Tiyatro Sporu

Son güncelleme: 03.05.2009 01:12
  • Tiyatro Sporu nedir - Tiyatro Sporu tanimi

    Tiyatro Sporu Amerika ve Avrupa 'da, Theatresports ismi ile, alternatif oyun mekanlarında seyircilere sunulan "Modern Doğaçlama Tiyatro" ya ait bir gösteri türüdür.
    Tiyatro Sporu, oyuncuların takımlara ayrılıp birbirleri ile "Müsabaka" etmesi mantığına dayanır. Bir birbirinden farklı turlar (round) doğaçlama olarak oynanır. Her turun kendine özgü önceden belirlenmiş kuralları bulunmaktadır.
    Bir Tiyatro Sporu gösterisinin en temel özelliği seyircinin aktif katılımının sağlanmasıdır. Bu gösterilerde seyirci doğaçlamaları yönlendirir ve fikirleri ile doğaçlamaları belirler. Her tur seyirciden alınan bir fikir (oyuncunun doğaçlamayı başlatması için, oyuncuya yol gösterecek herhangi bir fikir - mekan, nesne, durum, yönelim vs.) doğrultusunda şekillenir.
    Tiyatro Sporu gösterisinde spontane düşünme ve canlandırma, yanılsamayı kırma, kara mizah, ironi gibi unsurlar esastır. Özel bir Kostüm olmadan oyuncular gündelik kıyafetleri ile sahnede yer alırlar. Çıplak sahne oyuncunun ve seyircinin hayal gücü ile şekillenir. Seyici oyuncudan kopuk, karanlık salonda görünmez silüetler değil oyuncunun her an dokunabildiği, hissettiği ve onun gücünden yararlandığı sahne arkadaşıdır. Tiyatro Sporu gösterisi seyirciyle birlikte bir "oyun" un oluşturulmasını sağlar.
    Tiyatro Sporu gösterisi asla tekrar etmez. Her şey o oyuna ve o seyirciye özeldir. Bu sebeple her oyun birbirinden farklıdır.
    Uluslararası Tiyatro Sporu ™ Enstitüsü, bu gösteri türünün dünya çapındaki lisansörüdür.
    Mahşer-i Cümbüş™ ve Bunlar Onlar™ Tiyatro Sporu topluluklarıdır.
#03.05.2009 01:12 0 0 0