Fındık Ekmeği - Fındıklı Ekmek

Son güncelleme: 05.06.2009 15:44
  • Fındıklı Ekmek - Fındıklı Ekme Tarifi - Fındıklı Ekme Nasıl Yapılır - Fındık Ekmeği - Fındık Ekmeği Tarifi - Fındıklı Ekmeğin Faydaları - Fındıklı Ekmeğin Yararları
    Fındıklı Ekmek Ve Özellikleri
    İnsan sağlığına yararlı olan ve özellikle kalp dostu olarak bilinen fındıktan ilk kez fırında büyük miktarda ekmek üretimi yapıldı.
    Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, fındığın kullanım alanlarını genişletmek için çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, Bundan hareketle fabrikamızda çalışan işçilere ilk kez fındıklı ekmek imal ederek sunduk. Ekmekte ağız alışkanlığı önemli olmasına rağmen ilk tepkiler olumlu oldu dedi.
    noimage
    Köleoğlu, lifli bir yiyecek olan fındığın ekmekte kullanılmasının sağlık açısından yararlı olan ürünün kullanımını dolaylı olarak arttıracağına da dikkat çekerek, şunları söyledi:

    Hedefimiz ülkemizin her köşesinde fındıklı ekmek üretimini yaygınlaştırmaktır. Bunun için Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Trabzon Valiliği ile birlikte araştırmalar ve ortak çalışmalar yapıyoruz. Ekmeğin yanı sıra özellikle fındık ununun pastalarda yoğun olarak kullanılması içinde çeşitli bilgilendirici çalışmalar ve teşvik edici yarışmalarda düzenleyeceğiz. Hedefimiz sağlıklı bir nesil yaratırken, çok üretip az tükettiğimiz fındığa olan talebi de arttırmaktır.
    Kaynak:
#30.04.2009 11:10 0 0 0
  • Fındık Ekmeği Piyasalara Girdi
    noimage
    Fındıklı ekmek aranır oldu


    Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından başlatılan Fındıklı Ekmek Projesi kapsamında bir ayda 5 bin ekmek dağıtıldı.

    A.A muhabirinin TTB yetkililerinden aldığı bilgiye göre, sağlık açısından yararlı olması nedeniyle fındığın ekmeğin içine konularak tüketimini artırmak amacıyla başlatılan uygulamanın geride kalan bir aylık deneme süreci sonunda, Trabzon Merkez'de günlük fındıklı ekmek tüketimi bine ulaştı.

    Ekmek hamuruna yüzde 10 oranında natürel fındık unu katılarak Trabzon'un Arsin ilçesindeki Gölcük Fırını'nda üretilmeye başlanan ekmekler, TTB tarafından bir süre tanıtım amaçlı olarak işletmelere ücretsiz olarak dağıtıldı.
    Yaklaşık bir aylık sürede borsa tarafından 5 bin adet ekmek dağıtılırken, daha sonra fırınlara sadece ücretsiz olarak fındık unu verilerek kampanya sürdürüldü.

    Trabzon'da Arsin, Yomra, Trabzon Merkez, Çarşıbaşı ve Vakfıkebir ilçelerinde bulunan 10 fırında deneme amaçlı olarak fındıklı ekmek üretimi yapılıyor.

    Fındıklı ekmeğe olan talebin her geçen gün artması nedeniyle, bazı illerden Trabzon Ticaret Borsası'na talep geldi. Fındıklı ekmek konusunda borsadan, Ankara, İstanbul, Antalya, Bursa ve İzmir'deki fırıncılar bilgi istedi.

    Borsa tarafından fırıncılara, yapılan çalışmaların sonuçlarına ilişkin raporlar verilirken, talep eden fırıncılara ise bedava fındık unu gönderildi.
    TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de en iyi dönemlerde bile yılda 70-80 bin ton kabuklu fındığın tüketilebildiğini ifade ederek, ''Halen TMO'nun depolarında 600 bin ton civarında kabuklu fındık bulunuyor. İnsan sağlığı için yararları büyük olan fındıkları depolarda heba etmek yerine bir şekilde ekmeğe koyarak tüketmenin yararlı olacağını düşündük'' dedi.
    FINDIKLI EKMEK ARANIR OLDU
    Bu konuda bir proje hazırladıklarını ve uygulamaya başladıklarını belirten Köleoğlu, şöyle devam etti:
    ''Bir ay boyunca aldığımız tepkilerin tamamının olumlu olduğunu görmek bize daha da bir güç verdi. Şimdi ise emeğin kalitesini tutturarak kendisi imal edip satacak olan fırınlara 10 gün süreyle bedava fındık unu verilmeye başlandı. Bu aşamadan da aldığımız sonuçlar olumlu. Bir sonraki aşama, fırınların tamamen kendi imkanları ile fındıklı ekmek üretip satmaları. Fındık ununun kilosunun ortalama 5 TL civarında olduğu hesaba katılırsa, fındığın ekmeğe getirdiği maliyet çok fazla değil. Trabzon'da kısa sürede fındıklı ekmek aranılır hale geldi.''
    Yaptırdıkları afişler ve basın - yayın organları vasıtasıyla fındıklı ekmekten halkın haberdar edildiğini kaydeden Köleoğlu, ''Fındık ekmeğe girerse ne olur? Öncelikle içerdiği mineraller nedeniyle sağlıklı insan faktörüne katkısı olur. Bununla birlikte çok ürettiğimiz ancak az tükettiğimiz fındıktaki yanlışımızın ortadan kalkmasına da katkı sağlar. Böylelikle fındık tüketim miktarımız artar. Her bakımdan sağlıklı bir yapı oluşmuş olur'' diye konuştu.
#03.06.2009 09:57 0 0 0
  • TMO'dan fındıklı ekmeğe destek noimage
    TMO'dan fındıklı ekmeğe destek

    Trabzon Ticaret Borsası tarafından yaklaşık bir ay önce uygulanmaya başlanan Fındıklı Ekmek Projesi'nde TMO'dan destek geldi.
    Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından yaklaşık bir ay önce uygulanmaya başlanan Fındıklı Ekmek Projesi'nde TMO'dan destek geldi.
    TTB tarafından yapılan açıklamada, TMO Genel Müdürlüğü'nün, halkın fındık ve fındık mamulleri tüketimini özendirmek ve alternatif yollar oluşturmak amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında fındıklı ekmek projesine destek verdiği belirtildi.
    Açıklamada, halkın en çok tükettiği yiyeceklerden olan ekmeğin beslenme ve sağlık açısından daha yararlı hale getirilmesi amacıyla Halk Ekmek Fabrikaları ile de işbirliği yapıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
    ''Bu amaçla kavrulmuş, kıyılmış fındık imalatına başlanmıştır.
    İmal edilen kavrulmuş kıyılmış fındıklar kilosu 4 lira gibi düşük bir fiyattan ekmek fabrikalarına satılarak fındıklı ekmeğin maliyetinin düşük tutulması sağlanmaktadır. Ülke genelindeki ekmek fabrikaları, yörelerinde bulunan TMO iş yerleri ya da Genel Müdürlüğümüzce irtibata geçerek kavrulmuş kıyılmış fındık temin edebilirler.''
    Proje kapsamında halen Trabzon Ticaret Borsası tarafından fındıklı ekmek üretimi yapan veya yapmak isteyen fabrikalar ile fırınlara tanıtım amaçlı ücretsiz olarak naturel (kavrulmamış) fındık unu veriliyor. Trabzon ve ilçelerinde fındıklı ekmek üreten fabrika ve fırın sayısı da 20'yi aştı.
#05.06.2009 15:44 0 0 0