Balık Nakli Nasıl Yapılır

Son güncelleme: 04.05.2009 19:36
  • Balık nakli - akvaryum suyu değiştirme




    1NAKİL YAPILACAK BALIKLARIN HAZIRLANMASI.


    Bir yerden başka bir yere gönderilecek balıklarda yapılacak hazırlıklar kısaca şöyledir.Balıklar 2 gün önceden yemden kesilmelidirbu yöntem bağırsaklarının temizlenmesi için şarttır.(tok balıklar yolculuk esnasında dışkı çıkarırlar ve bu onları öldürebilir)2 gün aç kalmış balıklar yolculuk esnasında dışkı çıkaramıyacakları için sorun olmaz.


    2 NAKİL YAPILACAK BALIKLARIN AMBALAJLANMASI.



    Bu ambalajlama işinde herkese tavsiyem şudurakvaryumculardan veya dışarda herhangi bir yerden temin edeceğimiz 70-80 cm.e25-30 cm. lik poşetler bu iş için en uygun olanlardır.Bu ebatta poşetlere konulacak balık sayısı ise gideceği yolun uzaklığı ile alakalıdır.Benim vereceğim örnekler balıklerın poşette 10-12 saat kalabileceğini göz önüne alarak verilmiştir.


    Bu boyda poşetlere 20 cm. boyunda malavi türlerinden 2 adet.
    15 cm.boyunda malavi türlerinden 3-4 adet
    10 cm.boyunda malavi türlerinden 5 adet
    6-8 cm. boyunda malavi türlerinden 8 adet
    3-4 cm. boyunda malavi türlerinden 12-15 adet koyabilirsiniz.Poşetler mutlaka çift kat olmalıdır.(iki poşet iç içe olacak şekilde)Ben malavi türlerini örnek verdim ama diğer balıklar içinde adetler ve ebatlar bir birine yakındır.Poşete mutlaka 3/1 oranında su koyulmalıdır ve oksijen basılmalıdır.Bir diğer önerimde bu boydaki poşetlere 4/1 veya 4/2 oranında oksijen hapıda ilave edilebilir ama ben hep oksijen basar yollarım daha sıkıntı yaşamadım.Bu yöntemle balık sayısını ayarlayarak 30-35 saatlik mesafelere balık yolluyorum hiç sıkıntı yaşamadan...

    Şimdi dersenizki ''Ben oksijeni nereden bulayım?'' Oksijeni: Akvaryumcunuzdadişçilerde ve oksijen kaynağı yapan heryerde bulabilirsiniz.

    Bu şekilde hazırladığınız poşetleri strafor kolilerin içine (eğer dik şekilde koyacaksanız mutlaka içteki poşetin düğümü alta gelecek şekilde olmalıdır.)Bu şekilde balıklar yolculuk esnasında poşetin köşelerine sıkışmazlar.Tavsiyem poşetlerin yan olarak konmasıdır.Diyelimki strafor koliniz yokne yapacaksınız! Hemen bir karton koli bulup (uygun ebatta)iç kenarlarını düz straforlar ile kaplayabilirsiniz.Strafor özellikle kışın balıkları kesinlikle soğuktan koruyacaktır.

    Diğer bir yöntemde:


    Balıkları pet şişe veya kovanın içine pilli bir hava motoru yardımı ile nakletmektir.Bu yöntemdede yine uygun balık sayısıuygun kova veya pet şişe büyüklüğü ile balıklarınızı nakledebilirsiniz.


    Yukarıda balıkları nasıl nakletmemiz gerektiğini anlattım.Şimdide uzun yoldan gelecek olan balıkların akvaryuma atmadan önce nasıl alıştırılması gerektiğini anlatayım.

    Balıklarınız geldi(poşet veya kova pet vs. ile)Öncelikle balıkları bir kovanın içine almalıyız.Az miktarda oksijen verebiliriz yavaş yavaş balıkları atacağınız akvaryumun suyudan balıkların bulunduğu kovaya dökmeliyizbu işlemi yaparken çok yavaş davranmalı ve akvaryum suyundan kovaya ne kadar su ilave ettikse o kadarını kovadan almalıyız. Bu yöntemi yaklaşık 45 dakika(türlere göre değişir.) uygulamalıyız.Kovadaki su ile akvaryum suyu eşit değerlere gelince balıklarınızı akvaryuma bırakabilirsiniz.Akvaryuma aldığınız balıklara 1-2 gün yem vermeyiniz.Aç kalmaları adaptasyon için iyi olacaktırbu süre bittiğinde balıklarınızı ilk 2-3 gün sadece bitkisel ağırlıklı yemleyiniz.Daha sonra normal yemlemeye başlayabilirsiniz.

#04.05.2009 19:36 0 0 0