Kum büyük ebattadır ve eşit ağırlıktaki kil minerallerine göre çok yüzey işgal etmektedir. Bu bakımdan kumun toprağın kimyasal ve fiziksel aktivitesindeki oynadığı rol ihmal edilecek kadar azdır. Kum toprak yapısında çatı vazifesi görmekte hava ve suyun dolaşımını kolaylaştırmaktadır. Mil toprak ayrışmasını hızlandırır bitkilerin büyümesi için eriyik haldeki besin maddelerinin tahliye edilmesinde kuma göre daha elverişli rol oynamaktadır. Ayrıca mil toprakta suyun yerçekimine karşı tutulmasında çok önemli bir yer işgal etmektedir. Demek ki milli topraklar bitkilerin istifadesine elverişli olan suyu sağlamakta ve bu da dona karşı toprakları korumaktadır. Kil hem toprağın su tutma kapasitesini arttırır hem de toprak çözeltisindeki besin maddelerinin tutulmasını sağlar.Kil miktarı fazla olan topraklara ağır bünyeli kum miktarı fazla olan topraklara ise hafif bünyeli denilmektedir. Toprağın tekstürel özelliği toprağın plastiklik sertlik geçirgenlik kuraklık verimlilik vs. gibi özelliklerini etkiler. Belli başlı tekstür sınıfları ise şöyledir: Kil killi balçık balçık kum balçıklı kum kumlu balçık kumlu killi balçık kumlu kil mil milli balçık milli killi balçık milli kil.

    2.1.2. Toprak Strüktürü

    Toprağın strüktürü toprak parçalarının bir araya gelerek oluşturduğu sıralanma ve bunların duruş şekillerini ifade etmektedir. Bir toprak profilinde farklı horizonların strüktürü toprağın renk tekstür veya toprağın kimyasal bileşimini ortaya çıkardığı kadar toprağın ana karakterini de yansıtır. Toprağın strüktürü toprağın tekstürünün etkisine bağlı olarak değişir; ayrıca nem havalanma durumu mikroorganizmaların faaliyetleri kök büyümesi ve gelişmesi hatta topraktaki besin maddelerinin bitkiler tarafından alınmasını da etkilemektedir. Toprak strüktürü esas itibariyle taneli bloğumsu levhamsı ve prizmamsı olmak üzere dört ana tipe ayrılır. Toprak strüktürü topraktaki boşlukların şekillenmesi açısından son derece önemli olup toprakta su ve havanın dolaşımını ve hareketini tayin etmektedir.

    2.1.3. Toprağın Ağırlığı

    Topraktaki gözenek veya boşluklar su ve hava ile dolmaktadır. Bitkilerin beslenmesi için gerekli olan su ve havanın dolaşımı gözeneklerin miktarına ve ebadına bağlıdır. Toprak ağırlığı topraktaki gözenek miktarıyla alakalıdır. Toprak ağırlığı hesap edilirken iki ayrı durumu dikkate almak gerekir. Bunlardan birincisi sadece toprak kitlesi esas alınarak hesap edilen yoğunluktur ve topraktaki boşlukların oluşturduğu hacim dikkate alınmaz. İkincisi ise toprak parçaları arasında gözenek veya boşluklar hacme katılarak elde edilen toprak ağırlığıdır. Buna volüm veya görünen ağırlık denilmektedir.

    2.1.4. Toprağın Rengi

    Toprağın almış olduğu renk toprak oluşumunda ayrışma olaylarının şiddet ve seyrini yansıtmaktadır. Toprak ilk olarak oluşmaya başladığında rengi ana materyalin rengine benzer.
#27.04.2009 16:05 0 0 0