Kısa Makale Örnekleri

Son güncelleme: 21.01.2011 11:40
  • Makale Örnekleri - Makale - Makale Çeşitleri - örnek makale

    İstanbul Üzerine Düşler ve Gerçekler

    İstanbul eskiyle yeninin,gelenekselle,modernin,zenginlikle fakirliğin kısacası pek çok zıtlıkların yan yana geldiği ,harmanlandığı büyülü bir şehir..Uzaklardayken hep özlediğim, her geri dönüşümde yeniden aşık olduğum bir yer,sanki bir baharatçı dükkanı .Her köşesinde ayrı bir koku ve doku,her semtinde ayrı bir enerji var..

    Köşe başında çiçek satan çingene kadınlar, evlere temizliğe giden,her hafta sonu akrabalarından birinin düğününe davetli olan kapıcının şişman
    karısı, Ortaköy'deki bir kahvede denize bakarak çayını yudumlayan genç kız,Beyoğlu'nun rock barlarında kendini gece hayatının kollarına bırakan üniversiteliler, ara sokaklarda ki türkü barlar, kahve falı bakanlar, baktıranlar, Nişantaşı kafelerinde yemek yiyen süslü hanımlar, onların yanında yürüyen, sokak köpeklerine inat üzerine titrenen,köpek butiğinden alınan özel giysileri ile salınan kanişler,yoga dersine koşuşturan sportmenler,her mevsim aşık olan romantikler,Sultanahmet'te güneşin tadını çıkaran turistler, Mısır çarşısında birbirine geçmiş baharat kokuları,Galata köprüsünün üzerinde balık tutanlar.
    Bir de hava kararınca ortaya çıkan,Boğazdaki lüks gece kulüplerinde dans ederek hayatın tadını çıkaranlarla,
    Taksim Harbiye hattında müşteri bekleyerek canlarını çıkaranların yer aldığı,24 saat hayatın durmadığı, sizi gün içinde karşınıza çıkardığı zorluklarla savaşçı da, filozof da yapabilecek , sürekli sınayan,öğreten ,devinen ,salınan bir şehir..Onu yaşatan ve büyülü kılan da zaten bu zıtlıklar

    Bir tarafta da tüm çeşitliliğine ve zıtlıklarına rağmen tüm bu insanları birleştiren şehir gerçekleri..Yağmur yağar,trafik tıkanır,kendinizi hayatınızda belki bir daha hiç görmeyeceğiniz taksi şoförü ile her konuda sohbet ederken bulursunuz .Otobüsle gideni de,mercedes araba kullananı da aynı kaderde buluşturur İstanbul trafiği.Zengin fakir tanımaz,sizi aynı yolun yolcusu yapıverir..
    Köşe başındaki simitçi gün içinde her kesimden insanın durak yeridir. Çantanın dibinden veya pantolon cebinden çıkarılan bozuk para ile açlığınızı bastırır,ağızda dağılan susam taneleri ile başka hiçbir ülkede bulamayacağınız o bir anlık mutluluğun tadını çıkarırsınız. Varoşlarda yaşayan evine ekmek götürme derdindeki simitçi,okuldan çıkan öğrenci ,sokaktaki boyacı çocukla, holding sahibinin kaderi ,o susamlı gevrek halkanın tadında birleşiverir.
    Canınızın en sıkkın olduğu bir günde dahi,Boğaz köprüsünden geçerken denizin üzerine düşen güneş ışınlarını görünce , kısa bir süreliğine de olsa tüm kederinizi unutur,manzaranın tadını çıkarırsınız.
    Kimin geçmişinde Emirgan'da, dışarıda yağmur yağarken arabanın içinde içilen demli çayın ve onun camlarda bıraktığı buğunun üzerine yazılan bir yazının anısı yoktur ki?
    Bir sanatçı için inanılmaz derece de besleyici,düşlerle gerçeğin birbirine karıştığı bir şehir İstanbul..
    Bu şehirde yaşananlar ,her köşe başında karşımıza çıkan hayatlarla ilgili binlerce resim ve heykel yapabilirim.
    5 mayıs2009 da Galeri 5 de yer alacak olan Düş zamanı isimli koleksiyon, değişik yıllarda yapılmış,aynı bu şehrin insanları ve semtleri gibi içinde zıtlıklar barındıran,birbirine yabancı gözüken, teknikleri ve anlatım biçimleri farklı ,ama aynı İstanbul gibi geleneksel ve yenilikçi olanın aynı potada eritileceği resim ve heykellerden oluşacak geniş bir dizinin başlangıç eserlerinden oluşuyor..
    Hayatlar değişecek,ben değişeceğim,ama şehir yeni hikayelerle beni hep bekliyor olacak..Ve ben onun sırlarını anlatmaktan hiç bıkmayacağım.

    -SON-

    İki Gemi Neden Birbirini Çeker?

    1912 sonbaharı idi, o zamanın en büyük transatlantiklerinden Olimpik tam yolla Okyanus a açılıyordu. Hawk adlı küçük kruvazör hızla Olimpik e yaklaştı ve onun 100 m. açığında paralel seyretmeye başladı. Birden garip birşey oldu. Hawk görünmez bir kuvvet tarafından itiliyormuşçasına rotasından saptı, başını Olimpik e çevirdi ve dümencinin bütün çabalarına rağmen olanca hızı ile Olimpik e çarptı. Çarpışma öylesine şiddetli idi ki Olimpik in gövdesinde büyük bir yara açıldı. Mahkeme Hawk a yol vermediği için Olimpik kaptanını suçlu buldu. Oysa aslında kimsenin suçu yoktu, gemiler birbirini çekmişti.
    Bu çekimin nedeni neydi? Tabii ki bu olayın Newton un genel çekim kanunu ile ilgisi yok. Olay Bernouilli prensibi ile açıklanır: bir boru ne kadar darsa içindeki sıvı o kadar hızlı akar ve borunun çeperlerine o kadar az basınç yapar. Aynı şey gazlar için de geçerlidir, o zaman buna Clement-Desormes olayı denir (aerostatik paradoks da denmektedir). Bu olay bir Fransız madeninde rastlantı sonucu keşfedilmiştir. Madenden dışarı basınçlı hava püskürten borunun ağzını bir kapakla kapatmak isteyen bir işçi deliğin içine doğru çekilmiş ve hava kanalına düşmekten zor kurtulmuştur. Siz de dışarı hızla hava püskürten deliklerin yakınında çok dikkatli olun, hava dışarı çıkmaktadır ama siz içeri çekilebilirsiniz, olaya paradoks (tahminlere ters düşen) denmesinin nedeni de budur.
    İki gemi paralelken aralarında bir sıvı kanalı oluşur. Burada borudaki suyun aksine su durmakta, duvarlar (gemiler) hareket etmektedir. Fakat Bernouilli prensibi bozulmaz. İki gemi arasındaki suyun gemilere yaptığı basınç azalır. O zaman gemilerin dış yüzlerindeki normal su basıncı gemileri birbirlerine doğru iter. Transatlantik büyüklüğü nedeni ile rotasından çok az ayrılır. Küçük gemi ise hızla rotasından ayrılarak transatlantiğe çarpar.
    Aynı nedenle girdaplı ve akıntılı sularda yüzmek tehlikelidir. Buralarda suyun hızı artmış, basıncı ise düşmüştür. Bunun sonucu olarak girdap ve akıntılar insanı kendine doğru çeker. Örneğin saniyede 1 m. gibi orta bir hızla dönen bir su insanı 30 kg.lık bir kuvvetle kendine çeker. Hiçbir insan su içinde böyle bir kuvvete karşı koyamaz. (Edgar A. Poe nun Maelström (girdap) adlı öyküsü bir insanın girdabın dibine doğru nasıl gittiğini bütün dehşeti ile anlatır).

    -SON-
#28.04.2009 23:44 0 0 0
  • İKİNİZDE GÜZEL
#07.12.2009 15:22 0 0 0
  • ikiside çok uzun ve hiçde öz değil. Tek kelimeyle İĞRENÇ ;(
#23.12.2009 14:39 0 0 0
  • bu makaleler giriş gelişme ve sonuç bölümleri karışmış bir şekilde.
#23.12.2009 15:42 0 0 0
  • teşekkürler çok işime yaradı :)
#23.02.2010 21:46 0 0 0
  • çok uzun ama güzel[
#24.02.2010 16:59 0 0 0
  • süper olmuş yha bayıldım
#03.03.2010 19:32 0 0 0
#22.03.2010 20:14 0 0 0
  • sözün bittıgı andır
#22.03.2010 20:14 0 0 0
  • güzel arkadaşım güzel
    tabi , herkesin zevk anlayışı farklıdır ki
    buna saygı duymak gerekir
#01.11.2010 20:31 0 0 0
  • yaw hehe
#21.01.2011 11:40 0 0 0