Maddelerin Sınıflandırılması - Karışımın özellikleri - Karışımların Ayrıştırılması

Karışımların fiziksel yol ile ayrılması

Maddelerin Sınıflandırılması:
Maddeler saf ve saf olmayan maddeler şeklinde iki ana grupta toplanır.
1- Saf madde
• Elementler
• Bileşikler
2. Saf olmayan madde (Karışımlar)
• Homojen karışım
• Heterojen karışım

Saf olmayan maddeler(Karışımlar):
Birden fazla maddenin rasgele miktarlarda bir araya gelmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
Şekerli su, tuzlu su, salata, çorba, petrol, hava, kağıt gibi maddeler birer karışımdır.

Karışımın özellikleri:
• Karışımıoluşturan maddelerin kimyasal yapılarında değişme olmaz.
• Karışım, kendisini oluşturan maddelerin özelliklerini taşır.
• Kendisini oluşturan maddelerin kimyasal yapılarında değişiklik olmaz.Fiziksel özellikleri değişebilir.
• Fiziksel yollarla ayrıştırılabilir.
• Belirli bir özkütlesi yoktur.
• Rasgele oranlarda hazırlanabilir.

Karışımlar, maddelerin birbiri içindeki dağılımına göre heterojen ve homojen olarak iki grupta incelenir.

1. Heterojen karışımlar( Adi karışımlar):
Özellikleri her yerinde aynı olmayan ve dışarıdan bakıldığında tek bir madde gibi gözükmeyen karışımlara heterojen karışım denir.
Ayran, talaş-su karışımı gibi…

2. Homojen Karışımlar (Çözeltiler):
Özellikleri her yerinde aynı olan ve dışarıdan bakıldığında tek bir madde gibi gözüken karışımlara homojen karışımlar denir.

Çözelti: Bir maddenin diğer bir madde içerisinde her tarafa eşit olarak dağılmasıyla oluşan karışımlara denir.
• Tuzlu su, şekerli su, hava, maden suyu, alkollü su, gazoz, alaşımlar, kolonya….
• Bütün gaz karışımları çözeltidir.

Çözünme: Bir maddenin diğer bir madde içerisinde gözle görülmeyecek şekilde dağılmasına çözünme denir.

Çözünme hızını etkileyen faktörler:

• Maddeyi ufalamak
• Çözeltiyi karıştırmak
• Çözeltiyi çalkalamak
• Çözeltinin sıcaklığını arttırmak

Karışımların Ayrıştırılması:

Karışım fiziksel bir olay olduğu için karışımlar fiziksel yollarla ayrıştırılır.
Ayırma yöntemleri:
• Eleme ile ayırma (Kum-Çakıl, Nohut mercimek, …….)
• Süzme ile
• Yüzdürme (yoğunluk farkı)
• Dinlendirme
• Çözme ve kristallendirme
• Damıtma
• Diğer yöntemler

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1842
favori
like
share