Zargana Avı Teknikleri

Son güncelleme: 29.04.2009 19:22
  • Zargana Avı Teknikleri - Zargana Avı

    noimage

    Zargana balığını anlatmak gerekirse, resimdede gördüğünüz gibi ince ve uzun bir yapısı ve kılıç balığına benzer bir çenesi vardır. Rengi gümüş olmakla beraber ağırlıkları 200, 300 grama kadar ulaşmaktadır. Boyları ise 60 santime kadar uzar, Gözleri iri ve her iki çeneside gaga gibi uzundur. Bulundukları bölgeler ege, akdeniz, karadeniz de bulunmaktadır, Ayrıca zargana balığı istanbulda kofana, lüfer ve akya balıkları için başlıca yem olarak kullanılıyor.. zargana balığının avcılığı nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayına kadar devam etmektedir. Amatör balıkçılar için en güzel yönü ise kıyıdan avlanmasıdır, zargananın avında kullanılabilecek yemleri genel olarak sayacak olursak sardalya, sülünes, hamsi, kefal yavrusudur. Zargana balığını yakından incelemek isterseniz aşağıdaki resimi inceleyebilirsiniz.

    Nasıl Avlanır?
    Zargana avında kullanacağımız yemler yukarıdada bahsettiğimiz gibi sardalya, kefal yavrusu ve sülünes olacaktır, zargana su üstüne yakın yüzdüklerinden en iyi takım şamandıralı takımdır. Oltamızın misinası fazla kalın olmamalıdır, zargana azda olsa mücadeleci bir balıktır ancak buna rağmen misinanıza kolay kolay zarar veremiyecektir, bu nedenle misina kalınlığı normalde 0,20 olmakla beraber en fazla 0,30 numarayı geçmemesi gerekmektedir. Beden 0,20 misinadan yapılır ve benden uzunluğu en fazla 90 santimi geçmemesi önerilir çünkü zargana yüzey su balığı olduğu için daha fazla bedeni uzatmanız avcılıkta işinizi azda olsa zorlaştıracaktır. Not: denizde şiddetli akıntı varsa beden 100 santime kadar uzatılabilir, akıntı bu uzantıyı su yüzüne çekmektedir, oltamızda kullanacağımız iğne 8 veya 10 numara, çapraz beyaz ince iğne yada sinek iğnedir, şamandıra seçimi olarak benim tavsiyem heryerde rahatlıkla bulabileceğiniz zargana topu (renkli) yada ince uzun hafif şamandıralar kullanabilirsiniz, her iki seçimde gayet uygundur. Ancak zargana topu kendiliğinden ağır olduğu için oltanızı kontrol etmek vede uzağa atış yapmanız daha kolay olacaktır, böylece oltanıza ekstradan ağırlık takma gereği duymazsınız. Alttaki resimde oltamızın örnek halini görebilirsiniz.

    noimage

    noimage

    resimde görüldüğü üzere sardalyayı ilk kuyruğundan ardındanda kulakçığından iğneleri saplıyoruz, eğer ufak kefal kullanıcaksanız iğneyi burnundan saplayabilirsiniz, kefal'in ağzı çok hassastır en ufak harekette iğne ağzını yırtabilir.. bu yüzden kefal de herzaman iğneyi ağzından saplayın. Sardalya ise eti çok yumuşak olduğu için oltayı atarken veya balık vururken dağılabilir, bunuda ilk kuyruğundan sonra ise sırtından ve en son kulağından iğneyi saplarsanız hem balık vurduğunda kolay kolay dağılmamasını sağlarsınız hemde atıp çekerden oltadan düşmez. Akıntılı veya hafif hareketli sularda zargananın avı daha verimli olmaktadır bunun nedeni oltadaki yem sürekli hareket halinde olup balığı tamamen kışkırtmaktadır.. durgun havalarda gerekirse elle hafifçe oltaya hareket vererek yemin suda ilgi çekici olmasını sağlayabilirsiniz.
#29.04.2009 19:22 0 0 0