Lesoto

Son güncelleme: 30.04.2009 14:17



  • Lesotho Krallığı, (Muso oa Lesotho) Güney Afrika'da bir ülkedir. Tamamıyla Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları ile çevrilidir.

    Tarihi

    Eski adı Basutoland'dir; "Lesotho"nun kabaca anlamı, sotho dilini konuşanların ülkesi demektir. Lesoto, ilk olarak 1822 yılında ayrı bir yönetim olarak kuruldu, İngiltere tarafından 1843'te tanındı. 1868'de Basutoland adıyla İngiliz himaye bölgesi haline geldi. 4 Ekim 1966 tarihinde İngiltere'den bağımsızlığını kazandı. Bağımsızlıktan sonra iktidar mücadeleleri ve iç savaşlar yaşayan ülke şu an meşruti bir monarşi ile yönetilmektedir.

    Ülke topraklarının büyük bir kısmı dağlık ve platoluktur; bu gibi yerlerde köylere ancak at sırtında ya da uçakla gidilebilmektedir. Ülke ekonomisi, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne yapılan su ve elektrik ihracatına, tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca elmas, koyun ve keçi yünü de ihraç edilmektedir. Lesotho Highlands Water Project (LHWP) adındaki Su Projesi ile 1986 yılından beri G. Afrika'nın Johannesburg bölgesi ve civarına Lesoto'nun yüksek bölgelerinden su aktarılmaktadır.

    Konum ve Tabiî Özellikleri


    Güney Afrika Cumhuriyeti topraklarında yer alan Lesotho, kıtanın küçük ülkeleri arasında yer alır. Ortalama yükseltisi 3.000 m.yi bulan ülke, Drakensberg dağları üzerinde yer alır. Ülkenin batı kesimi, kıtanın iç kesimimdeki yüksek platonun devamıdır.

    Güney Afrika'nın önemli ırmaklarından Oranj ve Tugela bu ülkeden doğar.

    Ülkede ortalama yükseltinin fazla olması nedeniyle ılıman bir iklim görülür. Ülkenin doğusu daha fazla yağış alır. Yeşilin fazla alan kapladığı Lesotho'da gür bir bitki örtüsü dikkati çeker.












#30.04.2009 14:17 0 0 0