Leyla ile Mecnun Efsanesi

Son güncelleme: 29.04.2009 18:41
  • Leyla ile Mecnun - Leyla ile Mecnun Hikayesi - Leyla ile Mecnun Hakkında Bilgiler

    Leyla İle Mecnun Hikayesi

    Leylâ ile Mecnun (Arapça مجنون ليلىLeylâ ile Mecnun), Arap efsanesine dayanan klasik aşk hikâyesidir.

    Nizami (Azerice: Nizami Gəncəvi Nizāmī Gencevī;) başta olmak üzere birçok kişi tarafından işlenmiş olan konuyu Fuzulî,1535 yılında mesnevî türünde kaleme almıştır. Eser hala çok kıymetlidir. Mesnevî tarzına ve Türk diline yenilik getirmiştir.

    Efsanenin hikâyeye dönüşmesi

    Edebiyatında 10. yüzyılda çok yaygın bir hale gelmiş, Mecnun'a ait olduğu söylenen şiirlerin arasına nesirler de eklenerek hikâye haline getirilmiştir. Bu konu daha sonra Fars ve Türk edebiyatlarında da işlenmiştir. Bunların arasında en ünlüsü Fuzuli'nin 1535′te yazdığı Leylâ vü Mecnun adlı mesnevisidir.Fuzuli,Leyla ve Mecnun mesnevisini istek üzerine yazmıştır. Kanuni Sultan Süleyman Bağdat şehrini ele geçirdikten sonra burada toplanan bilim ve sanat adamları, Fuzuli'den, bu türde bir eser yazmalarını istemişler, bunu bir çeşit sınanma sayan Fuzuli de 1535 yılında eserini tamamlayıp Bağdat valisi Süleymani Paşa'ya sunmuştur.

    noimage


    Hikâyenin Nizami uyarlamasından bir sahne. Leylâ ile Mecnun ölümlerinden önce son defa bir araya gelir. İkisi de bayılmıştır; yabani hayvanlar çifti davetsiz misafirlerden korurken, Mecnun'un yaşlı ulağı da Leyla'yı ayıltmaya çalışır. On altıncı yüzyılın sonlarında yapılmış bir çizim.
#29.04.2009 18:41 0 0 0