Bu kâğıtlar konuşuyor

Son güncelleme: 30.04.2009 11:38
  • Tayvanlı bir enstitünün yaptığı çalışma duraklarda beklemeyi daha çekilebilir hale getirebilir.


    Bir Tayvan teknoloji firması kâğıda stereo (çift kanallı) hoparlörler yerleştirmeyi başardığını duyurdu. Özellikle LCD televizyonlarda kullanılmak üzere geliştirilen teknoloji aslında konuşan film afişleri gibi birçok yaratıcı kullanım alanı bulabilir.

    Tayvan endüstriyel teknoloji araştırma enstitüsündeki (ITRI) mühendisler ürünlerinin çok başarılı olduğunu ve gelecek seneden itibaren ilk olarak arabalarda bu teknolojinin kullanılmaya başlayabileceğini söylediler. "Ürünle ilgilenen birçok şirket var" diyen ITRI araştırma müdürü Chen Ming-daw, bunların hepsine cevap verecek yeteri kadar elemanlarının olmadığını söyledi.

    "Flexpeaker" olarak adlandırdıkları hoparlörler sinyalleri alan ince elektrotların ve önceden polarize edilmiş bir diyaframdan oluşuyor. Şimdilik MP3 çalar gibi aygıtların bağlanması için özel bir adaptörün gerektiği Flexpeaker'lar normal kâğıtlar gibi rulo yapılabiliyor ve katlanabiliyor. Ama bir yıl içerisinde geliştirilecek özel bir işlemci sayesinde ek adaptöre gerek kalmayacağı belirtiliyor.

    Gelecekte kablosuz ağ veya Bluetooth gibi kablosuz teknolojilerle de donatılacak hoparlörlerin tek sorunu, düşük frekanslı sesler. 500Hz ile 20kHz arası sesleri mükemmel şekilde çıkarabilen Flexpeaker bass seslerde ise yetersiz kalıyor. "Bu yüzden süper LCD TV'lerdeki kullanımlarında sisteme bir subwoofer eklemek gerekiyor." diye ekliyor Ming-daw.

    Bugünlerde hoparlörlerin rulo kâğıtlar gibi seri üretimi üzerinde çalışan mühendislerin amacı A2 poster (60x44 cm) boyutundaki bir hoparlörün fiyatını 20 dolar gibi oldukça ucuz bir fiyata çekmek.
#30.04.2009 11:38 0 0 0