Ultima Online - Yeni Başlayanlara

Son güncelleme: 02.05.2009 10:27
  • Ultima Online'ı Yüklemek:


    Bu sihirli dünyada yerinizi almanız çok kolay. Aşağıdaki bağlantıyı kullanarak Ultima Online oyununu indirmelisiniz...

    Kurulum dosyamızı indirdikten sonra, oyunu bilgisayarımıza kuruyoruz.



    İlk Girişiniz:


    Karakterinizi Yaratmak: Karakterinizin saçını, renklerini, cinsiyetini ve ismini burdan belirleriz ve ileri butonuna basarız.


    noimage


    Entering Britannia (Britannia'ya Giriliyor) yazısı gelinceye kadar ileri diyoruz. İşte oyuna girmeyi başardık. Burası 'Apprentice Center' diğer adıyla Çalışma Alanıdır. Sunucumuz tarafından yeteneklerinize kısa sürede ulaşabilmeniz için inşa edilen yetişme kampı.

    Apprentice Center içinde, Tailoring, Blacksmithy, Swordsmanship, Fencing, Mace Fighting, Magery, Alchemy, Lockpicking, Remove Trap, Animal Taming, Snooping, Wrestling, Archery, Lumberjacking ve Mining çalışma alanları bulunmaktadır. Buradan çıkmak ve asıl oyunun geçtiği dünyaya adım atmak için 'Apprentice Guard' adındaki vendora 1 kere tıklamanız ve açılan menüde çıkan TALK yazısına basmanız yeterlidir.
    Karakter Ekranı (Paperdoll)


    Karakterinizle ilgili lazım olabilecek tüm bilgiler bu karakter penceresinde bulunur. Bu pencereyi açmak için üzerinize iki defa tıklamanız yeterlidir. Aşağıda daha açıklayıcı bir görüntü bulunmaktadır.

    noimage


    Eğer STATUS (durum) kısmına tıklarsanız çeşitli bilgileriniz gelir. Bu bilgiler ekranı ve açıklamaları aşağıdaki gibidir...

    noimage


    Status ekranını sağ alttaki kutuya tıklayarak ya da (-) yazan yere tıklayarak küçültebilirsiniz. Küçük Status Görüntüsünde sadece HP/HPMAX (Yaşam puanı), MP/MPMAX (Mana Puanı) ve SP/SPMAX (Stamina Puanı) bilgilerini görürsünüz.

    Karakterinizi Hareket Ettirmek


    Farenizin sağ tuşuna basılı tutarak gideceğiniz yönde fareyi hareket ettirin. Eğer karakteriniz ile farenin imleci arasındaki mesafe uzarsa daha hızlı yürüyecek/koşacaktır.

    Eğer aynı yönde devamlı gidecekseniz sağ tuşa 2 defa tıklayın. Bu sayede sağ tuşa basılı tutmadan karakteriniz fare yönünde ilerleyecektir.

    Eğer bir oyuncuyu takip etmek istiyorsanız ALT + Farenin Sol Tuşu ile oyuncuyu seçmeniz yeterlidir.

    Diğer Oyuncularla İletişim Kurmak


    Farenin imlecini diğer oyuncuların üzerine tutarak onlar hakkında bilgi alabilirsiniz. Barış Modu (Peace)'nda geçerli olmak üzere iki defa üzerine tıklarsanız oyuncunun karakter ekranı (paperdoll) size görünür. Ayrıca kişiyi /party yazarak özel konuşmaya davet edebilirsiniz...

    Oyun İçi Yardım


    HELP butonuna tıklayarak Yardım konularına ulaşabilir, eğer karakteriniz oyun içinde takıldı ya da kaybolduysanız 'TAKILMA' çekebilir ve 2 dakika içinde farklı bir noktaya ışınlanabilirsiniz.

    Oyundan Çıkmak


    Bu dünyada belli noktalar hariç çıkar çıkmaz karakteriniz bir süre daha oyunda kalmaya devam eder. Eğer karakterinizin sizin Logout olmanızla birlikte oyundan çıkmasını istiyorsanız Oteller, Safe Zone (Güvenli) alanlar gibi çıkış bekleme süresinin sıfır olduğu alanları kullanmalısınız. Aksi takdirde siz çıksanız bile karakteriniz 2-5 dk oyunda kalacaktır.


    (Yeni Başlayanlara Öneriler)

    Yeteneklerinizde en iyi olabilmek için, para kazanmalısınız. Oyunda geçerli olan para 'GOLD' yani altındır. Altına sahip olmak için yaratık öldürmeli ve içinden çıkan paraları toplamak en iyi yoldur.

    Güvenli alanlarda yaratıklarla savaşın. Örneğin 2. Dünya (Ilshenar). Böylece size saldırabilecek oyuncuları elemiş olacaksınız. Güvenli bir avlanma olacak sizin için.

    Birçok arkadaş edinin, size oyunda yardım edebilecek ve güvenilir arkadaşlar, oyun keyfinizi daha da arttıracaktır.

    Hemen hemen tüm meslek dallarında karakter sahibi olmalısınız. Örneğin bir Terziniz olursa kendinize kıyafetler dikebilir, Demirci karakteriniz olursa silah yapabilirsiniz. bknz. Yetenekler (Skills).

    Staff tarafından düzenlenen ya da bireysel yapabileceğiniz tüm questlere katılın. Bu etkinliklerde eminim sizde birşeyler kazanacaksınız.

    Değerli eşyalarınızı insureleyin (sigorta). Bunun için 1.2k para bankanızdan alınacaktır. Öldüğünüz zaman eşya tekrar çantanızda olacaktır. Her öldüğünüzde sigortalamamak için insure işlemini otomatik yapın.
#02.05.2009 10:26 0 0 0
  • Ultima Online(U.O)'ya Yeni Başlayanlara Rehber

    Ultima Online'ye ilk defa başlıyorsanız ve ne yapacağınızı öğrenmek istiyorsanız burayı okumanızı tavsiye ederm Sırayla başlayalım:

    Öncelikle UO nun bir cd sine ihtiyacınız olacak. eğer ki yoksa internetten yükleyebilirsiniz. Bunun için forumda gerekli topicler var. Fakat siz en garantili olarak Ultima Online - Mondain's Legacy deki downloads bölümünden son sürümü olan Mondain's Legacy'i indirebilirsiniz.
    Uo yu yüklerken en sonlara doğru account açmak istiyomusunuz diye bir soru yöneltir buna hayır diyerek geçin ve uo yu çalıştırın (registeration code ister burada. Bu reg codu OSI (orijinal) Serverlarında oynamanızı sağlar ve paralıdır. Orijinal bir cd aldığınız zaman reg code beraberinde gelir.). İlk açıldığı zaman patch işlemi için bir pencere açılır. Serverlarda sorunsuz bir şekilde oynayabilmek için bu patchi sonuna kadar yapın.(bitme süresi internetin hızına göre deişir.) Herşey bittikten sonra sıra geldi bir server bulmaya. En önemli karar da budur zaten. Türkiyede şu an bir çok server var, seçimi de size kalmış. Fakat serverlar da 2 ye ayrılıyor. Birisi sphere diğeri runuo. Bunlar ne diyecek olursak bu ikisi de birer emulatördür. yani ultimayı çalıştıran server (cs serverı gibi düşünebiliriz. Her serverın kendine göre özelliği olduğu gibi) tek tek açıklayacak olursak:
    Sphere: Türkiyedeki ilk açılan serverın kullanıldığı emulatör. Çok eskilerden açıldığından dolayı günümüz uo suna ayak uyduramamış ve birçok hilesi bulunan bir emulatör.
    Runuo: Sphereden sonra çıkmış bir emu olmakla beraber spheredeki bozuklukları görüp buna karşı önlem almış ve günümüz uo su ile beraberce ilerleyen bir emu.dur.

    Anlatımımdan da anlaşılacağı gibi runuo daha güzel gözüküyor. Fakat spherenin pvp si (player vs player (oyuncular arası savaş)) daha güzeldir. Runuo nun ise pvm si (player vs monster) sphereden daha güzeldir, çünkü spherede pvm adına bişiy yoktur nerdeyse

    Şimdii serverlara nasıl girileceğini anlatacak olursak: Her serverın farklı bir giriş yöntemi vardır. Runuo serverlara uogateway veya razor isimli programla, sphere serverlara ise kendi sitelerinde bulunan programlarla bağlanabilirsiniz.

    Serverlara gelirsek UoGateway isimli programdan da bir çok server bulabilmeniz mümkün. Fakat bütün serverlar bu programın içinde değildir. Genelde runuo serverlar bulunur. Sphere serverların bir kaçını ise ( ultima-strike .com/baglantilar-c-uoservers.html ) (en günceli burası olduğundan burayı verdim) adresinde bulabilirsiniz.
    Bu arada runuo serverlara girmek için en önemli programlardan biri olan uogatewayı da anlatiim. UoGatewayı açtığınız zaman ilk açılışta küçük bir yükleme yapacaktır. Açıldıktan sonra public serverlist bölümüne girin. Orada "lang"ın altında TR yazanlar türk serverlarıdır. İstediğiniz bir tanesini seçerek oynayabilirsiniz. Bu arada unutmadan her server free acc değildir. Üye olmanız gerekebilir. Bunun için uogatewaydaki serverların yan tarafında bulunan "web" tuşuna basınız.

    Bir server seçtik. Şimdi oynamaya başlıyacağız, sırayla gidersek: İlk karakter açtığınız zaman sizden ilk skillerinizin oluşturulması istenecektir (ilk ekranda ninja, samurai, warrior flm yazar. bunlar hikaye advanced şahane ) Advancedi seçmenin nedeni zor olan skilleri daha önceden alabilirsiniz anlamına geliyor. Yani mesela warrior tuşu ile açtın dielim, orada sana 35 healing otomatik olarak verir ama healing zor bi skill olduğu için advancedden 50 ile başlayabilirsin. Skileri oluşturduk diyelim bir de bunların yanında str, dex, int de var. Şöyle bir açıklama yapacak olursak:

    Str (strenght): oyun içindeki güçlülüğünüzdür. Silahla verdiğiniz zarara etkisi vardır. Aynı zamanda str'niz ne kadar yüksek ise hit pointin (canın) de o kadar artar. Taban sayısı 100 dür. Yani mesela str'n 60 ise hit pointinin hesaplanması= 100 - 60 = 40, hp= 60 + 40/2 = 80 dir. Veya 120 dielim. 100-120= -20, hp=120 + (-20/2)= 110.

    İnt (intelligence): oyundaki zekanızdır. İntin ne kadar yüksek ise manan da o kadar olur. Aynı zamanda yaptığınız büyülerin güçlülüğüne de etki eder. İnt=60 ise mana = 60 dır. Mana büyü yapmanın yanında bazı special ağabeylitylerin kullanımında da lazımdır. Yani ben saf warriorum lazım olmaz bana diyemezsiniz.

    Dex (dexterity): oyun içindeki hızınız ve stam'ınız (stamnia)dır. 60 dex varsa 60 stam var demektir. Dex daha çok savaşçılar tarafından kullanılır. Ne kadar fazla ise o kadar daha hızlı vurursunuz. Stam ise oyundaki dinçlik seviyenizdir diyebiliriz. Mesela koştuğunuz zaman stamınız düşer. Çünkü yorulursunuz. Aynı şekilde ağır bir darbe aldığın zaman koşmaya başladığında stamınız daha hızlı düşer. Stamınız 0 olduğu zaman ise hiç hareket edemezsiniz. Adamlar gelir sizi taciz ederler. Elbette bir çaresi var focus skilini kastıysanız stamınız ve man,anız daha hızlı artar. Veya refresh potionunu kullanarak 0 olan stamınızı direk yükselterek kaçmaya devam edersiniz Ayrıca mace silahları ile her vuruşta belli bir miktar stamınız düşer.

    Bu arada unutmadan bir stat (str,dex,int) en fazla 125 e kadar çıkabilir. Ve stat toplamınız (stat ps'si basılmadığı taktirde) 225'i geçemez.. Nasıl kasacaz biz bunarı derseniz kendine özgü skilleri ile kasılabilirsiniz. Mesela stealing (hırsızlık) skilini kasıyorsan dexin artar. Çünkü hırsızlık el çabukluğu gerektiren bişiydir. Skilerde ayrı ayrı anlatırım. Bir başka yol ise provisionerde satılan kindlingleri yakmaya çalışarak artar. Bu arada dikkat etmeniz bir kural: hangi statınızı arttırmak istiyorsanız onun oku yukarı olsun. Diğerleri kilitli kalsın.

    Skiler oyunun temelidir desek yalan olmaz. Bir kişinin skillleri toplamı en fazla 700 olabilir. Bir skill en fazla 120 ye kadar kasılabilinir. İlk başlangıçta bir skilin capı (sınırı) 100'dür. Bunu power scrolllar ile yükseltebilirsiniz. Oyuna ilk başladığınızda sizden toplamı 100 olan en fazla 3 tane skill seçmeniz istenir. Bunları 50-50 olarak 2 tane skille verirseniz daha rahat olur. Aynı zamanda oyun içerisindeki vendorların üstüne 1 kez tıklayarak çıkan pencereden "teach skill" şeklindeki tuşlar ile en fazla 30'a kadar istediğiniz bir skili para ile öğrenebilirsiniz. Skileri kategorilerine göre ayırarak bir anlatım yapiyim:

    Warrior Türleri

    * Archery:

    Adından da anlaşılabileceği gibi okçuluk skillidir. Archery skiliniz ne kadar yüksek ise isabet ettirme şansınız o kadar da artar. Skilinizi en fazla 100'e (ps ile 120'ye) kadar kasabilirsiniz. Oyun içerisinde toplam 6 tane yay bulunur. Bunları kullanıp kullanamamanızın archery ile alakası yoktur. Her türlü skill seviyesinde istediğiniz oku kullanabilirsiniz (oku kullanabilmeniz str'nize bağlıdır) Bu skili kasabilmek için önünüze gelen yaratığa ok atın Ok attıkça skiliniz de artacaktır. Bu arada archerynin en sıkıcı yanı ok bulmaktır. Ve oklar da genelde pahalı oluyor. Yayların hızı yavaş olduğundan dolayı da uzun sürede kasılan bir skilldir. Archery biraz zengin skilidir yani. Belli miktar para kazandıktan sonra archery'e başlayın. Ama derseniz ki ben archery ile başlamak istiyom o zaman şöyle taktikler veriyim: archery de para lazım olduğu için skill kasarken para da kasın. Mesela etraftaki tarlalarda koyun filam olacaktır. Bunları öldürdükten sonra keskin bir alete 2 kez tıklıyarak target ile koyunu tıklayın. Koyunun cesedinin içine yün düşecektir. Bu yünleri bir terzi evinin içindeki spining whellden geçirin. İplik haline gelecektir. Onu da loomda işleyin. Elinize kumaş geçecektir. Bu kumaşı da 2 kez makas ile keserek bandaj haline getirin ve healer vendoruna satın. Bu şekilde az da olsa para kazanırsınız Diğer bir seçenek fare adamları bulun. Bunların okçu türünü bulduğunuz zaman cesedinin içinde (lootunda) bol miktarda ok bulunur. Bu şekilde ok sorununuza gayet güzel bir çözüm getirebilirsiniz.

    * Fencing:

    Oyun içerisindeki sivri uçlu olan silahları kullanma yeteneğidir. Archery deki gibi skilin ne kadar yüksek ise vurma şansın o kadar artar. En fazla 100 (ps ile 120) olabilir. Oyun içerisinde toplam 13 çeşit fencing silahı bulunur. Skili kasmak için kesin biçin. Masrafı olmayan bir skilldir. Skilinizi kasmak için hızlı bir silah kullanmanızı tavsiye ederim. (mesela dagger). Koyun keserek kasın bence. Hem fazla canınız gitmez hem de yünlerinden para kazanabilirsiniz.

    * Mace Fighting:

    Sopa gibi sert silahları kullanma yeteneğidir. Bu skille özel olarak mace türü silahlarla düşmanınızın stamını düşürür ve armorlarına büyük ölçüde zarar verirsiniz. Bu tür silahlarla bir arkadaşınızla skill çalışmak amacıyla boks yaparsanız arkınızın üstünde set flm kalmaz, stamı 0 a düşer. Oyun içerisinde 18 farklı mace silahı vardır. Silahlarının birçoğu yavaştır. Diğer skiller gibi aynı şekilde kasılır.

    * Swordsmanship:

    Keskin silahları (kılıç vs.) ve baltaları kullanma yeteneğidir. En fazla silah türü bu skilldedir. 27 farklı sw silahı vardır. Özellik olarak diğer skilerle aynıdır. Diğer skilerden farklı olarak sw skilinin bonus skili vardır. Balta türü silahları kullanırken lumberjack skilinizin vereceğiniz damageye yaklaşık olarak %15 lik bir etkisi vardır. Mesela lumberjackiniz 0 iken balta ile 41 dmg verirken 100 olduğunda 45 dmg verir. Pek etki yapmıyor gerçi skillcapınızı doldurmaya değmez

    * Wrestling:

    Silah kullanmama yeteneğidir Yani adından da anlaşılabileceği gibi güreşciliktir. Elleriniz ile dövüşmenize yarar. Fakat eliniz ile adam öldürmeyi hiç düşünmeyin bile. Bunları duyup da sakın dandik bi skillmiş de demeyin Wrestling büyücüler tarafından kullanılan çok önemli bir skilldir. Mesela karşınızdaki bir warriorun size vurma şansı %100 ise bunu wresting kasarak %50lere düşürebilirsiniz. Karşınızdaki size vuramaz deli olur. Mageler için hayat kurtarıcıdır yani. Sadece bunulan da bitmiyor. Aynı zamanda special abilitylerini kullanarak karşınızdakinin elindeki silahı düşürebilir veya 3 sn yeliğine kıpırdayamaz hale getirebilirsiniz.

    * Parrying:

    Kalkan kullanabilme yeteneğidir. Ne kadar yüksek ise size gelen darbeleri o kadar daha çok engelleyebilirsiniz. Parryi kastığınız takdirde sadece kalkan ile engellemezsiniz. Aynı zamanda tek elli ve çift elli silahlarlan da engelleme yapabilirsiniz (çift elli silahlarda tek ellilere göre daha iyi parrylersiniz). Bu skilin etkili olabilmesi için dexinizin en az 80 olması gerekmektedir.

    * Tactics:

    Bir warriorun zorunlu olarak alması gereken skill diyebiliriz. Tactic silahınızla vereceğiniz damageyi arttıran en önemli skilldir. Ne kadar fazla ise verdiğiniz damage de o kadar artar.

    * Healing:

    Warriorlar tarafından kullanılan can yükseltme skilidir. Ne kadar yüksek ise başarılı olma şansı da o kadar artar. Sadece kendinizin canını yükseltmekle kalmaz zehirlendiğiniz zaman zehrinizi geçirir (60 heal, 60 anatomy), belli bir seviyeye geldiğinizde (80 healing, 80 anatomy) ölen arkadaşlarınızı tekrar canlandırabilirsiniz (ressurrection). Anatomy skiliniz ne kadar yüksek ise kazandığınız hp o kadar artar. Mesela heal 100, anatomy 0 iken kendinizi 19-43 arası heallerken, anatomy 100 iken 36-60 aralığında healleyebilirsiniz.

    Büyücü Türleri

    * Magery:

    Adından da anlaşıldığı gibi büyücü skilidir. Toplam 64 tane büyüsü vardır. En fazla 100 (ps ile 120) olabilir. Savaş dışında da çok işe yarayan bir skilldir. Bir çok büyüsü olduğundan dolayı istenilen bir çok şeyi yapmak mümkün. Büyüleri yapmak için 8 farklı reagentse (malzemeye) ihtiyacınız vardır. Büyülerin hepsini tek tek anlatmak biraz zor gelior. Onun için link verecem (ingilizcenizin olması gerekiyor biras.) Skill açıklamaları

    * Necromancy:

    Kara büyü skilidir. Toplam 17 tane büyüsü vardır. Curse türü (lanet) büyüleri çok etkilidir. Büyülerinin çoğunu yapabilmek için spirit speak (ruhlarla konuşma) skilinle ihtiyaç duymaktadır. Magery+Necromacy şeklindeki bir karakter doğru itemler ile birlikte çok güçlü olabilir. Aynı zamanda archery skili ile birlikte de sağlam bir karakter oluşturulabilir. Büyüleri kullanmak için 5 farklı reagente ihtiyacınız vardır. Büyülerinin açıklaması

    * Chivalry:

    Paladin'in skilidir. 10 farklı büyüsü vardır. Daha çok silahı güçlendirme, hızlandırma ve necromancerların lanetlerini ortadan kaldıran büyüleri vardır. Aynı zamanda para kazanmak istiyorsanız bunun için de çok ideal bir karakterdir. "Enemy of One" isimli büyüsü ile bir tür yaratık türüne karşı normalden çok daha fazla zarar verirsiniz. Büyülerini kullanmak için chivalry kitabınıza tithe yüklemeniz gerekir. Bu titheyi ankhlara (reslenme taşı) 1 kere tıklayarak titheden alabilirsiniz. (1 gold = 1 tithe). Büyü özellikleri

    * Evaluating İntelligence:

    Magerynin bir alt skilidir. Warriorlar için tactics ne kadar önemli ise mageler için de bu skill önemlidir. Yaptığınız büyülerin damagesini ve kalıcılığını belirler. Eval intsiz bir büyücü büyücü değildir. Sadece magery skilinle destek verir.

    * Meditation:

    Büyücüler için önemli bir skilldir. Her büyü yaptığınızda belirli bir miktar mana,nız gider. Ve meditation sayesinde bu mana,nızın dolum hızı yüksek bir oranda artar. Pasif olarak kullanılabilindiği gibi aktif olarak da kullanılabilinir. Aktif olarak kullanmanız için üzerinizde demir bir set olmaması (sadece leather set olması lazım) ve hareket etmemeniz gerekmektedir. Aktif olarak kullanıldığında çok daha hızlı bir şekilde mana,nızı doldurabilirsiniz.

    * Focus:

    Daha çok savaşçılar tarafından kullanılır. Mana ve stamınızın dolum hızını arttırır. Focus hem mediyi hemde stamı dolduruyorsa mediye ne gerek var derseniz: meditasyon mana,nızı focusdan daha hızlı bir şekilde doldurur. Focus pasif olarak çalışan bir skilldir.

    * Spirit Speak:

    Necromancerların zorunlu skilidir diyebiliriz. Nasıl ki evalint magery için damageyi ayarlıyorsa spirit speak da necro için bunu ayarlar. Ayrıca bu skilin kendine ayrı bir özelliği olarak "Anh Mi Sah Ko" diebilmesidir Bu ne diyecek olursanız: spirit speak skilini kullandığınız zaman belirli bir miktar mana karşılığında kısa bir sürede hp'niz (canınız) 30 kadar bir artış gösterir. Bu özelliği sayesinde necro olmayanlar tarafından da kullanılmaktadır. Ölümden döndürücü harika bir özelliği vardır.

    Bunların yanında Ninjitsu ve Bushido skileri de var. Bu skilerin çıktığı sıralarda oyunu bıraktığım için ne demek olduklarını fazla bilmiyorum. Bunlar için bir başka arkadaşımız yardımcı olursa seviniriz

    Crafter (Üretici)

    * Blacksmithing:

    Demircilik skilidir. Demir ile yapılan her türlü silah ve armoru yapma özelliği gösterir. Oyun içerisinde toplam 9 farklı maden çeşidi vardır. Bs skiliniz ne kadar yüksek ise bir eşyayı yapabilme şansınız o kadar artar. Grandmaster
    seviyesine geldiğiniz zaman exceptional yaptığınız eşyalara isminiz de yazılır.(imza atılır). Madenleri çıkartmak için mining skilinle ihtiyaç vardır.

    * Tailoring:

    Terzi skilidir. Kumaştan yapılan elbise ve deriden yapılan setleri yapar. 1 çeşit kumaş tipi ve 4 farklı deri tipi vardır. Skiliniz 100 olduğu zaman yaptığınız itemlere isminiz yazılmaya başlar.

    * Alchemy:

    Bir nevi kimyagerlik skilidir. Oyun içinde özellikle pvp de çok işe yarayan potionları (şişeleri) yapmaya yarar. 11 çeşit potionu vardır. Buradan potion özelliklerine bakabilirsiniz.

    * İnscription:

    Magery ve necromancy skilerinin büyülerini yazar. Yaratıklardan çok zor bulunan bazı scrolları satarlar. Ayrıca runebook, bulk order book yapabilirler.

    * Carpentry:

    Marangozluk yeteneğidir. Tahta ve odunlardan ev eşyaları (masa, sandalye, yatak vb.) yapmaya yarar. En fazla 100 olabilir. Skiliniz 100 olduğu zaman isminiz her itemin üstünde yazmaz! Odunları bulmak için lumberjack skilinle ihtiyaç gerekir.

    * Bowcraft/Fletching:

    Ok ve yay yapmanıza yarar. Sadece bunu yapabildiği için kasılması pek tavsiye edilmeyen bir skilldir. 100 olduğunda silahlarda isminiz yazar (exception yaparsanız).

    * Cooking:

    Aşçılık skilidir. Yemek yaparsınız sadece..
    Glassblowing: Camdan eşya yapmanızı sağlar. (şişe gibi)
    Stonecrafting: Heykeltıraşçılık skilidir. Taştan heykel, masa, vazo, sandalye gibi eşyalar yaparsınız.

    * Cartography:

    Harita okuma/yazma yeteneğidir. Oyundaki bazı yaratıkların içinden çıkan treasure mapleri (hazine haritası) ni okumayı sağlar. 6 farklı hazine haritası türü vardır. Bu hazinelerin birçoğundan güzel bir eşya çıkmaz fakat cartography en fazla paragonlardan (altın renkli yaratıklar) çıkan haritaları okuyarak "minor artifact" denilen özel silahların çıkmasını sağlar.

    * Mining:

    Madenlere gidip kazma-kürek ile çeşitli maden aramanızı sağlar. Skiliniz yükseldikçe çıkarttığınız maden (ore) türleri de artar. Aynı zamanda mining skili ile ham olan oreleri eritip kalıp (ingot) haline getirebilirsiniz.

    * Lumberjacking:

    Oduncu skilidir. Elinize bir balta alıp ağaçlardan odun toplayabilirsiniz. Carpentrydeki tahta ihtiyacını sağlar aynı zamanda sw skiline bonus olarak kullanılır.


    Diğer

    * Animal Taming:

    Oyunda bulunan hayvanları ehcilleştirmeye yarar. Bu skille sahip olanlar serverda genel bir zenginliğe ulaşırlar. Köpekten ejderhaya kadar birçok yaratığı ehcilleştirebilir ve onları istediği gibi yönetir. Güçlü yaratıkların sahibi olarak (dragon, nightmare, hiryu) serverdaki en güçlü yaratıkları bile tek başlarına kesebilirler. (paragon türü yaratıkların bir çoğunu sadece tamerlar kesebilmektedir.)

    * Musicianship:

    Müzik aletlerini çalmanıza yarar. Başka da bişiy yapmaz. Ne kadar yüksekse müziği düzgün çalma olasılığınız o kadar artar. Ne dandik skill bu ne işimize yaricak demeyin şimdi görürsünüz:

    * Peacemaking:

    Bir tamerin vazgeçemeyeceği skilerden birisidir. Kullanabilmek için musicianship skilinizin olması gerekmektedir. Bir yaratığa (mesela dragon) peace uyguladığınız zaman ve başarılı olduğunuz taktirde yaratık size saldırmayı bırakacaktır. Olduğu yerde sap gibi kalacaktır. Bu sayede size dalmadan hayvanınızı kolay bir şekilde tame edebilirsiniz. En güçlü yaratıklar dışında bütün yaratıklar peace olabilmektedir.

    * Discordance:

    Kullanmak için musicianship skilinle ihtiyacınız vardır. Kullandığınız zaman yaratığın etrafı parıldamaya başlar. Bu sayede yaratığa verdiğiniz damage yükselir. Bu sayede daha kolay bir şekilde öldürebilirsiniz.

    * Provacation:

    Musician skilinle ihtiyaç duyar. Oldukça zor bir skilldir. Bir yaratığı diğerine saldırtmanızı sağlar. Mesela bir dragonu başka bir dragona saldırtırsınız bunlar birbirini keser siz ise sadece parayı alırsınız.

    * Stealing:

    Hırsızlık skilidir. Başkalarının çantalarından eşya çalmanızı sağlar. Yalnız blessed ve insured şeklindeki eşyaları çalamazsınız. Birçok insan da güzel eşyalarını insure ettiği için (korumaya almak) hırsızlık pek kazanç sağlayan bir skill değildir. Daha çok eğlenmek için kasılan bir skilldir. Wrestling ile adamın elinden silahını düşürür sonra da çalarım şeklinde fantezilere kapılmayın siz onu yapana kadar ölmüş oluyosunuz genelde

    * Snooping:

    Hırsızların kullandığı diğer bir skilldir. Sizden başka kişilerin çantalarını açmanızı sağlar. Skiliniz 100 olduğu zaman milletin çantasını istediğiniz gibi açarsınız. Bunu hiçbir şekilde anlamazlar. Fakat bu açılan çantalarda oynayamazsınız. Sadece istediğiniz bir itemi görüp onu çalmak için kullanabilirsiniz.

    * Hiding:

    Hırsızların en çok kullandığı bir diğer skilldir. Bu skili kullandığınız zaman diğer kişilerden gizlenirsiniz. (görünmez olursunuz). Fakat tek başına o kadar etkili değildir.

    * Stealth:

    Hiding ile beraber kullanılan, hidingi anlamlı hale getiren skilldir. Hiding ile gizlendikten sonra bu skili kullanırsanız gizli bir şekilde yürüyebilirsiniz. Kimseye çarpmadan ve koşmadan ilerlediğinizde kimse sizi göremez fakat siz yer değiştirebilirsiniz. Fakat istediğiniz kadar yürüyemezsiniz. Hesaplanma şekli: (stealth skiliniz)/10 X 2 . Başarısız olduğunuz takdirde tekrar görünür hale geçersiniz.

    * Fishing:

    Adından da anlaşılabilineceği gibi balıkçılık skilidir. Oltanız ile açık denizlerde balık tutarsınız. Ayrıca ara sıra oltanıza takılan deniz yaratıklarını da keserek içlerinden çıkan sos şişelerinden çeşitli batık gemilerin hazinelerini çıkartabilirsiniz. Aynı zamanda tuttuğunuz balıkları pişirerek güzel bi akşam ziyafeti çekebilirsiniz

    * Lockpick:

    Hazine haritalarında çıkan kilitli sandıkları açmaya yarar. Çok gerekli bir skilldir. Lockpick olmadığı takdirde bir hazine sandığının hiçbir anlamı olmaz.

    * Poisoning:

    Pvp açısından en güçlü skill denilebilinir. Poisoning skili silahlara zehir sürmenizi sağlar. Bu zehirler ile düşmanlarınızı zehirleyebilirsiniz. Birisi zehirlendiği takdirde zehirlenme seviyesine göre kendisinden belli bir seviyede aralıklarla canı azalır. Poisoning 100 olduğu takdirde silahtaki zehir seviyesinden 1 level daha yüksek bir zehir vurur.

    Para kasma yöntemleri

    Para kazanmanın bir çok yolu vardır. Bunların birçoğunu oyunda kendiniz de bulacağınızdan da eminim. Beli başlı 1-2 yöntemi de ben anlatiyim

    * Koyun Yünü:

    Bir servera başlayan herkesin ilk olarak yaptığı bir şeydir. İlk para kaynağını koyunlar oluşturmaktadır. Bir savaşçı karakterinizle etrafta bulunan (tarlalarda, çiftliklerde) koyunları kesin. Keskin bir silahınıza 2 kez tıklayın ve çıkan targeti ölen koyuna uygulayın. Koyunun cesedine yün düşecektir. (koyun canlıyken yün almaya çalışırsanız daha az yün elde edersiniz). Bu topladığınız yünleri şehirdeki terzi evlerinde bulunan spinning whellden geçirin. İplik halinde gelen yünleri de loom adındaki diğer bir aletden geçirin. Bu sayede kumaş elde etmiş olacaksınız. Bu kumaşları 2 kere makas ile kestiğiniz zaman bandaj elde etmiş olursunuz. Bu bandajı da healer isimli vendorlara sattığınız zaman para kazanmış olursunuz.

    * Tailor:

    Koyunlardan topladığınız yünler ile oluşturduğunuz kumaşları kullanarak hem tailoring skilinizi arttırabilir hem de belli bir miktar para kazanabilirsiniz. Kumaşlar ile cloak isimli (pelerin) eşyayı yaparak skilinizi 52'ye kadar kasın. (tailoring skilini 50den başladı varsayıyorum) 52 olduğu zaman oyun içerisinde bulunan deri satan vendorlardan deri alın ve "leather gloves" yapmaya başlayın. Bunları yapıp sattıkça para kazandığınızı göreceksiniz. Hem tailor skiliniz kasılmış olacak hemide koyunlarda daha fazla para kazanmış olacaksınız.

    * Solen Hive:

    Koyunlar sayesinde skilinizi belli bir seviyeye yükselttiniz. Fakat aldığınız paradan memnun değilseniz solen hive size ilaç gibi gelecektir. Solen hive bir zindan çeşididir. Yer altında bulunan solenler tarafından (karıncalar, biraz büyümüşler gerçi) inşa edilmiştir. Birçok giriş yeri vardır. En kolayı: minoc gateden W yönünde dümdüz ilerleyin. Kahverengi yola adımınızı attığınız an S yönünde dümdüz ilerlemeye başlayın. Yerde bir delik göreceksiniz. O delikten içeri girdiğiniz zaman solen hiveye girmiş olursunuz. Solen hivedeki "solen warrior" isimli yaratıları sürekli keserek hem yüksek bir miktarda para kazanırsınız hem de skilinizi yükseltmiş olursunuz.

    * Her türlü pvm:

    Karakterlerinizle (ister warrior ister mage) güçlü olan birçok yaratığı keserek para kazanabilirsiniz. Bu tür pvmlerde daha çok mage ve Tamerler daha çok para kazanırlar. Çünkü yaratıklar karşısında warriorlardan daha güçlüdürler. Pvm yaparken hem paranız artar hem de güzel eşyalar bulur ve bu eşyaları da satarak para elde etmiş olursunuz.

    * Ticaret:

    Oyundaki en etkili para kazanma yoludur. İsterseniz tamelediğiniz atları satarsınız, isterseniz yaratıklardan bulduğunuz silahları satar veya kendi yaptığınız setleri satarsınız. Oyundaki en zengin kişiler ticaret sayesinde para kazanmışlardır. Ticaretde ne satacağınız ise size kalmış bişiydir.

    Komutlar

    * Bankacı

    "Balance", "statement": Bankanızda bulunan paranın ne kadar olduğunu söyler.
    "bank": banka kasanızı açarsınız.
    "Check (miktar)": Bankanızda bulunan parayı istediğiniz miktar doğrultusunda çek haline getirirsiniz.
    "Withdraw (miktar)": Banka kasanızı açmadan istediğiniz miktar kadar paranın çantanıza düşmesini sağlar.

    * Escort

    "i will take thee": Sizi takip etmesini sağlarsınız.
    "destination": gitmek istediği yeri söyler

    * Guild Taşı

    "i resign from my guild": Bu kelimeyi yazdığınız zaman bulunduğunuz guildden direk çıkarsınız.

    * Ev

    "i ban thee": Public halde bir eviniz var ise evinize girmesini istemediğiniz kişileri bu komut ile evden kovabilir ve bir daha girmemesini sağlarsınız.
    "remove thyself": Kendinizi evden atarsınız. Yani evin dışına ışınlanırsınız.
    "I wish to lock this down": Bir eşyayı (masa, sandalye gibi) yere sabitlersiniz.
    "I wish to release this": yere sabitlenen bir eşyayı sabitlikten çıkartır.
    "I wish to secure this": Evinize koyacağınız kasalar için kullanılır. Bu komutu kullanırsanız hem eşyanız yere sabitlenir hem de sadece sizin açabileceğiniz bir şekle girer. Kasanın üstüne 1 kez tıklayarak kasayı kimin açıp kimin açamayacapını belirleyebilirsiniz.
    "I wish to place a strongbox": Sizin adınızın olduğu küçük bir altın kutu koyar.
    "I wish to place a trash barrel": Evinize çöp kutusu koyar. Bir balta yardımıyla bu kutuyu yerinden kaldırabilirsiniz.

    * Kill sayısı

    "I must consider my sins": Öldürdüğünüz mavi kişilerin sayısını gösterir.

    * Vendor

    "vendor buy" : Vendorun satış menüsü çıkar.
    "vendor sell": vendora satmak istediğiniz şeylerin listesi çıkar.

    * Young Durumu

    "I renounce my young player status"Youngluktan çıkarsınız.


    Party SisteMi

    Oyun içinde arkadaşlarınız ile beraberliğinizi sağlayarak bir ekip oluşturmanızı sağlar. Party sayesinde arkadaşlarınız ile uzakta olsalar bile konuşabilir, öldüklerinde otomatik olarak haberdar olursunuz. Kestiğiniz bir yaratığın fame-karmasını eşit olarak alırsınız. Partideki herhangi bir üye öldüğü zaman onun cesedinin içindekileri alabilirsiniz. Görüş alanınızda olan party arkadaşlarının sadece canlarını görmekle kalmaz aynı zamanda mana ve stamlarını da görürsünüz.
    Her partinin bir lideri olmak zorundadır. Sadece liderler bir kişiyi partiye alabilir veya partiden kovabilir.
    Komutları:

    /add İstediğiniz kişiyi partiye eklersiniz. Partyi açan kişi partynin lideri olur.

    /accept Size yöneltilen bir partiyi kabul etmiş olur ve partinin içine girersiniz.

    /decline Size yöneltilen party isteğini reddedersiniz ve partiye girmezsiniz.

    /quit Girmiş olduğnuz partiden çıkmanızı sağlar.

    /rem Sadece liderlerin kullanabileceği bir komuttur. Ve çıkan target ile bir party üyesini seçersiniz o kişiyi partiden atmış olursunuz.

    Ayrıca paperdollunuzda bulunan sol alt taraftaki 2. broşür şekline 2 kez tıklayarak party menüsünü açabilirsiniz.


    *Fame / Karma


    Fame ve karma oyunda sizin ünvanınızın ne olacağını belirler. Yaptığınız hareketler veya kestiğiniz canlılar size bunları kazandırır veya kaybettirir. Her seviyenin farklı bir ünvanı vardır. Ayrı ayrı açıklayalım:

    Fame: Şan şöhret anlamında kullanılır. Oyun içerisinde famesi sizden daha yüksek olan yaratıkları veya başka kişileri kestiğiniz zaman fame kazanırsınız. Fameniz en yüksek 15000'e kadar çıkabilir. En düşük 0 olabilir.

    Karma: Oyundaki iyilik veya kötülüğünüzü belli eder. İyi birisini kestiğiniz zaman (kötü bir hareket yaptığınız zaman, negative act) karmanız düşer. Kötü olan yaratık veya kişileri kestiğiniz zaman karmanız yükselir. Karmanız en düşük -15000 en yüksek +15000 olabilir
#02.05.2009 10:27 0 0 0