Mersin Yöresel Yemekleri

Son güncelleme: 03.05.2009 17:23
  • Mersin Yöresel Kültürü - Mersin Mutfağı - Yöresel Yemekler - Mersin Yöresel Yemek Tarifleri

    Mersin' in kendine ait çok fazla yöresel yemeği vardır. Şunu da ifade edelim ki bu yemekler Bütün yörede bilindiği gibi çevre ilçelerdeki Yörükler arasında da bilinmektedir.

    Mersinden başlayıp Konya -Ereğli, Karaman, Ermenek, Antalya Akseki ve Elmalı ya kadar uzanan yöre TAŞELİ PLATOSU olarak ele alınır ve TEKE yöresi olarak bilinir; TEKE TÜRKMENLERİ buralardadır. Bu yüzden bu yörelerde yemekler hep bu yörenin mutfağına aittir.

    Öğcel, topalak, dövme, batırık, hamur çorbası, nohut yahni, sıkma, bazlama, kısır, kulak çorbası, çekiştirme, övelemeç bunlardan bazılarıdır.

    Burada Mersin Yöremize ait yemekleri eklemeye çalışacağım...

    TUTMAÇ
    MALZEMELER:

    Yarım çay bardağı sıvı yağ
    1 adet orta boy soğan
    100 gr kıyma
    4 su bardağı soğuk su
    1 çorba kaşığı salça
    tuz, karabiber, nane (yada kıyılımış maydanoz, dereotu)

    HAMURU İÇİN:

    1 adet yumurta
    Alabildiğince un
    Tuz

    YAPILIŞI:
    1. Bir kaba yumurtayı kırıp, azar azar unu ve tuzu ilave edelim. Kulak memesinden biraz daha sertçe özlü bir hamur yoğuralım. Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp 20 dakika dinlendirelim.
    2. Bu arada tencereye sıvıyağ aktaralım, küp şeklinde doğranmış soganları pembeleşene kadar kavuralım.
    3. Ardından kıymayı ilave edip 2-3 dakika kavuralım.
    4. yarım çorba kaşığı salçayı ilave edip yarım dakika kadar daha kavuralım.
    5. 4 su bardağı su,tuz,karabiberi ekleyip karıştıralım.
    6. hamuru yarım cm kalınlığında açalım ve yarım cm genişliğinde şeritler keselim.Şeritleride küçük küçük keselim.
    7. Bir tepsiye alalım, yapışmamaları için üzerlerine un serpip karıştıralım.
    8. Tenceredeki su kaynayınca hamur parçalarını çorbaya aktaralım.
    9. Üzerine nane serperek servis yapalım.

    DÖĞME
    Malzemeler :

    • 500 gr. kemikli et,
    • 2 bardak dövme ( Yarma olarak da bilinir, buğdaydan elde edilir)
    • 1 bardak nohut,
    • 1 büyük soğan,
    • 1'er yemek kaşığı domates ve biber salçaları,
    • 15 diş sarımsak,
    • 2 yemek kaşığı yağ,
    • 1 yemek kaşığı kırmızıbiber,
    • 1 yemek kaşığı limon suyu,
    • Tuz,
    • Yeterince su.

    Hazırlanışı :
    Kemikli et, doğranmış soğanla yağda soğanlar hafif sararıncaya kadar sote edilir. İçine yeteri kadar suyu ve dövmesi konur, kaynara çıkınca, salçalar, nohut, tuz ve biber ilave edilir. Et ve dövmeler tamamen özlenerek pişince limon suyu konup karıştırılır, yüzü yağda kızdırılmış biberle süslenir. Yemek servise hazırdır.
    Patlıcanlı Çevirme Pilav ( Pasta Pilav):

    Malzemeler:

    5 adet patlıcan
    250 gr kıyma
    2 bu bardağı pirinç
    tuz
    karabiber

    Yapılışı:

    Patlıcanları soyalım ve uzun - ince olarak doğrayalım. Bunları kızartarak yağının süüzlmesi için dinlenmeye allaım..

    Şimdi kıymaları kavuralım...
    Pirincimizi yıkayarak süzelim..
    Evet, şimdi fazla derin olmayan bir tencereye ihtiyacımız var.
    Tencerenin dibine kıymaları eşit bir şekilde yayalım. Daha sonra kızarttığımız patlıcanlar ile kıymaların üzerinei ve tencerenin kenarlarını kapatalım.
    Dizerken; patlıcanın bir ucu tencereni ortasından kenarına doğru uzanacak şekilde yerleştirelim.
    Yanlarıda kapatalım. Fazla derin olmaması burada işimize yarayacak...
    Şimdi pirincimizi, arzuya göre karabiberimizi ekleyelim. 3 su bardağı kaynamış suyumuzu dökelim, tuzumuz da isteğimize göre atalım..
    Ksısk ateşte pilavımızı pişirelim.
    Pişme işleminden sonra 5 dk dinlenmeye bırakalım. Ve bu esnada düz bir servis tabağı veya düz bir tepsi alalım. Kahve falı kapatır gibi bunu tenceremizin ağzına kapatalım. Tencereyi ters çevirelim.. Malzemelerin tencereden tamamen ayrıldığına emin olalım. Bu esnada tencerenin dibine ve kanarlarına hafif hafif vurabiliriz.
    Şimdi en zor kısım malzemelerin tencereden iyice ayrıldığına eminsek tenceremizi kaldıralım... Görüntü muhteşem.. Pasta pilav adının nereden geldiğini göreceksiniz..

    TACE - TAHİNLİ BALIK:

    Malzemeler:
    6 fener balığı filetosu (1 kg. 250 gr.)
    2 limon suyu
    5 çorba kaşığı zeytinyağı (75 ml.)
    2 büyük kuru soğan
    4 çorba kaşığı tahin (60 ml.)
    3 diş sarmısak
    1/2 su bardağından biraz az su (100 ml.)
    Tuz, taze öğütülmüş karabiber

    Hazırlanışı:
    Fırınınızı önceden 180 °C`de ısıtın. Balıklarınızı fazla derin olmayan bir fırın kabına yerleştirin. 2 çorba kaşığı limon suyu tuz, biber ve 2 çorba kaşığı zeytinyağını dökün ve 15 dk. pişirin. Soğanları kıyın ve geri kalan zeytinyağında kavurun. Tahin ve sarmısağı, bir miktar tuzla bir kabın içinde çırpın; yavaş yavaş su ve geri kalan limon suyunu ilave edin. Karışımınız krema haline gelinceye kadar çırpmaya devam edin. Pişirdiğiniz balıkları fırından alın, üzerlerine kavrulmuş soğanları serpiştirin. Tahinli sosu da ilave ederek 15 dk. daha pişirin.

    Beyaz pilav ve roka otu ile servis yapın.

    SİNİ KÖFTESİ:
    Malzemeler:
    • 2 ½ Su Bardağı ince Köftelik Bulgur
    • 2 su bardağı kaynar Su
    • 3 adet orta boy Haşlanmış Patates
    • 500 gr az yağlı Dana Kıyma
    • 1 Büyük Kuru Soğan
    • ½ demet Maydanoz
    • 50 gr Dövülmüş irice ceviz
    • 1 Ç.K. Domates Salçası
    • 1 Yumurta
    • 5 Ç.K. Sıvı yağ
    • Tuz, Karabiber, Kimyon, Köfte Baharı

    Yapılışı:
    Yemeklik doğranmış soğanı 3 çorba kaşığı sıvı yağda kavurunuz. Soğanlar ölünce içine 300 gr kıymayı da katarak kavurmaya devam ediniz. Kıyma suyunu çekince dövülmüş irice ceviz içi, ince kıyılmış maydanoz, karabiber, tuz, kimyon da katarak ateşten alınız.
    Bulguru kaynar su ile ıslatınız arada bir karıştırarak topak olmamasını temin ediniz. Bulgur şişerek yumuşamalı. Su az gelirse ilave ediniz. Şişmiş bulgura 200 gr çiğ kıymayı, bir yumurtayı, rendelenmiş patatesleri, tuzu, köfte baharını ve salçayı ekleyerek güzelce yoğurunuz. Yoğurduğumuz bulgur özlü bir hamur haline gelmeli.

    Ufak boy bir fırın tepsisini margarin ile yağlayıp toz halinde galeta unu veya normal un serpeleyiniz. Fazlasını dökünüz. Bulgur hamurunun yarısını ayırarak tepsi içine elinizle bastırarak güzelce yayınız. Bilahare döndürmek için kenarlarını biraz taşkın yapınız. Bulgurun üzerine kavrulmuş kıymayı yayınız ve kalan bulgur hamurunuda yayarak kıymanın üzerini kapatınız.

    Alta yaydığımız ve üste koyduğunuz bulgur hamurunun kenarlarını birleştiriniz ve tepsideki köfteyi baklava biçiminde kesiniz. Fırına koymadan sini köftesinin üzerini kalan 2 kaşık sıvı yağ ile yağlayınız.

    Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırının orta katında 20 - 30 dakika fırınlayınız. Arzu edilirse köfte fırınlanırken üzerine bir bardak et suyu gezdirilebilir.

    Sini Köfte daha önce kesildiğinden muntazam şekilde tepsiden alınıp servis tabağına konur.Yanına tahinli limonlu rende turp salatası tavsiye edilir.

    KEREBİÇ TATLISI (Çöven kremalı)

    Malzemeler:

    çöven kreması için:
    2 adet çöven otu
    5 su bardağı pudra şekeri

    kurabiye için:

    1 cay bardağı sıvıyağ
    100 gr. erimiş ılık margarin
    1 cay bardağı pudra şekeri
    2 yumurta
    yarım cay bardağı irmik
    aldığı kadar un

    içine:Çekilmiş Antep fıstığı

    Yapılışı:
    çöven otunu yıkayıp tencereye alın 4 bardak su ilave edin bir gece suda bekletin. Sabah çöven otunu 2 saat kaynatın suyu azalırsa kaynarken 1,5 su bardağı su ilave edin.

    kaynayan çöven otunu süzün sıcakken şekerini ekleyin karıştırarak eritin. Biraz ılısın mikser ile köpük olana kadar çırpın kıvamı sertleşince olmuş demektir. ( 1 saat çırpın mikseri arada dinlendirin)

    kurabiye tarifi:

    yumurta , seker ve yağı iyice karıştırın irmik ilave edin aldığı kadar un ile yumuşak hamur yapın.
    hamuru cevizden büyük parçalara alın içli köfte gibi elle çukur yapın içine Antep fıstığını doldurun kapatın tepsiye dizin.
    önceden ısınmış 185 derecede pişirin.
    servis tabağına alın üzerine çöven sosunu dökün tarçın serpin.
#03.05.2009 17:23 0 0 0