Siyah çikolata sürpriz bir şekilde sütlü ve beyaz çikolatanın aksinevücuda son derece faydalı olan antioksidanlardan olan ve sebze-meyvelerde de bulunan 'Flavanoidler'i içerir.
Bilimsel çalışmalar siyah çikolatanın özellikle yaşı ileri insanlarda damar içindeki kan akışını düzenlediğini ve insülin direncini azaltarak sağlıklı bir metabolizma sağladığını göstermektedir.
Hipertansiyon dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre siyah çikolatakan basıncını düşürmektedir.Bilindiği gibikan basıncının düşmesihipertansiyonu olan bireyler için son derece önemlidir.Yapılan çalışmasiyah çikolata yiyen bireylerde aynı zamandakötü kolesterolün azalmasını da sağlamıştır.
Siyah çikolatanın faydalı etkileriküçük bir miktar (30 Gram) çikolata yenmesi ile ortaya çıkmakta ve bu miktar yeterli olmaktadır.
The Journal of the American Medical Association dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre siyah çikolata yiyen bireylerde damar sertliğinin olmadığı saptanmıştır.
American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlana bir çalışmaya göre ise siyah çikolata insülin direncini azaltarak şeker hastalığı eğilimini ortadan kaldırmaktadır.
Peki Siyah çikolatanın sırrı nedir?
Siyah çikolatanının yararlı etkileriiçerisinde yer alan ve son derece faydalı bulunan antioksidanlardan (Flavanoidler'den) kaynaklanır.Bu antioksidanlarçikolatanın hammaddesi olan 'Kakao Yağı' içinde yer almaktadır.
Siyah çikolatada % 70 oranında bulunan kako yağısütlü ya da beyaz çikolatada çok daha az oranlarda bulunur.Bu nedenle sütlü ya da beyaz çikolatasiyah çikolata kadar etkili değildir.
Elbette bütün çikolata çeşitleri lezzet ve faydalarının yanında bazı riskler de taşımaktadır.Bu risklerden birisi kilo diğeri çikolata yapımında kullanılan satüre yağlardır.Kilo ve satüre yağlardamar sağlığı için olumsuz faktörlerdir.Bu nedenle çikolataaz miktarda tüketilmelidir.