Lifin hiçbir besleyici özelliği yok. Hatta çoğu zaman vücudumuzdan işlenmeden atılıyor. Ancak buna rağmen kolesterolü düşürüyor, kalbi koruyor ve zayıflatıyor. Uzmanlar lifin sağlık için vazgeçilmez olduğunu söylüyor.

Nedir?
Suda çözünen lif meyve, sebze ve kuruyemişlerde bulunur. Suda kabarır. Bağırsaklarda parçalanır. Suda çözünmeyen lif ise tahıllarda bulunur. Bağırsaklardan çözülmeden geçer ve vücuttan atılır.

Ne işe yarar?
* Fazla kolesterolü vücut dışına atar. Kalp hastalıklarının önüne geçer.

* Vücudun insülin ihtiyacını azaltır. Kan şekerinin emilmesini yavaşlatarak diyabeti önler.

* Kabızlığı önler.

* Suda çözülmeyen lif, kansere neden olan maddelerin bağırsaklara tutunmasını engeller.

* Lif oranı yüksek gıdalar özellikle meme kanserinin riskini azaltır.

* Su ile şişerek mideyi doldurur, iştahı kapatarak tokluk hissi verir. Bu nedenle kilo kaybını kolaylaştırır.

* Safra kesesini engeller.

Nasıl kullanılmalı?
Günlük ihtiyaç 18 gramdır. Besinlerde de bulunduğu için yemeklerle birlikte 1-2 gramlık tabletler alınması yeterlidir. Bunu 10 grama kadar 'toz halinde 3 kaşık) çıkarabilirsiniz.

* Vücuttaki sıvıyı emdiği için bol suyla içilmeli.

* Diğer ilaçlarınızı kapsülü içtikten en az 2 saat sonra alın. Lif, bunların emilmesini zorlaştırır.

Yan etkisi var mı?
* Bir anda çok fazla alınması karın ağrısına neden olabilir. Özellikle fasulyeden alınan lif gaz yapar.

* Buğdaydan alınan lif bazı kişilerde alerji yapabilir.

* Günde 30 gramdan fazla almayın.

* Hamileler doktorlarına danışmadan kullanmamalı.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 486
favori
like
share
Kemal50 Tarih: 23.04.2005 21:38
Ellerine saglik paylasimin icin tesekkurler
MaRaBoGLu61 Tarih: 22.04.2005 23:00
Faydali paylasimin icin tesekkürler arkadasim