Fixed Spool Makinalar

Son güncelleme: 01.05.2009 17:03
  • Fixed Spool Makinalar - Fixed Spool Makinalar Nedir

    noimage

    Bu makinalarda makara sabit dururken sarma teli misinayı makaraya sarar. İki ana alt gruba ayrılır "open face" Açık yüzlü ve "Closed Face" kapalı yüzlü.. Yukarıdaki gibi klasik makinalara açık yüzlü denir..
    Open face yani açık yüzlü makinalar:
    Bu makinalarda makara üzerine misina makara etrafında dönen tel vasıtasıyla (Sarma teli) sarılır.. Çalışma prensibi olarak misianın serbestçe boşalmasından faydalanırlar.. Bu sayede hafif yemler bile misinayı boşaltabilir makaradan.. Ama ağır yemler kuvvetle atılacak olursa aşırı gerilme nedeniyle atış gücünün büyük kısmını kamışa ileterek verim kaybına neden olurlar..
    Kalama sistemi makaranın dönebilmesini sağlayarak gerçekleştirilir. Pek çok modelde makarayı alttaki mile sabitleyen kısımda bir tür debriyaj bulunur ve makaranın önünden gevşetilmek suretiyle kalama kuvveti ayarlanır.. Bu tiplere önden kalamalı denir. Diğer modellerde makaranın bağlı olduğu mil makinanın arka tarafında bir debriyaj sistemine bağlanır. Bunlarada doğal olarak "arkadan kalama" denmektedir..
    Makara çapı büyüdükçe sarım hızı artar. Makaranın uzunluğu arttıkça daboşalma kolaylaşır. Uzak atış için sarma yeri uzun ve çapı büyük makaralar tercih edilmelidir..
    Bu makineler için hemen herkesin bir şeyler yazacak kadar bilgisi vardır sanıyorum..
    Closed Face makinalar ise çok daha basit yapılıdırlar..

    Kategori: Makineler | Comments Off
    Makina Çeşitleri

    Pazar 20 Nisan 2008 Ülkemizde amatör balıkçılık diğer denizcilik mevzularında da olduğu gibi iyice geri kalmış haldedir. Yurtdışındaki alet edevat vs. zenginliğinin bize pek yansımadığını bariz şekilde görürüz. Bundan en çok nasibini alan malzeme grubu ise makinalardır.. Öyleki ülkemizdeki bırakın amatörleri bu işlerin kitabını yazanlar ticaretini ithalatını vs. yapanlar bile makinalar hakkında hemen hemen hiç bir şey bilmezler..
    Bu durumda birilerinin elini taşına altına sokarak durumdan vazife çıkarıp aydınlatıcı olması icap ediyor.. Bende bu işe öncülük etmek üzere kolları sıvayayım dedim..
    Makinalar görev olarak bir kaç şeyi birden üstlenir:
    1. Yem ve iğnenin arzu edilen yere ulaşmasına yetecek kadar misinanın derli toplu tutulması bırakılması ve geri toplanması..
    2. Balığı yormak üzere misinaya uygun ve belli bir tansiyon uygulanması.
    3. Balığı veya yemi yeterince hızlı çekebilmeyi sağlaması.
    İşte bunların sağlanması için çeşitli düzenekler geliştirilmiş bunlar zaman içinde olgunlaşıp bugünlere gelmişlerdir. Tabi arada yok olan dizaynlarda olmuştur.. Ama genel olarak şu hususlar öne çıkmıştır:
    Makinanın misina boşaltım kabiliyeti: Bu husus iki noktada incelenir. Makina boşaltabilecek ne kadar misina alıyor? Kullanılan av tekniğine uygun olarak optimum şekilde misina boşaltabiliyor mu? Diyelim ki fly veya sahte balık gibi hafif bir yem atıyorsunuz.. Bu durumda misina gerginliği düşüktür ve isabetli/mesafeli atış için uygun şartlar farklıdır. Ama ağır bir yem ucunda koca bir kurşun olan bir takım atıyorsanız o zaman ideal koşullar daha farklıdır.. Diğer yandan makinanın her iki durumda yeterli misinayı alabiliyor olması gerekir. Maalesef hiç bir dizayn bu her durumda en iyi neticeyi veremez..
    Kalama fren sürükleme debriyaj: Büyük bir balık vurduğu zamanmakinanın kullanıma yardımcı olmasını sağlayan düzenektir. Büyük balıkları yakalamanın tek yolu onun size gelmesini sağlamanızdır. Bunu da ancak onu yorarak yapabilirsiniz.. Makinalar misinayı boşaltırken balığa belli bir güç uygulayarak onun yorulmasına yardımcı olur. 40 kg. luk bir balığı 4-5kg yük vererek makul bir sürede yormanız mümkündür. Fakat bu süre genelde saatler ile ölçülür. 4-5 kg yük ise makinanın fren tertibatında harcanır. Süre uzun olduğu için harcanan enerji o kadar yüksektir ki fren tertibatı aşırı şekilde ısınır.. İşte kaliteli bir makinede en belirleyici unsurlardan biride bu ısıya dayanma kabiliyetidir..
    Ergonomi: Makinanın ağırlığı kullanımı vs. gibi hususları belirler.. Ergonomide (her şey için sandalye torna araba vs.) genel kaide şudur: Ne kadar az kasne kadar az hareket ediyorsa düzenek o kadar ergonomiktir. Makinenin ergonomik olup olmadığını elinize alır almaz kolayca görebilirsiniz. Kullanmak içinelinizin ne kadar az hareket ettiğine bakın.. Daha ergonomik bir makina daha kolay bir kullanım demektir..
    Sarma hızı: Makinanın misinayı ne kadar çabuk sarabildiğini gösterir. Bu sarma mekanizmasının büyüklüğüyle doğru orantılıdır. Diğer yandan sarma hızı arttıkçasarmak için gereken kuvvette artar.. Suni yemlerle çalışırken sarma hızının yüksek olması her zaman avantajdır..
    Yapılan ava göre bu temel hususlar çok fazla çeşitlilik arzeder. Böylece bir şekil av tarzı için ideal olan makina başka bir av tarzı için uygun olmaktan çıkar.. Bu makine seçimindeki en önemli açmazdır.. Ve dahası farklı av tarzları için farklı düzeneklere sahip makineler üretilmiş çeşitler artarak seçim zorlaşmıştır.. Ama en kötüsü ülkemizde bu çeşitler ve kullanım yerleri bilinmemektedir..
    Makinaları temel olarak 2 gruba ayırabiliriz:
    Fixed spool: Sabit makara demektir.. Bu makinalarda misina sarılan makara sabittir. Bir kılavuz misinayı bu makaranın üzerine dolar..
    Convantional Reel: Hareketli makara.. Bu makinalarda makara döner misinayı kendi üzerine sarar. Ülkemizde "çıkrık" olarak bilinirler..
#01.05.2009 17:03 0 0 0