Akvaryum Gordon Formülü

Son güncelleme: 04.05.2009 20:38
  • Akvaryum Gordon Formülü - Akvaryum - Gordon Formülü

    Akvaryum balıklarının beslenmesi ile ilgili bir çok kitapta gordon formülü ismi altında bir yem karışımı verilir. Özellikle doğurğan balıkların beslenmesinde çok başarılı bir sonuç veren bu yem iki şekilde hazırlanabilir.Bunlardan biri yaş ve yumuşak olarak kullanılan diğeri ise kuru olarak kullanılandır.

    Özellikle fazla miktarda lepistes, kılıçkuyruk, velifera ve banzeri balık yetiştirenler pahalı piyasa yemleri yerine aşağıdaki formülü uygulayarak kendi yamlerini hazırlayabilirler.

    Bu yemin yapılması için gerekli olan malzemeler (orantılanarak az veya çok yem yapılabilinir.)

    Sığır ciğeri 500 gr. Nişasta veya herhangi bir hububat unu 20 Çorba kaşığı Tuz 2 Çay kaşığı

    Yemin hazırlanması için adet karıtırıcı, bir litre ölçüsü ve kap gerekir.

    Önce alınan karaciğerin üzerindei zar ile içindeki sinir dokuları ve damarlar temizlenir. İri kan pıhtıları var ise bunlar da atılır. Ciğer 2'şer cm.boyutlu kesme küp şeker şeklinde dilimlere doğranır.Bir kap içersine ciğerlerin hacmi kadar su ile ciğerler konulur. Örneğin bir su bardağına ciğer doldurulur kaba boşaltılır, aynı hizada su doldurulur ve ciğerin üzerine dökülür. Sulu karaciğer bir karıştırıcı içine konur ve ciğer ince parçalar haline gelinceye kadar makina çalıştırılır. Tuz ilave edilir ve yine iyice karıştırılır. Sonra 20 kaşık un veya nişasta ilave edilir. Eğer karışım sulu ise bir miktar daha un ilave edilerek karışım yumuşak tereyağı kıvamına getirilir.

    Daha sonra buhamur 20-30 gr. gelecek kadar veya bir günde kullanılacak niktarda alttan üste genişleyen cam kaplara veya su bardaklarına konulur. Bu bardakların sıcak suya dayanıklı olmaları gereklidir. Cam kaplar veya bardaklar bir tencerenin içine yerleştirilir ve etrafına su doldurulur. (su kesinlikle bardakarın üstüne geçmeyecektir.) Ateş yakıldıktan sonra suyun kaynadığı zaman ateş kesilir. ve bu şekilde kaplar 30 dakika sıcak suda tutulur. Su dökülür ve kaplar soğumaya bırakılır.

    Cam kaplar soğuduktan sonra bir çeşit muhallebi gibi bardaklar ters çevrilerek içindeki yemler çıkarılır. Daha sonra bir torba, poşet veya klipsi torbaya konularak buzdolabının buzluk kısmına konulur. Daha sonra günlük ihtiyacınız kadar alınarak balıklara yedirilir.

    Her yemlemede balıkların tüketebileceği kadar bir parça akvaryuma atılır. Eğer balıklar bu yemi bitiremezler ise aynı gün alınarak akvaryumdan atılması lazımdır. Bu yemi yapan ve kullanan Gordon özellikle lepistesler üzerinde çok olumlu sonuçlara ulaşmıştır.Bu yemin 25-30 dakikada tüketilmiş olması gerekir.Bir çok kitapta akvaryumlara verilen yemin 5 dakikada bitirilmesi gerektiği kaydedilir.Bu günde 4-5 kez yemleme yapılan bir akvaryum için belki doğrudur.Fakat günde 1-2 kez yemleme yapılan akvaryumlarda yem alma süresi bir miktar daha uzayabilir.

    Bazı kişiler yukarıda açıklanan yem hazırlamada suda kaynatmayı ihmal etmeyi düşünebilirler.Fakat yem kaynatılmadan dondurulur ise akvaryuma atıldığında daağılır ve ciğer zerrecikleri ayrılarak suda bulanmaya neden olurlar.Bu nedenle pişirmek şarttır.

    Bu yem ile yapılan yemleme yanında ara sıra canlı yem verilmesi yolu ile balıkların dengeli bir şekilde beslenebileceği bir çok kez ispat edilmiştir.
#04.05.2009 20:38 0 0 0