Boşaltım Sistemi ve Böbrek

Son güncelleme: 29.04.2009 09:28
  • Boşaltım Sistemi ve Böbrek - Boşaltım sistemi modeli - Boşaltım sistemi resimli

    Gıdalarla alınan maddeler vücut tarafından kullanılır. Vücut bunların yararlı kısımlarını kullanırken bir yandan da vücut için zararlı olan maddeler birikir. Bunlar vücuttan uzaklaştırılmadığı taktirde, birikerek sağlığı ve yaşamı tehdit eder hale gelir.

    Böbreğin görevi kanda birikmiş olan bu zararlı maddeleri süzerek kandan ayırmak ve idrar halinde dışarı atmaktır.

    Aort adı verilen ana atardamardan her iki böbreğe doğru ayrılan böbrek atardamarları çok ince dallara ayrılarak böbreğin içinde glomerul adı verilen damar yumağını oluşturur. Glomerul bir yanda damar yumağı, öbür yanda da idrar boşaltım sisteminin başlangıcı olan tubuluslardan oluşan bir sistemdir. Bunlarun kanaları birleşerek böbreğin orta kısmında yer alan havuzcuğu (pelvis) oluştururlar.

    Havuzcuğun alt yanından çıkan ince kanallar (üretra), böbreklerin süzdüğü idrarı, karnın alt orta kısmında yer alan idrar kesesine(mesane) ulaştırır.

    noimage

    İdrar kesesinde biriken idrar, belirli bir miktara ulaştığında, idrar etme refleksi yaratır. İdrar kesesinin alt kısmından çıkan dış idrar yolunun başlangıcındaki büzücü kasın gevşemesi ve kas yapısında olan idrar kesesinin kasılmasıyla birikmiş olan idrar boşaltılır.

    Böbrekler bir yandan, proteinlerin parçalanması sonucunda oluşan üre gibi zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırırken, öbür yandan vücudun sıvı, mineral ve asit-alkali dengesini de düzenler.

    Boşaltım sistemi modeli

    noimage
#29.04.2009 09:28 0 0 0