Orhan Kural

Son güncelleme: 28.04.2009 17:22
  • Prof.Dr.Orhan Kural Kimdir
    noimage

    Orhan Kural, (d. 1950, İstanbul) Orta öğrenimini Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra, 1968-1969 yılında girdiği İTÜ Maden Fakültesinden 1972 Haziran döneminde "maden mühendisi" olarak mezun oldu.

    Aynı yıl Eylül ayında lisansüstü öğrenimine Henry Krumb bursu kazanarak New York Columbia Üniversitesi'nde başladı. 1973 Mayısında Maden Yüksek Mühendisi unvanını alarak İTÜ Maden Fakültesi'ne asistan olarak girdi. 1981 yılında Federal Almanya Hükûmeti'nin DAAD bursunu kazanarak 14 ay süre ile Aachen Teknik Üniversitesi'nde briketleme konusunda araştırmalar yaptı ve 1982 Kasım ayında Venezuela Hükûmeti'nin davetlisi olarak Maracaibo kentinde kömür teknolojisi seminerine katıldı.
    Kömürün teknolojisi, hava kirliliği ve briketleme üzerine değişik dillerde 50 civarında makalesi bulunuyor. Kömürün briketlemesinde ekonomik olup ve sağlığa zararlı olmayan bazı katkı maddelerini geliştirdi. Bu katkı maddeleri Türkiye ve Türkiye dışında geniş bir uygulama alanı buldu. Yirmi farklı ülkede ve Türkiye'de çok sayıda konferans ve seminer verdi. Konuşmacı ve yönetici olarak birçok eğitim programlarına ve panellere katıldı. Kömür konulu, 3 adet Türkçe ve bir adet İngilizce kitabın editörlüğünü yaptı. İngilizce hazırlanan Coal (kömür) isimli esere 22 devlet başkanı önsöz yazdı.

    Bu özelliği ile Guiness Rekorlar Kitabına girdi. Ayrıca, biri TÜBİTAK tarafından desteklenmiş 4 adet araştırma projesi yürütücülüğü ve değişik danışmanlık görevleri bulunmaktadır. Yeditepe Üniversitesi'nde bir sömestr İngilizce olarak "İstatistik" dersini verdi. Şu an İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümünde profesörlük yapmaktadır. Bunların dışında, 81 farklı havayolu ile 701 uçuş yaparak ziyaret ettiği 180 ülkenin bazılarını anlattığı 8 adet gezi kitabı bulunmaktadır. Ayrıca Star TV'de Olmaz Böyle Şey programının Juri başkanlığını yapmaktadır.
#28.04.2009 17:22 0 0 0