Derin Dondurucu kullanmak ne kadar sagliklidir - Derin Dondurucu kullanmak hakkinda bilgiler

Dondurarak muhafaza teknolojisi günümüzde bilinen en iyi muhafaza tekniklerinden biridir ve enerji fiyatının ve vergilerin makul düzeylerde olduğu ülkelerde dondurulmuş gıda tüketimi çok yaygındır.

Dondurulmuş ürünlerde besin kalitesi diğer tekniklere göre çok üst düzeylerde korunur. Bu ürünlerde kalitenin korunması doğrudan depolama sıcaklığına, süresine ve gıdanın bileşimine bağlıdır. En önemli kriter depo sıcaklığı ve bu sıcaklığın değişkenlik göstermemesidir. Dondurucu sıcaklığı 3 yıldızlı dondurucularda -18 derece, 4 yıldızlılarda -24 derecedir.

-18 derecede 6 ay süreyle depolanan bifteklerde B1, B2 vitamini kayıpları % 1'den daha azdır. -24 derecede 4 ay depolanan yeşil sebzelerde klorofil % 90 dan daha fazla oranda korunurken, bu oran -12 derecede %75, -7 derecede ise % 30 kadardır.

Kalitelerinde önemli bir değişim olmaksızın, tavuk etleri -6 derecede 5-6 ay kadar muhafaza edilebilirken, bu süre -20 derecede 30 aya çıkmaktadır. Bu süreler bezelye için sırasıyla 1 ay ve 7 aydır. Yağlı eti olan balıklar -24 derecede 4 ay, yağsız balıklar 6 ay kadar muhafaza edilebilir.

Depo sıcaklığının değişkenlik göstermesi gıdanı suyunu kaybetmesine yol açar, bu nedenle buzluk kapağının açıldıktan sonra en kısa sürede kapatılması gerekir.

Sebzelerin dondurulmadan önce 3-5 dakika haşlanması kalitenin daha iyi korunması açısından şarttır.

Dondurulmuş yemekler için de benzer şeyler söylenebilir. -18 derecede depolanan yemeklerde 2 ayda B1 vitamininde %5 civarında bir kayıp olurken, bu kayıp 8 aylık sürede % 25'e ulaşır. Yemeklerin soslu olarak dondurulması depolama sonucunda oluşacak kalitenin düzeyini arttırır.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 2348
favori
like
share
Cosa Nostra Tarih: 05.05.2009 02:12
teşekkürler emeğin için
Ck_ Tarih: 04.05.2009 22:20
Derin dondurucudaki ürünün bekleme süresine ve derin dondurucundan çıkardıktan sonra tekrar konması sağlıksız
fredoom Tarih: 04.05.2009 22:11
bilgilendirme için teşekkürler
duygulu43 Tarih: 01.05.2009 10:48
bence sağlıklı emeğine sağlık