Radyasyon Nedir

Son güncelleme: 01.05.2009 18:26
  • Radyasyon Nedir - Radyasyon Hakkında bilgiler
    Nükleer enerji denilince aklımıza Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan atombombalan, Çernobil'deki nükleer santral kazası ve nükleer atıklargelir. Nükleer enerji ve onun sonucu radyasyon iyi amaçlarlakullanılmadıkları zaman insan neslini dünyadan silebilecek kadartehlikelidirler. Kontrol altında kullanıldıkları zaman ise insanyaşamını iyileştirmekten sağlığa kadar bir çok konuda insanlığabahşedilmiş birer lütufturlar.

    Nükleer enerjinin esasım anlamak için çok fazla fizik, kimya, matematikbilmeye gerek yoktur. Nasıl odun, kömür, petrol ürünleri kullanarak ısıenerjisi elde ediyorsak nükleer enerji de öyledir.

    Nükleer santralarda kullanılan yakıtın en bilineni uranyumdur. Uranyumsantralde başka bir yakıta dönüşürken ortaya müthiş bir ısı çıkar. Buısı reaktörün etrafında dolaştırılan suyu buhar haline çevirir.Türbinlere verilen buhar da türbinleri çevirir.

    Sonunda türbinler de kendilerine bağlı elektrik jeneratörleriniçevirerek elektrik üretirler. Prensip, nükleer enerji ile çalışan uçakgemilerinde de, denizaltılarda da aynıdır.

    Gelelim radyasyona... Uranyum gibi kararsız elementler gerek atomikyapılarına müdahale edilerek gerekse tabiattaki halleri ile bir başkaelemente dönüşebilirler. Yani tarihte kurşundan altın elde etmek içinuğraşan simyacıların başaramadıkları işin benzeri uranyumda kendikendine oluşur.

    Bu dönüşüm işi olurken uranyum atomunun içindeki bazı parçacıklar daışık olarak yayılırlar. Yani radyasyon bir ışıktır. Sadece atombombasından, nükleer atıklardan çıkmaz tabiatta da bol miktarda vardır.Yalnız ışıma yolu ile değil besinler yolu ile de vücuda girebilir.

    Radyasyon olayında üç ana ışık türü vardır: Alfa, beta ve gama. Alfaışınları deriden geçemezler, beta ışınları deriden çok az miktardageçebilirler, gama ışınları ise deriden ve vücuttan geçebilirler. Alfave beta ışınları sadece yoğunlaştıkları organ üzerinde tahribatyaparlarken gama ışınları tüm organlara zarar verirler. Tabii bu aradaışına maruz kalma süresi de önemlidir.

    Vücudumuz hücrelerden, hücreler moleküllerden, moleküller de atomlardanmeydana gelirler. Bu radyasyon ışınları isabet ettikleri atomlarınyapılarını bozarak sonunda hücrelerin ölmelerine sebep olurlar. Vücutiçin sürekli gerekli olan hücre üreme mekanizmasını bozarlar, vücudundirencini yıkarlar.

    Aslında günlük yaşantımızda radyasyonla iç içe yaşıyoruz. Radyasyon heran her yerde vardır hatta Güneş ışığında bile. Yaz mevsiminde denizkenarında yapılan bilinçsiz güneşlenmelerde isteyerek aldığımızradyasyonun etkisi cilt kanserine yol açabilecek kadar tehlikeliolabilir.

    Radyasyonun insan bünyesi için faydalı olduğu durumlar da vardır.Kanserin ışınla tedavisi, enfraruj ve Ultraviyole tedavileri, lazerintıpta kullanılması gibi.
#01.05.2009 18:26 0 0 0