Köpekler Neden Sıçrar

Son güncelleme: 28.04.2009 21:59
  • Köpekler Neden Sıçrar - Köpek Eğitimi

    noimage


    Köpek sahiplerinin uğraşmak zorunda kaldıkları ortak problem olan köpeklerinin insan üzerine sıçramasıdır. Bazen bu sıçramalar öyle bir hale gelir ki sıçrama tutkununun sahibi bir süre evine ziyaretçi kabul edemez olur.

    Bazı türlerin doğasında sıçramaya yatkınlık olabilir ama yinede köpeğiniz hem evde hemde insanlar arasındayken daha kabul edilebilir bir şekilde davranmalıdır.

    Köpekler Neden Sıçrar?

    İnsanların üzerine sıçramak ilgiyi üzerine toplama yollarından biridir. Köpekler de işe yarayan şeyleri yapmayı tercih ettikleri için sürekli yeniledikleri bu davranış sonucu problem kalıcı olmaktadır. Sıçramanın neden ortaya çıktığını ve köpeğin bu hoş olmayan davranışı sergilemesine neden olan şeyleri anlayabilmek çok önemlidir. Sürü durumunda köpekler birbirleriyle yüz yüze karşılaşırlar ve kısa süre koklayıp, yalama faslından sonra arkadaş mı yoksa düşman mı olduklarına karar verirler. Bu karar sonucunda da ya oyun oynarlar ya da kavgaya tutuşurlar.

    Uzun süren bir ayrılığın ardından yeniden eski grubuyla karşılaşan köpek, gruptaki statüsünü yeniden oluşturmak için karşısındaki köpekleri yalayıp koklar ve aile üyelerinin nerede olduklarını bulmaya çalışır.

    Evcil köpekler de üzerimize atladıklarında yüzümüze ulaşıp, aynı yöntemle bizi selamlamayı arzulamaktadırlar. Bu aslında çok doğal, gerçek sevgi ve mutluluk göstergesi olan davranış yabancıları hatta bazı köpek sahiplerini ürkütüp savunmaya geçme zorunluluğu hissetmelerine neden olabilir. Sonuçta da köpeğin birlikte olmak için can attığı insanlarla arasına sevimsiz bir mesafe girer.

    çok canlı selamlama eğilimleri olan köpeklere, ziyaretçiler geldiginde uygun karşılama ve selamlama kuralları öğretilirse, aile yaşamının ayrılmaz fertlerinden biri olmayı başarırlar. Sıçramak yine işe yarar; insanların onlara ilgi göstermesine neden olur!

    Hoş Geldin Komitesi

    Pek çok köpek sahibi köpeklerin üzerine sıçramasından hoşlanmazlar ve bu davranışı nasıl engelleyebileceklerini düşünürler.Bu yaklaşım boşunadır. Köpeğin sıçrama yerine ne yapmasını istediğinizi düşünmek çok daha gerekli bir başlangıçtır. Köpeğin ödüllendirilerek teşvik edileceği alternatif bir davranışı belirlemek, hedefe ulaşabilmek için her zaman daha etkili bir yoldur. Köpeğinizin sergilemesini istediğiniz davranışı her zaman fark ederek, ödüllendirerek desteklerseniz, onun daha iyi huylu bir köpek olması hedefinize ulaşabilirsiniz.

    Pek çok köpek sahibi, insanlarla karşılaştıklarında köpeklerinin Otur/Bekle pozisyonunu almasını tercih ederler. Bu, köpeğin sıçramaya alternatif olarak uygulamasını isteyebileceğiniz açık, belirli bir hedef seçimidir. Gerçekleşmesi için, etrafında yeni insanlar olduğunda köpeğinize her zaman Otur/Bekle pozisyonunu almayı öğretmeniz gerekmektedir.

    Olumlu Davranış İçin Temel Oluşturma

    Doğru davranışın sürekli olarak ödüllendirilmesi, köpeğinizin yeni insanlarla karşılaştığında bunu sergilemesi olasılığını en üst noktaya çıkarır. Köpekler işe yarayan davranışı sergilerler, şayet insanlarla selamlaşırken oturması ödüllendiriliyorsa, benzer durumlarda ilk seçenek olarak oturmayı seçmeye devam edecektir. İşte bu, ne yapmasını istediğinizi bilmenin işe yaradığı yerdir. Misafirleriniz geldiğinde köpeğinizin insanların üzerine sıçramak yerine Otur/Bekle pozisyonunu almasını istiyorsanız, bu davranışı sıklıkla ve cömertçe ödüllendirmelisiniz.

    İstenmeyen davranışı degıstirmenin yolu, alternatif olarak seçilen doğru davranışı güçlü bir biçimde teşvik etmek ve köpeğin yanlış davranışı sergilemesini mümkün olduğunca engellemektir. örneğin; bir misafir geldiğinde köpeğin tasma kayışını takılı tutarsanız, misafirin üzerine sıçramaya kalktığında kayışa basarak onun bu yanlış davranışına engel olabilirsiniz.

    Egzersiz Yapmak İçin Bol Fırsat Yaratın

    öğrenim sürecini hızlandırmak için, bol tekrar yapmanın yerini hiçbir şey tutamaz. Köpek istenilen davranışı ne kadar fazla dener ve karşılığında ödüllendirilirse, bu yeni davranışı gerçek durumlarda sergilemeye o kadar yatkın olacaktır. Farklı karşılama şekilleri üzerinde çalışacağınız çok sayıda eğitim seansı düzenlemeniz köpeğinize deneyim kazandıracak ve bu kibar davranışı her yerde sergilemesine yardımcı olacaktır. Kibar selamlama davranışını öğretme ve deneme için bazı senaryo önerileri şöyledir:

    • Siz yürüşteyken sizi ve köpeğinizi selamlayan birisi.
    • Kapıdaki bir misafir.
    • Siz pet dükkanı ya da veterinerdeyken köpeğinizi selamlayan birisi.
    • Yanında köpeği olan birinin siz ve köpeğinizi selamlaması.
    • Siz ve köpeğiniz otururken birinin size yaklaşması.
    • Siz ve köpeğinizin oturan birine doğru yaklaşmanız.
    • Bir çocuğun köpeğinizi selamlaması.
    • Elinde yiyecek olan birinin köpeğinizi selamlaması.

    çalışmalarınızda ne kadar çok ve farklı kombinasyonlar denerseniz, köpeğin de insanların üzerine sıçrama yerine doğru selamlama davranışını sergileme olasılığı o kadar yüksek olur.
#28.04.2009 21:59 0 0 0